ALİ TEZEL

İşsağlığı ve güvenliğinde geri adım OSGB’leri kan ağlatır

İşsağlığı ve güvenliğinde geri adım OSGB’leri kan ağlatır

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa’sı peyder pey yürürlüğe girecekti, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde yürürlüğe girmişti, diğerlerinde de 1 Temmuz 2013 ve 1 Temmuz 2014’de yürürlüğe girecekti ama erteleniyor… Bu arada SGK rakamları da açıkladı tam bir hayal kırıklığı…

 

30 Haziran 2012 de yayınlanarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Türkiye’de özel sektör ve kamuda devrim niteliğinde adımların atılmasına sebep oldu. Tehlike sınıflarına göre (Az Tehlikeli, Tehlikeli, Çok Tehlikeli) üç kademeli olarak bir tek çalışanı dahi olan işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu getirilerek bu kanunun kapsamına alınmış oldu.

1. Kademe kanunun yayımı tarihinden 6 ay sonra yani 01 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre 50 den fazla çalışanı olup da Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıfında yer alan işyerleri İş Güvenliği Uzmanı ile İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğu getirilmiş olundu.

2. Kademe kanunun yayımı tarihinden 1 yıl sonra yani 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girerek 50’den az çalışanı (tehlikeli ve çok tehlikeli) olanlar, İş Güvenliği Uzmanı ile İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğu getirilmiş olacaktı.

3. Kademe kanunun yayımı tarihinden 2 yıl sonra yani 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girerek 50’den az çalışanı olan Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile tüm kamu kurumları kanun kapsamına alınmış olacaktı.

Devletin ihtiyacımız çok sözüne inanarak yola çıkan birçok mühendis, mimar ve teknik eğitim, fen-edebiyat fakültesi mezunu kişiler çalıştıkları işi bırakıp yüksek meblağlı ücretler harcamak suretiyle kanunda belirtilen yeterlilik belgelerini alabilmek için İş Sağlığı ve Güvenliği sektörüne girmek için eğitim ve sertifika aldılar. Bir kısmı evini ve ailesini taşıdı, bir kısmı OSGB açtı, bir kısmı yeterlilik belgesi için halen kurslara devam etmekte.

Ancak tam kanunun büyük bir kesimi ilgilendiren kısmı bu ay sonunda yürürlüğe girecekken AKP milletvekilleri özel sektör ve kamunun henüz İş Sağlığı ve Güvenliği yaptırımlarına hazır olmadığı gerekçesiyle 14.06.2013 tarihinde sürpriz bir kararla kanunun yürürlük tarihlerini ele alan maddesinde değişiklik yapma teklifini torba yasa içinde Meclise sundu.

Buna göre; 2. kademenin yayımı tarihinden 2 yıl sonra, 3. kademenin ise yayımı tarihinden 4 yıl sonra yürürlüğe girmesi teklifi metinde yer aldı.

Bu teklif, İş Sağlığı ve Güvenliği sektöründe adeta şok etkisi oluşturdu. Bu ay sonunda işe başlamak üzere firmalarla anlaşan bir çok İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyoneli teklif kanunun yasalaşmasıyla birlikte büyük bir mağduriyetle bir sene daha belirsizlik içerisinde hayatlarını idame ettirmeye çalışacaklar. Ayrıca, kamuda çalışan hekimlerin işyeri hekimi olabilmesi için de Tam Gün Yasası değiştiriliyor.

 

***SGK’NIN RAKAMLARI DA KOMİK ÇIKTI

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alıp da işyerinde 9 kişinden az çalışanı olan esnaf (berber-kasap vs) için iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hekimi ücretleri SGK tarafından ödenecekti ve SGK rakamları açıkladı. OSGB’lerle çalışmak zorunda olan işyerlerinin devlet desteği,



–Tehlikeli sınıf için 14,5 TL / Çalışan başına
–Çok Tehlikeli 16,5 TL / Çalışan başına olacakmış.

Bu rakamlarla OSGB’ler kendi giderlerini karşılayamaz. OSGB kuranlar hayal kırıklığına uğradılar. Beklentime göre; OSGB’lerde iflaslar ve kapanmalar başlayacak. Kamudaki hekimler kapanan kapıların açılması ile piyasaya saldıracaklar, İş Güvenliği uzmanı yetiştirmek için açılan eğitim kurumlarına olan talep azalacak ve durulacak, eğitim kurumlarında kapanmalar başlayacak. Bu arada sayıları gereğinden çok olan, C sınıfı İş Güvenliği Uzmanları birbirleri ile kıyasıya rekabet edip fiyatlarını yerlere serecekler.

Exit mobile version