İŞYERİ SİCİL NUMARASI NEDİR?

4 Aralık 2011

İŞYERİ SİCİL NUMARASI NEDİR?


 


Yazılarınızı ilgi ile takip ederken,bizler bu işin başında olan bir grup muhasebeciyiz.Aynı zamanda stajyer olarak muhasebe mesleğine hazırlanıyoruz.İşyeri açılışı yaptığımızda SGK İl yada Merkez Müdürlüklerinde işyeri sicil numarası alıyoruz.Bu numaraların ne anlama geldiğini tam detaylı bilmiyoruz.Bu konuda bizlerle bilgi paylaşımı yapmanızı istiyoruz.Bir grup stajyer muhasebeci.



Mülga 506 sayılı SSK olan uygulama Ekim/2008 itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı SS ve GSSK yer almıştır.



 Burada işyeri numarası Gerçek yada Tüzel kişinin çalıştırdığı İşçi yada Devlet Memuru istihdam eden  4-1(a) ve (c) işyerleri için uygulanmaktadır.



SSİY 28.Maddesinde konu tanımlanmıştır.


 


1)5510 sayılı  Kanunun 4 -1 (a) bendi gereğince sigortalı çalıştırılan işyerine; SGK’ca‘Mahiyet kodu’, ‘İşkolu kodu’, ‘Ünite kodu’, ‘Sıra numarası’, ‘İl kodu’, ‘İlçe kodu’ ve ‘Kontrol numarası’nı ihtiva eden bir işyeri sicil numarası verilir ve bu numara işverene tebliğ edilir.


 


a) Mahiyet kodu; yapılan işin özel veya kamu sektörüne ait daimi veya geçici olduğunu belirtmeye yönelik olup tek hane rakamdan ibarettir. ‘1’ rakamı kamu sektörüne ait devamlı işyerlerini, ‘2’ rakamı özel sektöre ait devamlı işyerlerini, ‘3’ rakamı kamu sektörüne ait geçici işyerlerini, ‘4’ rakamı özel sektöre ait geçici işyerlerini ifade eder.


 


b) İşkolu kodu; yapılan işin Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesine göre hangi iş koluna girdiğini belirtmeye yönelik olup dört hane rakamdan ibarettir.


 


c) Ünite kodu; işyerinin işlem gördüğü üniteyi belirtmeye yönelik olup iki hane rakamdan ibarettir.


 


ç) Sıra numarası; her işyerine ilgili ünite tarafından iller itibarıyla ve sıra takip etmek suretiyle verilen bir numara olup yedi hane rakamdan ibarettir.


 


d) İl kodu; işyerinin hangi ilde olduğunu belirtmeye yönelik olup il trafik kod numarasından ibarettir.


 


e) İlçe kodu; işyerinin hangi ilçede olduğunu belirtmeye yönelik olup iki hane rakamdan ibarettir.


 


f) Kontrol numarası; işyeri sicil numarasının doğru kullanılmasını sağlamaya yönelik olup iki hane rakamdan ibarettir.



2) 5510 sayılı Kanunun 4 -1(c) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılan işyerlerine, SGK’ca ‘Ünite kodu’, ‘Saymanlık ve kurum numarası’, ‘İl kodu’, ‘İlçe kodu’ ve ‘Kontrol numarasını’ ihtiva eden işyeri sicil numarası verilir ve bu numara işverene tebliğ edilir.


a) Saymanlık ve kurum numarası; on iki haneli olup altı hane saymanlık numarası ve altı hane kurum numarasından oluşur. Saymanlık numarasının ilk iki hanesi saymanlığı, takip eden iki hanesi sigortalının çalıştığı işyerinin bulunduğu ili, son iki hanesi ise ilçe kodunu ifade eder. Kurum numarası ise sigortalıyı çalıştırılan kamu kurumunu ifade etmek üzere Kurumca verilir.


b) İl kodu, ilçe kodu ve ünite kodu; bu maddenin birinci fıkrasında açıklanan esaslar çerçevesinde bu işyerleri için de verilir.



3) 5510 sayılı Kanunun 4 -1(a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara, işyerleri için verilen işyeri sicil numarası yanında ayrıca işveren numarası da verilebilir. Bu numara, gerçek kişi işverenlerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, yabancı uyruklu gerçek kişi işverenlerde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilecek numara, tüzel kişi işverenlerde ise vergi kimlik numarasıdır.



***



Yaklaşımda Bu Ay Konular Dolu Dolu!


İş ve Sosyal Güvenlik Dünyasında çalışan meslektaşlarıma bu ay geniş içeriği ile,uygulamaya yönelik yazıların yer aldığı Yaklaşım Dergisini edinmelerini tavsiye ederim.


Abone olanlar için e-yaklaşımda geniş ve kapsamlı makaleleri ile konusunda uzman  yazarların  uygulamaya yönelik yazılar ve bilgi paylaşımları da var.


2012 yılına girerken bol içeriğe sahip olan Yaklaşım dergilerine abone olabilirsiniz.



***


MELEK Mİ KAZ MI?


Prof.Dr.Şükrü Kızılot Hocamızın Kaleme aldığı MELEK Mİ KAZ MI? Adlı mizahi dilde anladığı kitabını 2012 yılına girerken edinmenizi tavsiye ederim.



Bakın önsözünde ne diyor!


 


Kitabı hazırlarken, başta vergiler olmak üzere, yasalarla ilgili çok sayıda konu ve hayretlik olayı, komik yönleriyle ortaya koymayı bir yandan da “güleriz ağlanacak halimize” sözünde olduğu gibi, düşündürmeyi amaçladım. Sayfalarına serpiştirilen güzel sözlerin de ilginizi çekeceğini düşündüm..”
şeklinde belirtiyor Prof. Dr. KIZILOT, kitabın önsözünde…

Yeni yılda siz ve sevdikleriniz vergi mevzuatına ilişkin fıkralarla, komik olaylarla gülümseyerek girin…



 


***


VEDAT İLKİ


 


[email protected]