İDARİ İZİN KİMİN HAKKI ?
23 Mayıs 2019
İdari izin nedir, idari izin kimleri kapsar, idari izin resmi tatil sayılır mı?
Hükumetin Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olacağını duyurması ile idari izin kavramı tekrar çalışanların gündemine oturdu. Kamu çalışanları hükumetin açıkladığı idari izne göre 1 Haziran ila 9 Haziran 2019 tarihleri arasında izinli sayılacaklar. Özel sektör çalışanlarının da bu izinden faydalanıp faydalanamayacağı merak konusu. Ancak İdari izin 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür ve idari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kamu kurumu tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararıyla çalışma gününün tatil edilmesidir. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Bu tatil, kanuni tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.
Resmi tatil ve idari izin karıştırılan 2 farklı kavramdır. İdari izin sadece kamu çalışanlarına kurumlarınca verilen, çalışmasalar bile ücretlerinden kesinti yapılmayan bir izindir. 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları ve kamu çalışanları idari izin kapsamında tatil yaparlar. Özel sektör çalışanlarının idari izin hakları yoktur. Resmi tatil izni her iki sektörü birden kapsamaktadır. İdari izin resmi tatil izni değildir. Özel sektör çalışanları için 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile bu kanun kapsamında çalışanlara yönelik hükümler getirilmiştir.Ayrıca 4857 sayılı iş kanununda işçilerin çalıştırılamayacağı günler, çalıştırıldığı takdirde işçinin onayının alınması gerektiği ve bu günlerde yapılan çalışmaların normal ücretlendirmeden farklı olacağı bu yasa ile korunmuştur.
4857 sayılı İş Kanunun 44.maddesi ”Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde iş yerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir” demektedir.
Yine Kanunun 47.maddesine göre, 4857 sayılı Kanun kapsamına giren iş yerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.” demektedir.
Tabi özel sektör işverenleri hükumetin açıkladığı idari izin süreleri kapsamında kendi inisiyatifleri doğrultusunda çalışanlarına izin verebilirler.
Ayrıca İdari tatil ve resmi tatil kavramı ile ilgili şunu da belirtmek gerekir ki ,resmi tatillerde kanuni süreler durur işlemez. İdari tatil günlerinde bu süreler sanki tatil değilmiş gibi işlemeye devam eder.
Nimet YANMAZ
İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Uzmanı