ALİ TEZEL

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatını kim ödeyecek?

Dün gazetemizde okudunuz, 14.09.2014 günü Resmi Gazetede yayımlanan 6552 sayılı Kanun ile kamuda çalışan taşeron işçilerinin yıllık izin sorunu ile kıdem tazminatı sorunu bir nebze de olsa çözülmüştü. İşte bu uygulamanın kıdem tazminatını ilgilendiren kısmı ile ilgili olarak, 8 Şubat 2015 günü Resmi Gazete’de yayımlanan "Kamu İhale Kanunu’na Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmelik" de çıktı.

KRİTİK TARİH 14 EYLÜL 2014

Yönetmeliğe göre 14.09.2014 gününden sonra işten çıkarılan taşeron işçilerine kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten çıkan veya çıkarılanlara kıdem tazminatlarını son çalıştıkları kamu kurumu, kamuda çalıştıkları süre kadar ödeyecek. Mesela, bir devlet hastanesinde veya belediyede 10 yıldan beridir değişik taşeron şirketlerinde çalışmış işçi kıdem tazminatını alabilecek şekilde iş akdi sonlanırsa 10 yılın tamamı için son brüt ücret üzerinden devlet yani kamu kurumu ödeme yapacak.

DAVA AÇMAK ŞART 

Bahse konu yönetmelik gereğince, 14.09.2014 gününden önce kamu taşeronlarında çalışmış ve ayrılmış olanlar ise maalesef hak ettikleri kıdem tazminatlarını alamayacaklar. Alabilmek adına iş mahkemesinde son çalıştıkları kamu kurumunu dava etmek zorunda kalacaklar. Geçmişte birçok kamu taşeron işçisi dava edip kazandığı için hükümet 6552 sayılı Yasa ile kıdemi ödemeyi kabul etmişti. Yani örnek kazanan çok kamu taşeron işçisi var.

İŞVERENLERİ KORUMAK İÇİN MADENCİLERR HAYAT SİGORTASI BAŞLADI

ZonguldaklI bir madencinin sözüdür: "Yukarda ölüm kesin zira açız, aşağıda ise ölüm belki."

14.09.2014 günü Resmi Gazete’de yayımlanan 6552 sayılı yasa gereğince, madenler ve yeraltında çalışanlara işverenleri tarafından, "hayat sigortası" yaptırmak zorunluluğu geldi. Bu şu anlama geliyor: Hükümet, madenlerde çalışanları koruyamıyorum ve nasılsa madende ölmek fıtratını değiştiremeyeceğiz bari hayat sigortası yaptırtalım da işverenlerin cebinden daha çok para çıkmasın.

Ölen madenci başına 300 bin lira para ödüyorlar 

Madenlerdeki ölümlerden sonra gerek gelir-aylık bağlayan SGK'ya rücu parası adı altında, gerekse madencinin geride kalanlarına, destekten yoksun kalma tazminatı adı altında 300 ile 500 bin lira arasında tazminatı işverenleri öder. İşte şimdi madencileri düşünüyormuş gibi yapıp işverenleri bu ödemeden kurtaracak sihirli formül uygulamaya girdi. Bundan böyle madenciler için işverenleri hayat sigortası yaptıracak ve gerek SGK’ya gerekse de madencinin geride bıraktıklarına cebinden tek kuruş para ödemeyecek.

Exit mobile version