BİR EV SATIN ALDIM KIDEM TAZMİNATI ÖDEDİM

14 Mayıs 2011

BİR EV SATIN ALDIM KIDEM TAZMİNATI ÖDEDİM
Ülkemizde ev sahibi olmak herkesin hayalidir.Herkes bütçesine uygun bir ev almak için yıllarca uğraşır.Son günlerde emlak piyasında uygun kredi oranlarıyla herkesin ödeme gücüne uygun,kira öder gibi ev sahibi olma kampanyası ile bizde bir ev sahibi olduk.Fakat ev alırken rüyamda görsem inanmazdım.İş Kanu’nun ilgili maddeleri ile karşılaştığımda anladım ki, hayatın her alanında İş Hukuku hükümleri ile karşılaşabiliyoruz.
Bazen bizlerde işçi konumundayken ev sahibi olduğumuzda işveren de olabiliyoruz.
Bu olay aslında herkesin karşısına çıkabilir niteliktedir.
Satın aldığımız dairenin bir de kapıcısı var.
Apartman yönetimi kendisini sigortalı yapmış. Resmi olarakta kayıtlara geçmiştir.
Birkaç sene sonra da SGK’nun aradığı üç kural gereğince,sigortalılık süresi,prim ödeme günü ve yaş şartları tamamladığında emekli olup,kapıcılık hizmetini bırakacak memleketine yerleşecektir.
Binamız ise 15 yaşlarında,kapıcımızda bu bina yapıldığından beri apartman halkına hizmet veriyor.
Sizin anlayacağınız bizde yeni malsahibiyiz.
Bize hizmet edeceği süre yaklaşık olarak bir yada bilemediğiniz iki sene kadar olacaktır.
Kapıcı (B) taşındıktan birkaç gün sonra daire zilimizi çaldı.Önce hoşgeldiniz dedi,ardından yönetimden bahsetti,kısacana apartman kurallarını bize sıraladı.
Tam kapıdan çıkıyordu.
Ağbi dedi!
Ben emekli olduğumda kıdem tazminatı alacağım, eski mal sahibine de 15 yıl hizmet ettim.Yönetici ise emekli olduğunda eski mal sahibinin süresi de dahil tüm çalışma süreni yeni mal sahibinden alırsın diyerek kapıdan ayrıldı.
İşte o zaman kafamdan aşağıya bir kova kaynar su döküldü.
Apartmanda oturan kat maliki sayısı 10 daireden oluşuyor.
Bizim kapıcı arkadaş 17 sene üzerinden emekli olacak,asgari ücretten primleri yatırılmış.Bina da oturuyor,elektrik,su ,doğalgaz ve yılda bir kere asgari ücret tutarında yardım parası veriliyor.
Bizim kapıcının derneği var.Sendikası var.Tek başına diretmiş bütün haklarını kabul ettirmiş. (Kendisini takdir ettim,emeğini  haklarını aramış ve almış)
Kaba taslak hesap yaptım.
İki sene sonra dedim asgari ücreti %20 dolayında zam gelirse 1000 TL civarında olur.Giydirilmiş menfaat olarak da 500 TL ilave ettim.1500 TL. buluyor.Bu rakamı 17 sene ile çarptım.25.500 TL. civarında Kıdem Tazminatı alacak,bana da ortalama olarak 2.550 TL. düşmüş olacaktır.Fakat asıl benim zoruma giden ise 15 yıllık eski mal sahibinin kıdem tazminatı hissesini benim üstlenmem olmuştu.Kısacana eski mal sahibinin bu konuda yönetime kapıcı hissesi kadar kıdem tazminatını ödemediği ,benim ise ev alma hayali ile sevinirken atladığım bir konu idi.
Bu konuda nasıl bir yardım destek alırım ümitiyle kaynak aramaya başladım.
İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda
Arif Temir Üstatın ”Apartman Yönetimi ve Kapıcılar”adlı kitabı ile en basit çalışan diye baktığımız kapıcıların haklarını gördüm.(Yaklaşım Yayınları)




Bakın benim başıma gelen olay hakkında gelişmeler nasıl sürdü.
4857 sayılı Kanunun 6.maddesinde İşyerinin veya bir bölümünün devri başlığı altında;
”İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.”
Arif Temir üstad benim durumumda olanlara ne diyor!
Apartmanda kapıcı istihdam ediliyorsa kapıcı yönünden apartman işyeridir. Apartmanın bir dairesini satın alan şahsın yapmış olduğu bu hukuki işlem işyerinin bir kısmının devredilmesi işlemidir.
4857 sayılı Yasa’ya göre evi satın alan kat maliki ile ev satan kat maliki kapıcının kıdem tazminatından birlikte sorumludurlar. Evi satan kat malikinin bu sorumluluğu iki yıl sonra ortadan kakmaktadır.
4857 sayılı Yasa’nın 2003 yılında yürürlüğe girdiği ve devirden önceki işçinin bütün haklarının devre konu işlem olarak düzenlemesi göz önünde bulundurulduğunda evi satan veya alan kat malikinin kıdem tazminatı sorumluluğu hakkında 4857 sayılı Yasa’nın 6. maddesi hükümlerinin uygulanması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ev satın alan kat malikinin evin satın alındığı tarihten önceki sürede kapıcının kıdem tazminatından sorumlu olup olmaması 4857 sayılı Yasa’nın 6. maddesi hükümleri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyim.(Arif Temir-Yaklaşım/2008-Kasım)




Sözün bittiği yer;
Bu durumda satan da satınalanda kapıcının kıdem tazminatından sorumlu oluyor.
4857 sayılı İş Yasası’na göre evi satan kat malikinin sorumluluğu iki yıl ile sınırlı kalıyor. İki yıllık sürenin bitiminden itibaren tüm sorumluluk evi satın alan kat malikine geçiyor.
Kısacana satış akdi ile birlikte sorumluluk kat malikleri arasında iki yıl boyunca sürecektir.
Burası Türkiye kim öle kim kala mantığı hakim olduğundan siz siz olun!
Yeni bir ev satın alacak olursanız evin borçları konusunda eski mal sahibi ile yeni mal sahibi kendi aralarında bir sözleşme yapmaları yada bu konularda tapu kayıtlarına evin satışı sırasında bir şerh koymaları halinde ileride oluşabilecek uyuşmazlıkların çözümüne katkı sağlayacabilecektir.

Şimdiden içimde bir korku oluştu ya bizim kapıcı ihbar tazminatı da isterse diye.


Vedat İLKİ




Not:Kapıcı kelimesini kanunda yer aldığı için kullandım.




Aslında bu emekçi kesime kapıcı denilmesine her zaman karşı çıkmışımdır.Onlara Apartman Hizmetlisi /Görevlisi  denilmesi daha hoş olacağı kanısını taşımaktayım.




Her ne kadar eski mal sahibinden alamazsamda bu emekçi kardeşime ödeyeceğim para helal olsun.