HABERTÜRK–Milletvekillerinin emeklilik için 2 yıl beklemesine gerek kalmadı

7 Mayıs 2012

Milletvekillerinin emeklilik için 2 yıl beklemesine gerek kalmadı


 


Vekillerin eskiden emekli aylığı 5434 sayılı Kanun’a göre hesaplanıyordu ve en az 2 yıl vekillik yapmış olmaları gerekiyordu. Artık 5510 sayılı Kanun’a göre emekli aylıkları hesaplanıyor ve 2 yıl beklemelerine gerek yok. Vekil oldukları anda milletvekili emekli aylığı alabiliyorlar…


 


Sayın Tezel, milletvekillerimiz, 2 yıl çalışma sürelerini doldurduktan sonra geriye dönük borçlanıp, emekli olabilirler mi? Bununla ilgili bir yasa var mıdır? Milletvekillerinin emeklilikleri hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum. Bu yazıyı babamın (Bahattin Uludoğan) ricası üzerine yazıyorum, ilginize şimdiden teşekkür ederiz. Işılay Yalaz


 


Milletvekillerinin emekliliği konusunda bazı yerlerde yanılgı ve eksik bilgilendirmeler var. Milletvekillerinin emeklilik zamanının tespiti 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu (Öncesinde hiç memuriyeti olmadan 01.10.2008 gününden sonra ilk defa vekil seçilenler için 5510 sayılı Kanun) ile hesaplanmaktadır. Bu sebeple memurlar, SSK’lılar veya Bağ-Kur’lular kaç yıl prim ödemek zorunda ise kaç yaşında emekli olacak ise vekiller de aynı şart ve yaşlarda emekli olurlar. Mesela, 1966 doğumlu olup da 1985 yılında memur olmuş ve en son seçimde vekil seçilmiş birisi 49 yaşını (2015 yılı) tamamlamadan emekli olamaz.


 


***MİLLETVEKİLLERİNE 15 YILLIK BORÇLANMA HAKKI


Kimseye yok ama sadece milletvekili olanlara 15 yıl borçlanma hakkı vardır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu durumu herkesin anlayamayacağı bir dil ile yazmış ve Tebliğe geçirmiştir. Bakın Tebliğin ilgili bölümünü aynen veriyorum. Metinden bu borçlanmayı milletvekillerinin yapacağını, milletin asillerinin yapamayacağını anlayabilecek misiniz? “..5434 sayılı Kanunun yürürlükte bulunan ek 31 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince aylıklarını 22 Ocak 1962 tarihli ve 1 sayılı Kanun ile ek ve tadillerine göre alan ve almış olan 5510 sayılı Kanun gereğince 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) kapsamındaki sigortalıların 506, 1479, 2925 ve 2926 sayılı kanunlar ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinde sözü edilen sandıkların kanunlarının kapsamındaki serbest meslekte geçmiş ve değerlendirilmemiş hizmet sürelerinin 15 yılı, bu hizmetlerin adı geçen kanun hükümleri uyarınca belgelenmeleri halinde, öğrenim durumları itibariyle memuriyete giriş derecesi esas alınarak yapılacak borçlanmalara önceki mevzuat gereğince devam edilecektir.” Milletvekili olunca hemen geriye doğru 15 yıl borçlanma hakkınız oluyor ve ben geçmişte 15 yıl serbest çalıştım primini ödeyeceğim diyorsunuz hemen kabul ediyorlar. Yaşınız uygunsa 15 yıllık borçlanma ile aynı gün milletvekili emeklisi olabiliyorsunuz.


 


***SİYASİLERİN EMEKLİ AYLIKLARI GÜZELLEŞTİRİLDİ


Geçen aylarda basından takip etmişsinizdir milletvekillerinin emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirildi. Eskiden 5434 sayılı Kanun’a göre en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık müsteşarının maaşına (ve kurallarına) endeksli olan vekil emekli aylıkları artık. Cumhurbaşkanının emekli aylığına endekslendi ve kural olarak da 2 yıl bekleme veya 2 yıl vekillik yapma kuralı da kaldırıldı.


Bu arada vekiller, bakanlar, başbakanlar kendi belirledikleri Cumhurbaşkanı aylığına göre kendi emekli aylıklarını da her yıl belirleyecekler. Yani kendileri çalıp kendileri oynayacaklar…


 


***CUMHURBAŞKANI AYLIĞI VE EMEKLİ AYLIĞI


Cumhurbaşkanının alacağı aylık her yıl Bütçe Kanunu ile TBMM tarafından belirleniyor ve 2012 Bütçe Kanunu gereğince bu yıl Cumhurbaşkanı maaşı, 33500- liradır. Yeni (5510 sayılı) yasa gereğince Cumhurbaşkanının emekli aylığı da normal maaşının yüzde 40’ı yani 13400 lira olacak.


 


***Meclis başkanlarının aylığı ve emekli aylığı harika oldu


TBMM eski ve yeni başkanları normal milletvekili maaşı olarak 11800 lira maaş alırlar. Yeni yasa ile emekli aylıkları ise epey arttırılmış ve Cumhurbaşkanı emekli maaşına endekslenmiştir. Unutmayalım Cumhurbaşkanı aylığını kendileri (VEKİLLER) belirliyorlar, kendi belirledikleri aylığa göre de alacakları emekli aylığını belli ediyorlar. Yeni yasa ile TBMM eski ve yeni başkanlarının emekli aylığı cumhurbaşkanı emekli aylığının (13400) yüzde 80’i (11500 lira) olacak.  Halen vekilliği devam eden eski-yeni meclis başkanları 11800 lira vekil aylığı, 11500 lira emekli aylığı ile birlikte toplam 23300 lira alacaklar.


 


***Başbakanların da durumu güzelleşti


Eski yeni fark etmez tüm başbakanların emekli aylığı da Cumhurbaşkanı emekli aylığına endekslendi. Artık başbakanlar da Cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 80’ini (11500 lira) alacaklar. Halen vekilliği de devam eden başbakanlar da ayda 23300 lira maaş alacaklar.


 


***Vekillerin durumu da harika oldu           


Önce eski vekil yeni vekil ayrımı kaldırıldı ve eski yeni fark etmez tüm emekli vekillerin emekli aylığı Cumhurbaşkanının emekli aylığının yüzde 45’i kadar (6030 lira) emekli aylığı alacaklar. Vekillikleri de devam ediyorsa 11800 lira vekil aylığı 6030 lira emekli aylığı ile birlikte her ay 17830 lira alacaklar.