İki İşyerinde Çalışmakta Olanın Rapor Parası

28 Ağustos 2014

İki İşyerinde Çalışmakta Olanın Rapor Parası

Soru: Şu anda iki işyerinde birden çalışmaktayım. SSK primlerim iki işyerinden de ayda 3 bin 260'ar TL brüt ücret üzerinden yatıyor. İki firmadan da 30'ar gün olarak bildiriliyor. Bir hafta önce elim kırıldı ve 1 ay rapor aldım. Şimdi bu iki işyerinden de rapor parası alabilir miyim? Yoksa tek işyerinden mi alırım? M.BESLEME

Cevap: Aynı zaman diliminde birkaç işyerinde çalışan sigortalıların bu dönemlere ait primleri gün sayısı bazında olmasa da prime esas kazanç matrahları bağlamında birleştirilmesi gerekiyor. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek ödeneklerin veya bağlanacak gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazancın, iş kazasının veya doğumun olduğu tarihten, meslek hastalığı veya hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içindeki prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanması gerekiyor.

 

İki ayrı yerden değil, birleştirilen kazançtan

Bu doğrultuda sigortalının çalışmakta olduğu bahse konu üç aydaki işyerlerinin prime esas kullandıkları prim matrahlarının prime esas kazanç tavanını aşmamak koşuluyla birleştirilmesi gerekiyor. Yani iki ayrı yerden alınacak bir para yok, zaten muhatap SGK ve birleştirerek ödemesi gereken de orası.

O halde sizin durumunuzda (A) ve (B) işyerlerinde ayrı ayrı hesaplanan günlük kazançlar toplamı: 108,67+108,67 = 217,34 TL geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancınızı oluşturacaktır.

Şu kadar ki sizin durumunuzda aşmıyor ama, 2014 yılı Temmuz – Aralık dönemi için belirlenen günlük kazancın üst sınırı 245,70 TL olduğundan  günlük kazançlar toplamı 245,70 TL'yi aşan sigortalılar için prime esas kazanç tavanını aşan bölümünün dikkate alınmaması gerektiğini de belirtmem gerekiyor.  

Yani iki ayrı işyeri için ayrı ayrı değil ama ikisinin kazancı birleştirilmiş biçimde geçici işgöremezlik ödeneğinizin hesaplanması gerekiyor.

Bu durumda ayaktan tedavilerde günlük kazancın üçte ikisi yatarak tedavilerde ise yarısı ödeneceğinden verdiğiniz bilgiler doğrultusunda 30 günlük yatarak geçirilecek rapor süreniz için 28 gün karşılığı (İlk iki gün için ödenmeyeceğinden) yaklaşık 3043 TL alırsınız.  Ayakta geçirilecek istirahat sürelerinde ise sizin durumunuzda yaklaşık 4057 TL olurdu. 

Yıllık gün sayısı 360'ı geçemez

İki işyerinden de ayda 30'ar gün prim yatsa bile bu primler ayda 30 ve yılda 360 gün olarak emekliliğinize yansıyacaktır.

 

Soru: 12.08.1956 doğumlu annem 20.12.2002 tarihinde ilk kez sigortalı oldu. İsteğe bağlı devam ederken Bağ-Kur'a devredildi. Sonrasında da 41 ayı geçirmeden SSK geçirin dediler bizde öyle yaptık. Bugün itibariyle annemin 4.174 günü var. Biz ilk başlarken 3.600 gün ve 58 yaştan emekli olabilecekti. Şimdi ise meçhul, geçmişten SSK olmadığından çocuk borçlanması da yapamıyoruz. Ancak annemin uyku apnesi, hipertansiyon ve astım gibi rahatsızlıkları var. Bunlarla ilgili rapor almamız durumunda vergi indirimi uygulanabilir mi? Kaç sene daha ödeme yapacağız? Ne zaman emekli olacak? M.İNANLI

Cevap: Annenizin sigortalılık başlangıcı itibariyle Bağ-Kur'dan emekliliği daha erken olur. Bağ-Kur'dan emekliliği için 5 bin 400 günü tamamlaması yeterli olacaktır. Zira yaklaşık dört yıl sonra gün sayısı tamam olduğunda 60 yaşını da doldurmuş olacak. SSK'lılıktan emekliliği ise 7 bin günü doldurunca veya 20.12.2027'de 4 bin 500 günle olur ve en kötü tercih bu olur.

İlk hedefiniz engelli vergi indirimi olmalı. Şayet annenizin hipertansiyon rahatsızlığı ve astım hastalığı çalışma gücünde en az yüzde 40 kayıp meydana getiriyorsa buna dair vergi dairesi aracılığıyla alacağınız heyet raporuyla anneniz 2021'de 4 bin 240 günle, eğer çalışma gücü kaybı %60-79 arasında olursa 20.07.2020'de, eğer çalışma gücü kaybı yüzde 80'den fazla ise bu defa 20.12.2017'de emekli olabilir.

Sigortalılık başlangıcı öncesi doğumlara borçlanma hakkı da emekliliği kolaylaştırması umulan diğer beklentiler gibi Hükümet tarafından özenle Torba Yasadan uzak tutulduğundan, şayet 2002'den önce yurtdışında ikamet ettiği veya çalıştığı bir süre de yoksa bu şartlarda yapabileceğiniz başka bir şey de bulunmuyor.