ALİ TEZEL

İnsan ticareti (kölelik) epeydir yasak

Ali Tezel ;
ali.tezel@aksam.com.tr
ali.tezel@superonline.com


İnsan ticareti (kölelik) epeydir yasak
Ali bey, ortağı olduğum 4 şirketim var ve işçilerimi 3-5 yıl çalıştırıp diğer şirkete tüm hak ve alacakları ile naklediyorum. Ancak şimdi çözüm getiremediğimiz bir olay var, işçimin 3 yıllık çalışma süresi vardı ve askere giderken kıdem tazminatını istememişti. Asker dönüşü ise ayrıldığı şirkette değil öteki şirketlerden birinde işe başlattık. Yaklaşık 3 ay oldu, şimdi işten çıkarmak istiyoruz ama tüm sürelerin kıdem tazminatı ödemek zorunda mıyız? Bizi Çalışma Bakanlığı’na şikayet etmekle tehdit ediyor, işçilerimi dilediğim şirketime tayin edemez miyim? İsmi Mahfuz

Sayın okurum, insan ticareti yani köleliğin yasaklanmasının üzerinden epey süre geçti. Şimdi ne köleliği Ali bey biz her ay tıkır tıkır parasını ödüyoruz ve her şirketten diğerine geçirirken kıdem tazminatları ile birlikte geçiriyoruz diyeceksin ama bu düpedüz insan ticareti olduğu bizim İş Kanunlarımıza da aykırıdır. Şimdi size aşağıdaki soruları yöneltiyorum, cevaplarını verince herşey ortaya çıkacak.

Ortağı olduğunuz (unutmayın %99’u da sizin olsa şirket ortağısınız, sahibi değil) şirketlerden birinde 5 yıldan beri çalışan işçiyi işten çıkarıp, diğer şirkete (tüm hakları ile) geçirdiniz ve işçiniz 2 yıl sonra emeklilik dilekçesi verdi. Tabi geçirirken bir şirketten çıkış, diğerinden giriş yaptınız.

1) Emekliliğinde kendisine kaç yıllık kıdem tazminatı vereceksiniz?

2) Aynı işçinizin (enflasyonsuz ortamda) aylığı ilk şirkette 1 milyar iken diğer şirkette yönetici oldu ve aylık ücret 5 milyara çıktı. Siz kıdem tazminatı öderken hangi ücretini dikkate alacaksınız? …

3)Vereceğiniz kıdem tazminatlarının tutarını hangi şirketin defterlerine gider olarak kaydedeceksiniz.

4) Aynı işçi emekli olmasaydı da size ve ailenize hakaret etseydi veya üç gün işe gelmeseydi siz 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesi gereğince derhal tazminatsız işten atsaydınız. İlk şirketteki süre için kıdem tazminatı verecek miydiniz? Verecekseniz hangi ücret düzeyi üzerinden vereceksiniz?

5) Uzun sürelerden beri çalışan ve kıdem tazminatları epey fazla tutan işçileriniz için yeni bir şirket kursanız ve sermayesini de düşük tutsanız ve bütün işçileri hak ve borçları ile bu şirkete devredebilir ve daha önce çalıştıkları diğer şirketlerinizi kıdem tazminatı yükünden kurtarabilir misiniz?

6) Ya da işçileri devrettiğiniz son şirketteki hisselerinizin tamamını bir başkasına devretseniz (sizin tabiriniz ile şirketinizi satsanız) herşeyden kurtulmuş olur musunuz?

Ne dersiniz. Bütün bu sorulara verdiğiniz cevaplardan sonra her şirket değişiminde kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorunda olduğunuzu anlayabildiniz mi?

Okurlara Cevaplar

Erkan Kızılarslan-Babanız, 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlayacağı 01.10.2007 günü emekli olur. 3600 günü tamamlamışsa prim ödemenize gerek yok.

Murat Topal-Uzunköprü-Vergi iadesi için topladığınız fişleri işvereniniz almak zorunda, almıyorum, ben bu işlere bakmam diyemez. Durumu vergi dairesine bildirebilirsiniz.

Exit mobile version