Kamudan Ayrılan Askerlerin Emekliliğine Projeksiyon
Kamudan ayrılma avantaj-dezavantaj ölçütünde zaman zaman verilen bir karar. Akabinde emeklilik ve ikramiye hakkına ne olacağı da sonrasında merak ediliyor veya edilmiyor. Edildiğinde kulaktan dolma güncel olmayan ve yanlış bilgilerle de davranılabiliyor. Bu da parasal açıdan büyük zararlara sebep olabiliyor.
Kamudan ayrılacak kişi 1.dereceye gelmiş binbaşı veya astsubay ise zaten makam-görev veya temsil tazminatı bulunmasa bile 1.dereceden tam 25 yıl üzerinden bağlanacak aylığı bugün için 2018,16 TL yapıyor. SSK statüsünde geçilip SSK'lılıktan emekli olununca da SSK dönemi tavan matrahtan olsa bile 3,5 – 4 yıla kadar Emekli Sandığı aylığına ulaşılamıyor.
Uzun yıllar Emekli Sandığı hizmetinden sonra SSK sisteminden bağlanan aylıklarda Emekli Sandığı sürelerinin bilhassa da 2000 yılı ve sonrasındaki kısmının bağlanacak SSK aylığına etkisi kesinlikle olumsuz oluyor. Bugün 3600 ek göstergeli bile olsa 1. derecedeki bir memurun matrahı bile ortalama SSK matrahının altında kalıyor ve dolayısıyla da SSK'lılıktan emeklilikte aylığı olumsuz etkilemesi kaçınılmaz oluyor.
Milat tarihi 15.06.2002
Bu nedenle bir kere Emekli Sandığı statüsünden emeklilik için gerekli 25 yılın dolup dolmadığı, dolmadıysa dolmasına ne kadar kaldığı ve Emekli Sandığı statüsünden emekli olmasına yeter miktarda bir son 7 yıl planı yapılıp yapılamayacağı iyi hesaplanmalı. Tabii bu bağlamda 15.06.2002 tarihine kadar olan fiili hizmet zammı süresi ile total fiili hizmet zammı süresi hesaplarının da tam olarak doğru biçimde yapılması gerekiyor. Emekli Sandığı'nda emeklilik süreleri hesabında gün değil ay bazında hesaplama yapıldığından emeklilik yaş hesabında yasada geçen 23.05.2002 tarihinin o ayın sonu olan 15.06.2002 tarihi itibariyle yapılması gerekiyor.
İtibari hizmetin etkisi
Pilot olan ve olmayan Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı dahil) uçucuları ile Devlet Havayolları Genel Müdürlüğü uçucu personelinin uçucu olarak; denizaltıcı, dalgıç , kurbağa adam ve paraşütçü subay,yedek subay ve astsubayların denizaltıcı, dalgıç, kurbağa adam ve paraşütçü olarak görevlerinde geçirdikleri fiili hizmet müddetlerinin her yılı için eklenecek itibari hizmet sürelerinin bağlanacak Emekli Sandığı emekli aylığına etkisi de hesap edilip göz önüne alınmalı.
Fiili Hizmetin etkisi
Ekim 2008 ayından önceki fiili hizmet zamlarının iki etkisi bulunuyor. Bunlardan ilki 15.06.2002 tarihine kadar olan FHZ'nin yaşı geri çekmesi. Bu etki Emekli Sandığı'ndan da emekli olsa SSK'dan da emekli olsa tesirini gösteriyor. Ancak FHZ'nin ikinci etkisi 08.09.1999'dan önce göreve başlayanlar için tamamının sonra göreve başlayanlar için yarısı kadarının yaşı düşürücü ikinci etkisi ki bu etkiden sadece Emekli Sandığı'ndan emeklilikte yararlanılıyor.
İkramiye hakkı
Askerlerden FHZ'ye tabi en az 12 yılı veya toplamda 15 yılı var iken istifa edenlerin emeklilikleri nereden olursa olsun ikramiyelerini alabilmeleri mümkün. Bu hesapta da borçlanılan Harp Okulu sürelerinin FHZ'sinin bulunmadığını, Harp Okulu sürelerindeki 18 yaştan küçük iken geçen sürelerin borçlanılamadığını da göz ardı etmemek gerek.
İyi düşünülmeli
TSK'dan ayrıldığı derecesi ve rütbesi, sonrasında SSK veya Bağ-Kur kapsamında ödediği primlerin matrah niteliği ve süresi göz önüne alındığında en doğru emekliliğin yönü, SSK'da Emekli Sandığı da hatta kimi durumlarda Bağ-Kur da olabilir. Bunun hesabının doğru biçimde yapılması o kişi için en önemli konulardan biri olmalıdır.
Zira ne de olsa emeklilikte ve yaşlılıkta en önemli ve sadık dostlardan biri de emekli aylığı olacaktır.
Soru: 1956 doğumluyum. Haziran 1979'da başladığım SSK sigortalılığında 1521 gün çalıştıktan sonra 04.10.2000-15.12.2005 tarihleri arasında 1871 gün Bağ-Kur'lu oldum. 2005'ten sonra da 834 gündür SSK'lı olarak çalışıyorum. Borçlanmadığım 600 günlük askerlik hizmetim var. Nasıl emekli olabilirim? A.ŞENGÜL
Cevap: En az 426 gün daha SSK'lı olarak çalışırsanız bir yıllık da askerlik borçlanması yaparak SSK sigortalılığından emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur'a sigortalı olmak için ne zaman başvurduğunuzu bilemiyorum, ama bu tarihe göre dava ile çoktan emekli olmanız da mümkündü, keza SSK statüsüne daha önce geçip en az 3,5 yıllık sigortalılığı tamamlasaydınız dört yıl önce emekli olabilirdiniz.