İşsizlik Sigortası ödemesi asgari ücrete göre en az yüzde 40 en fazla yüzde 80 olabilir…

3 Şubat 2014

İşsizlik Sigortası ödemesi asgari ücrete göre en az yüzde 40 en fazla yüzde 80 olabilir…

 

İşsiz kaldığımızdan İŞKUR bize işsizlik ödeneği verir ve hesaplama şekline göre ödeme son 4 aylık ücret ortalamamızın yüzde 40’ı kadardır ama bu rakam asgari ücretin yüzde 40’ından az, yüzde 80’inden çok olamaz…Ücreti yüksek olan çalışanlar bundan en çok mağdur olanlardır ve ödediklerini bile geri alamazlar…

 

 

8.9.1999 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4447 sayılı Kanun ile uygulamaya giren, İşsizlik Sigortası 13 yıldan bu yana ülkemizde uygulanmaktadır. Uygulama özelliği gereğince adı İşsizlik Sigortası olsa da, İşsizlik Sigortası Fonuna giren tüm para dikkate alındığında 13 yıldan beri işsizlere biriken ve nemalanan paranın sadece yüzde 2’si ödenmiştir. Başka yerlere ödenen rakamlar, işsizlere ödenen rakamın kat be katı olmuştur.

 

***ÖDENEN ALMA ŞARTLARI

İşsizlik sigortasından ödenek alabilmek için,

1- (Gazeteciler hariç olmak üzere) kendi istek ve arzusu dışında işsiz kalmak, gazeteci kendi istek ve arzusu ile işsiz kalsa da ödenek alır.

 

2-İşsiz kalma tarihinden geriye doğru 3 yıl (1080 gün) içinde, SGK’ya en az 600 gün prim ödemiş olmak.

 

3-Son 120 gün içinde kesintisiz çalışıyor olmak.

 

4-Adına vergi kaydı veya Ltd. Şti. ortaklığı veya A.Ş.’de ortak+yönetim kurulu üyesi olmamak,

 

5-Kendi çalışmaları ile emekli aylığı almıyor olmak.

 

6-İşsiz kalma tarihinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a müracaat etmek.

 

***ÖDENEĞİN HESABI

Son 3 yıllık (1080 günlük) süre içinde,

1-600 gün primi olan 6 ay,

2-900 gün primi olan 8 ay,

3-1080 gün primi olan 10 ay, boyunca İŞKUR’dan işsizlik ödeneği alabilir.

 

İşsizlik ödeneğinin miktarı;

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan

işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez.

Bu durumda en düşük işsizlik ödeneği; 1071 X 0,40=428 lira,

En yüksek işsizlik ödeneği ise; 1071 X 0,80=856 liradır.

 

***YÜKSEK ÜCRETLİLER ZARARDA

Halen SGK’da en yüksek Sigorta Primine Esas Kazanç asgari ücretin 6,5 katıdır. Buna göre de 1071 X 6,5 = 6961 liradır. Bu rakam üzerinden yüzde 2 işveren, yüzde 1 işçi ve yüzde 1 devlet katkısı ile yüzde 4 oranlı İşsizlik Sigortası aylık kesintisi 278 liradır. 3 yıl boyunca ödenen rakam 278 X 36 =10024 liradır.

Bu kişi işsiz kaldığında 10 ay boyunca alabileceği işsizlik ödeneği rakamı ise; 856 X 10=8560 liradır. Görüldüğü üzere yüksek ücretle çalışan birisi işsiz kaldığında ödenen işsizlik primlerini bile alamamaktadır.

Bu sebeple de işsizlik ödeneğinin asıl amacı olan ALIŞTIĞI YAŞAM seviyesini işsizlik döneminde bırakın ulaşmayı, yaklaşamamaktadır.

 

***YÜZDE 80’LİK ÜST SINIR KALDIRILMALIDIR

İşsizlik Sigortası Kanunu’nda halen TBMM’den görüşülmekte olan Torba Kanun’a eklenecek bir madde ile asgari ücretin yüzde 80’i olan üst sınır ödemesi kaldırılmalıdır ki 13 yıldan beridir zararda olan yüksek ücretli çalışanlar da işsiz kaldıkları dönemde, alıştıkları yaşam seviyesi ulaşabilsinler. Aksi halde yetenekli ve yüksek gelirle çalışabilecek olan bu kişiler aç kalmamak adına düşük ücretli işlere razı olmak zorunda olmasınlar.

 

***HİÇ İŞSİZ KALMAYANLARA DA ÖDÜL VERİLMELİ

Bir çoğu hayatı boyunca hiç işsiz kalmadığı için İşsizlik Sigortasından ödenek almadan emekli olmakta veya vefat etmektedir. AB ve ABD’de olduğu gibi işsizliği özendirmemek ve işsizlik sigortasından faydalanmak için sık sık (yasal veya yasadışı şekilde) işsiz kalmaları da azaltmak adına, HAYATI boyunca hiç ödenek almadan emekli olmuş veya vefat etmiş olanlara veya yakınlarına biriken paralarının yarısı geri ödenmelidir.