ALİ TEZEL

İş sağlığı uzmanlarına ve iş yeri hekimlerine iş garantisi geldi

Bu köşeden defalarca, 6331 sayılı Kanun gereğince işveren tarafından istihdam edilen iş yeri hekimi ile iş sağlığı güvenliği uzmanının, yasa gereğince işvereni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikayet edemeyeceğini, ederse de işinden olacağından bahsetmiştik.
 
TBMM son mesai gününde bunu biraz telafi edecek düzenlemeyi yeni Torba Kanun ile yaptı. Artık işverenini Bakanlığa şikayet eden uzman ve hekim bu sebeple işten çıkarılırsa bir yıllık ücreti kadar tazminat alabilecek.
 
İŞVEREN SORUMLUDUR
 
Madde 1- 20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 8’inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin 5’inci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir:
 
“(2) İşverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı iş yerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirler ve işverene yazılı olarak bildirir.
 
Eksiklik ve aksaklıkların düzeltilmesinden, tedbir ve tavsiyelerin yerine getirilmesinden işveren sorumludur. Bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri hayati tehlike arz etmesine rağmen işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, bu durum iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanınca, Bakanlığın yetkili birimine bildirilir ve bu bildirim iş yerinde çalışanların görebileceği bir yerde ilan edilir. Bildirim yapmadığı tespit edilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi üç ay, tekrarında ise altı ay süreyle askıya alınır.
 
Bu bildirimden dolayı işvereni tarafından iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş sözleşmesine son verilemez ve bu kişiler hiçbir şekilde hak kaybına uğratılamaz.
 
Aksi takdirde işveren hakkında bir yıllık sözleşme ücreti tutarından az olmamak üzere tazminata hükmedilir. İş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş kanunları ve diğer kanunlara göre sahip olduğu hakları saklıdır.
 
Açılan davada, kötü niyetle gerçek dışı bildirimde bulunduğu mahkeme kararıyla tespit edilen kişinin belgesi altı ay süreyle askıya alınır.
 
KARARI BAKANLIK VERİR
 
Sektörel düzenleme çerçevesinde maden ve yapı ile diğer sektörlerde öncelikli olarak hangi meslekî unvana sahip iş güvenliği uzmanlarının görev yapacağının ve bunların yanında görev yapacak diğer mesleklere sahip iş güvenliği uzmanlarının belirlenmesine dair usul ve esaslar, Bakanlıkça belirlenir.”
 
EMEKLİ İKRAMİYESİ İÇİN DAVA AÇMANIZ ŞART
 
23.03.1973 tarihinden 30.09.1991’e kadar kamuda memur olarak çalıştım. 30.09.1991'de istifa ederek özel sektöre geçtim. 31.12.2004’te de SSK'dan emekli oldum. Kamuda çalıştığım 18 yıl 6 ay boyunca Emekli Sandığı'na kesilen paramı alabilir miyim? (Necmi)
 
Necmi Bey, 31.12.2004 günü SSK'dan emekli olmuşsunuz ama 5434 sayılı Kanun'un 2012 yılı Ocak ayında değiştirilen 89’uncu maddesi gereğince SGK sadece, 8.9.1999 günü ve sonrasında memuriyetten istifa edenlerden 15 tam yıldan fazla memuriyeti olanların ikramiyesini ödüyor. 8.9.1999 gününden önce memuriyetten istifa edenlerin ise ödemiyor. Bu sebeple şimdi SGK'dan ikramiyenizi isteyin, ret yazısından veya zımni ret yazısından sonra ikramiye için Ankara İdare Mahkemesi’nde davanızı açınız.
Exit mobile version