DEVLET İDARECİLERİN SAĞLIK DURUMU VE SEÇİLME YETENEKLERİ

22 Temmuz 2024

Çok yıllar önce ben daha gençtim, ahkamı şahsiye- kişiler hukuku üzerinde üç beş kitap okumuşluğum vardı.

Gün geldi rahmetli Başbakanımız Bülent Ecevit’in sağlık durumunun ağırlaşması nedeni ile bu defa hukuken başbakanlık sıfatını koruyabilir mi düşünceleri sardı beni.

Siyaset kuralları seçilme yeterliliğini düzenliyor bir kez dokunulmazlık kazanıldıktan sonra size karışmıyor. Ama insan doğası sağlıklı olsa da sağlıklı kalmaya izin vermiyor.

Derken ben rahmetli Başbakanımıza vasi atanmasının istenebileceği, sağlık yönünden kendi işlerini yapamaz hale geldi ise vasi kararı verilmesi halinde Başbakan’da olmayacağını seçilme de aranan yeteneklerin sonradan yetirildiği fikrini ileri sürdüm, nihayet bu bir bir fikir alışverişi idi, yapılsın, yapılmalı, bu yol takip edilmeli şeklinde bir sonuç bildirimi değildi, sorun karşısında bir düşünce şeklinin açıklanması idi, ama bu duyanlar durur mu, eski ATO başkanlarından biri üzerinden ertesi gün Ankara Sulh Hukuk (Ahkamı Şahsiye) mahkemesine başvuru yapılır ve vasi atanmasına gerek yok kararı alınır. Fikrimi duyanlar veya duyuran pek yakın dostların meğer çözüm değil ön alma derdinde imişler. Ondan sonra kim bu yola başvursa bak kesin mahkeme kararı var, kesin hüküm deyip yolu kapatmış olmayı seçtiler.

Zaman geldi Amerika Başkan’ının yaptıkları benzer şeyleri düşündürmedi mi, Seçim dönemi olmasa idi kendi isteği ile vazgeçer miydi?

Şimdi geri dönelim vaktinde Türk Mahkemesi Başbakanı için sağlık koşulları kendini idare etmeye yeter mi diye bir araştırma yapsa, yeterli veya yetersiz dese idi, Dünya siyaset tarihine örnek olmaz mıydık ? Her şey seçim mi, seçim olmadığını azil, görevden almalar ile görmüyor muyuz ? Hangi ülke idarecisi olursa olsun kendini idare edemiyorsa ülkesini nasıl idare eder siyaset- yönetim bilimi bence biraz kişiler hukukuna kulak vermeliler. Yoksa ruh sağlığı bozuk katiller, beden sağlığı bozuk hastalar ülkelerinin ve dünyanın başını çok ağrıtırlar. Aslında her ülkenin iç hukuku bu sorunu çözmeye yetse de örneğimizde görüldüğü gibi iç hukuk, hakimler sorunu sahiplenmeyeceklerdir.  Soru ve çözüm şeklinin milletlerarası sözleşmelere konu edilmesi ve seçilmişlerin sağlık yeterliliklerinin de göreve engele sayılacağı hangi yöntemle hani hastalıklarda seçilme yeterliliğinin kaybedilmiş sayılması hususunda dünyada bir konsessus oluşturulabilecektir.