İşçi babalara 5 gün doğum izni geldi

6 Nisan 2015

Bu köşeden defalarca hatta en son daha geçen hafta, eşi doğum yapan işçi babalara doğum izni olmadığını ifade edip, işçi babalara da tıpkı memur babalar gibi 5 gün doğum izni verilmesini talep etmiştik. TBMM’den geçen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda bu madde de yer alıyor. Buna göre artık işçi babalar eşleri doğum yapınca ücreti işverence ödenmek kaydıyla 5 gün izinli sayılacak.
Kabul edilen yeni madde şöyle: “Mazeret izni Ek Madde 2- İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir. İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar ücretli izin verilir.”
 
BEKLENEN MÜJDE GELDİ
 
TBMM'de kabul edilen ve 5510 sayılı Kanun’a eklenen maddeyle 12 aydan çok Bağ-Kur prim borcu olanların borçları da dondurulup silinecek.
 
Madde 56- 5510 sayılı Kanun’a şu geçici madde eklenmiştir:  “Geçici Madde 63- Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, bu maddenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içerisinde ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur.
 
Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara Kurum alacakları arasında yer verilmez. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları bu maddenin yayım tarihini takip eden ay başı itibarıyla yeniden başlatılır. Ancak daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80’inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içerisinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılır.
 
GSS UYGULANMAZ
 
Birinci fıkraya göre sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 01.01.2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için Genel Sağlık Sigortası (GSS) hükümleri uygulanmaz. Sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”
 
Buna göre, Bağ-Kur’luların yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihine kadar olan borçları dondurulup, silinecek. Yayımı tarihinden sonra ise vergi kayıtları veya şirket ortaklıkları devam ediyorsa yeniden Bağ-Kur'lulukları başlatılacak.
 
37 yaşında emekli olabilirsiniz!
 
Ali Bey, 22.10.1982 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 01.01.2000 ve toplamda 5 bin 245 gün pirim ödemem var. Askerlikten muafım,  yüzde 40 engelli raporum bulunmakta ve  vergi indiriminden yararlanmaktayım. Erken emekli olabilir miyim? (Emrah Altınok)
 
Emrah Bey, 22.10.1982 doğumunuzla 18 yaşını 22.10.2000 günü tamamladığınızdan engelli emekliliği için bu tarih baz alınacaktır. Yüzde 40 oranlı raporunuz ile 19 yıllık sigortalılık süresi doldurmak şartıyla 4 bin 240 gün ile emekli olacaksınız. Yani 37 yaşında, 2019 yılındaki doğum gününüzde emekli olacaksınız.