Kapsam Dışı Kamu Personelinin Özelleştirme Ataması Sorunu
2 Eylül 2013
Kapsam Dışı Kamu Personelinin Özelleştirme Ataması Sorunu
Soru: 16.10.1991 tarihinden 2006 yılı Mart ayına kadar Telekom A.Ş.’de işçi olarak görev yaptım, fakat 2000 ile 2006 yılları arasında çalıştığımız birim nedeniyle kapsam dışı personel olarak çalışmıştım. Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin özelleştirilmesi neticesinde kapsam dışı personel olarak başka kamu kuruluşuna 657 sayılı Kanuna tabi devlet memuru olarak atandım.
Soru1- Emekli olduğum zaman Telekom’da geçen hizmeti süresi (14,5 yıl SSK’lı) kıdem tazminatı neye göre hesaplanır?
Soru2- Emekli maaşı neye göre hesaplanır? Abdullah T.
Cevap: Sosyal güvenlikte geçişler en karmaşık olduğu kadar en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Merak etmekte de haklısınız, zira bu sizin geleceğiniz için çok önemli bir hak ve bu hakka ilişkin aydınlanmış olmanız da keza.
İş Kanununa tabi kıdem tazminatına müstehak iken 4046 sayılı Yasa gereğince nakledilerek 657’ye tabi memur olduğunuzdan bu defa emekli ikramiyesine tabi olmuşsunuz. 2006 yılında memurluğa geçtiğinize göre 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olmuşsunuz. Yani 4/c sigortalılığından emekli olacak, emekli olduğunuzda kapsam dışı süreleriniz de dahil olmak üzere toplam süreniz üzerinden emekli ikramiyesi alacaksınız. Emekli aylığınız gösterge-katsayı sistemine göre hesaplanacak. Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarda sözleşmeli statüde çalışmakta iken 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kurumlara nakledilerek Devlet memuru statüsüne geçirildiğiniz için sözleşmeli statüde geçen hizmet süreleriniz 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri de dikkate alınmak suretiyle, öğrenim durumlarına göre yükselebileceğiniz tavanı aşmamak kaydıyla kadro şartı aranmaksızın kazanılmış hak aylık, derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilmiş demektir. Yani 2006 yılında 14,5 yıllık memur gibi değerlendirilecek ve ilave 1 derece hakkından da faydalanacaksınız. Varsa mühendislik v.b. formasyonunuzu ve tahsil derecenizi belirtmediğinizden şu anki duruma göre emekli maaş ve ikramiye hesabı yapabilmem mümkün değil.
Soru: İşyerimizde SSK’lı olarak çalınan personellerimizden birinin engelli çocuğu bulunmaktadır. Engellilik oranını %50 olarak vermişler. İlgili kurum Gelir İdaresi bu personelimize engellilik indirimi diye bir yazı vermişler. Biz bu personelimizi engeli statüsünde SGK’ya bildirebilir miyiz? Vergi indiriminden yararlandırırsak aylık olarak bu personelimizin maaşına ne kadar yansır? H.Özdemir
Cevap: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 nci ve 89 uncu maddelerine göre hizmet erbabı olarak yanınızda çalışan personelinizin engelli çocuğundan dolayı vergi indiriminden faydalanması gerekiyor. Böyle olsa bile siz bahse konu personelinizi engelli statüsünde bildiremezsiniz, çocuğundan dolayı engelli çalışan olarak değerlendiremezsiniz. Bu çalışanınızın engelli çocuğundan dolayı elde edeceği vergi indirimi gelir vergisi matrahına göre değişkenlik arz eder. Çalışanınızın aldığı brüt ücrete göre eğer yüzde 15’lik dilimde ise 2013 yılı için 190 X %15 = 28,5 TL aylık vergi kazancı olacaktır. Yeri gelmişken belirtmem gereken ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nı ilgilendiriyor. O da 4842 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten sonra bu konuda bir beyanname sorunu gözükmektedir. GV Kanununun 89 uncu maddesindeki lafızdan hizmet erbabının bakmakla yükümlü olduğu engelli aile bireyinden dolayı vergi indiriminden faydalanmasında beyanname verme zorunluluğu var gibi anlaşılmaktadır. Oysa tek bir işyerinde çalışan bir çalışanın böyle bir beyanname verme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Her ne kadar uygulamada henüz bir engelle karşılaşılmasa da bu lafız sorunu yetkililerce çıkartılacak düzenlemeyle çözülmelidir.