ALİ TEZEL

İŞE İADE DAVASI AÇMA HAKKI OLMAYAN ÇALIŞAN, İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE DAVA SONUÇLARI

İŞE İADE DAVASI AÇMA HAKKI OLMAYAN ÇALIŞAN, İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE DAVA SONUÇLARI

 

Bir önce ki yazımız da işe iade davaları ve dava koşullarını yazmıştık bu yazımızda ise işe iade davası açma hakkı olmayan çalışanlar, ispat yükümlülüklerinin kime ait olduğunu ve dava sonucu yapılması gerekenleri yazacağız.

 

İŞE İADE DAVASI AÇMA HAKKI BULUNMAYAN ÇALIŞAN

4857 Sayılı İş Kanunu 18. Maddesinin son fıkrası uyarınca “İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında bu madde, 19 ve 21 inci maddeler ile 25 inci maddenin son fıkrası uygulanmaz.”  Yani işletmenin bütününü idare eden işveren vekilleri ve yardımcıları ile işyerinin bütününü idare eden ve özellikle işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri işe iade davası açma hakkına sahip değildir. 

 

İŞE İADE DAVALARINDA İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Zira iş sözleşmesinin feshinin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. 4857 sayılı İş Kanununda bu kural 20/2. Maddede geçmektedir. ‘’ Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.

Özel hakemin oluşumu, çalışma esas ve usulleri çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

 

İŞE İADE DAVASININ SONUÇLARI

 İş sözleşmesi işveren tarafından sebep gösterilmeden ya da geçersiz sebeple feshedilen işçi, açmış olduğu işe iade davasını kazandıktan sonra, geçersiz sayılan fesih nedeniyle, boşta geçen süreye ilişkin ücretini ve diğer haklarını talep etme hakkına sahip olur. Mahkemenin verdiği feshin geçersizliğine ve işçinin işine iadesine ilişkin kararın, işçiye tebliğinden itibaren on iş günü içinde işe başlamak üzere, işverenine başvurması gerekmektedir. İşe iadesi için başvuran işçiyi, işveren bir ay içinde işine başlatmalıdır. Aksi takdirde işçiye en az dört en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorundadır. Eğer işveren işçinin iş sözleşmesini sendikal faaliyet, sendika üyeliği veya sendika temsilciliği nedeniyle feshetmişse bu durumda işçinin bir yıllık ücreti tutarından az olmamak üzere tazminat ödemek zorundadır. İş K. m. 21 uyarınca, mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminatı da belirlemelidir.

 

 

 

 

 

ÖZETLE İŞE İADE DAVALARI

 

 İşverene Başvuru Süresi

10 Gün

  İşverenin İşe Başlatma Süresi

30 Gün

 Dava Açma Süresi

1 Ay

 İş Güvencesi Kapsamı

30 İşçi

 Çalışılması Gereken Süre

6 Ay

 Sözleşme Türü

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi

 Hukuki Sebep

Haksız Fesih

 Talep

İşe İade + Tazminatlar

 Tazminatlar

Boşta Geçen Süre + İşe Başlatılmama Tazminatı

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version