İsteğe Bağlı Emekli Sandığı İştirakçiliğinde Faydalar-Zararlar (2)

20 Mart 2014

İsteğe Bağlı Emekli Sandığı İştirakçiliğinde Faydalar-Zararlar (2)

İsteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçiliği konusunda önemli noktaları ele aldığımız yazımıza bugün de devam ediyoruz.

            İsteğe bağlı iştirakçilikte başvuru süresi

Evet aslında iştirakçiliğe başvuruda memuriyetten ayrıldıktan sonra 6 ay içinde başvuru şart bulunuyor. Ancak bu işin istisnası da yok değil. Buradaki altı aylık hak düşürücü süre bir boşluğu işaret ediyor. Yani kişi önce SSK’lı olarak işe girse ve sonra 1-2 sene sonra çıkıp isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçisi olması mümkün.

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi hizmeti bulunanlardan Ekim 2008 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c) bendi kapsamında sigortalı olanlar hakkında Geçici 4 üncü madde uyarınca, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil mülga 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanacağından isteğe bağlı sigortalı olma şartları ve isteğe bağlı sigortalılıklarının sona ermeleri 5510 sayılı kanunun 50 nci maddesinde belirtilenler ile farklılık göstermektedir.

İsteğe bağlı iştirakçi olmak isteyenler için başvuru mercii Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi oluyor.


İsteğe bağlı iştirakçilikte ödeme şekli ve sona erme

5434 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı iştirakçilerin %16 şahıs emeklilik keseneği ve %20 kurum karşılığı ile birlikte 2012 yılından beri de ayrıca yüzde 12 GSS prim tutarlarını her ayın sonuna kadar yatırmaları gerekiyor. Ait olduğu ay içinde kurum hesabına yatırılmayan ya da eksik yatırılan keseneklere ait süreler hizmetten sayılmıyor.

Toplu ya da fasılalı altı aydan daha fazla süreye ait keseneklerini yatırmayanlar ile vazgeçtiğini yazılı olarak bildirenlerin isteğe bağlı iştirakçilerine başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren son verilecek ve bu durumda olanların tekrar talepte bulunmaları halinde isteğe bağlı iştirakçilikleri kabul edilmiyor.


İsteğe bağlı iştirakçilikte olumsuz nokta

5434 sayılı Kanuna tabi geçen sürelerle birlikte isteğe bağlı iştirakçilik süresi toplamına 5434 sayılı Kanuna göre aylık bağlanması halinde emeklilik ikramiyesi isteğe bağlı geçen hizmet süresi dışında kalan 5434 sayılı Kanuna tabi hizmet süresine karşılık ödeniyor. Hizmet olmadan geçen süreye ilişkin ikramiye olmaması hakkaniyetli bir uygulama. Ancak isteğe bağlı iştirakçilik süresi kazanılmış hak aylığının tespitinde dikkate alınmıyor oluşu olumsuz. Zira sistemin primini dereceyi yükseltip alırken aylık bağlayacağında bunu dikkate almamasını hakkaniyetli bulmak mümkün bulunmuyor. Bu bakımdan en azından kazanılmış hak aylığı bakımından 1.dereceye gelmeden ayrılmamakta fayda var. Zira Emekli Sandığı aylıklarında en önemli unsur olan ek göstergeden en yüksek verim bu noktada alınabiliyor.


Soru: Benim sorum doğum izniyle ilgili. SGK’nın sayfasında sorularıma ilişkin açıklama göremedim. 32. haftada çalışabilir raporu aldıktan sonra ilerleyen haftalarda rahatsızlanıp devam edemezsem çalıştığım gün kadarı doğum sonrasına eklenir mi? Yoksa yanar mı? D.AKAY

Cevap: Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. Yani 32. ila 37.haftalar arasında çalıştığınız gün kadarı doğum sonrasına eklenir. Bu sürede rapor, mazeret, sevk gibi nedenlerle göreve devam etmediğiniz sürelerin çalışılmış süre olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmuyor. Zaten hekim muayenesinde çalışıp çalışamayacağınız anlaşılacaktır. 32. haftada rapor alır ve sonra normal doğum tarihinden daha önce yani erken doğum yaparsanız, erken doğum nedeniyle doğum öncesinde kullanamadığınız analık izni süreleri doğum sonrası analık izni süresine eklenir.