ALİ TEZEL

Kıdem Tazminatı yazısı dizisi 1-Kıdem Tazminatı Nedir?

 

Kıdem Tazminatı yazısı dizisi 1

 

Kıdem Tazminatının mevcut halini kaldırıp, yerine Kıdem Tazminatı Fonu kurmak yerine gerekçe olarak öne sürülen iflas eden işletmelerin işçilerine kıdem ödenmesi için tıpkı Ücret Garanti Fonu  gibi Kıdem Tazminatı Garanti Fonu kurulabilir…

 

 

Kıdem Tazminatı Nedir?

 

Bir çok tarafında katıldığı görüşlere göre,

 

-Kıdem tazminatı ikramiyedir.

İşverenin, uzun yıllar bağlılıkla hizmet eden işçisini, işinden ayrılıp köşesine çekilmesi esnasında ödüllendirmesidir.

           

-İşsizlik Dönemi Güvencesidir.

İşinden ayrılan yada işinden çıkarılan işçinin işsiz kaldığı dönemde geçimini temin etmesi içindir.

 

-Ücretin Sonraya Bırakılmış Kısmıdır.

Ücret bir hizmet karşılığı işçiye ödenen ücrettir bu ücretin bir kısmı haftalık, aylık gibi belirli periyotlarla ödenirken bir kısmı da en sona bırakılmıştır. Sona bırakılan kısım ise kıdem tazminatıdır.

 

-Gerçek Anlamda Tazminattır.

İşçisinin işine haklı bir neden olmaksınız son veren işverenin ödemesi gereken tazminattır.

 

Yukarıda sayılan KIDEM TAZMİNATI adlandırmalarının her biri kendilerine göre doğrudur. Kıdem tazminatı bazen bir ikramiye (emeklilikte), bazen bir güvence (işten atılma, işsiz kalma), bazen ücretin sonraya bırakılmış kısmı (Özellikle yurtdışına götürülen işçiler) ve bazen de tazminattır (Haksız olarak işten çıkarılma).

           

KIDEM TAZMİNATI KALMALIDIR

Kıdem tazminatının klasikleşmiş halini kaldırmak ve yerine fon getirmek isteyenlerin en büyük argumanı, iflas eden ve ödeme güçlüğüne düşmüş işverenlerin işçileri paralarını alamıyorlar biz onların da paralarını almalarını istiyoruz diyorlar. Amaç bu ise kıdem tazminatını kaldırmaya gerek yok, İşsizlik Sigortası Fonu içinden yüzde 1 pay ayrılarak “Kıdem Tazminatı Garanti Fonu” kurularak, tıpkı Ücret Garanti Fonu gibi ödeme güçlüğü çeken işverenlerin işçilerine hak ettikleri tazminatları bu fondan ödenebilir.

 

Halen işveren kesiminin “İş Güvencesi”ne karşılık olarak indirilmesi hatta kaldırılmasını savunduğu bu günlerde haklarınızı ve elinizden alınmak istenen bu kazanımınızı bilmeniz siz çalışanların yararınadır.

 

Önce İşçiler, Sonra Memurlar

Başlıktan da görüleceği üzere “İşçi” kelimesi değil “Çalışan” kelimesi kullanılmıştır. Bu gün sadece işçilerin kıdem tazminatı tartışma konusu edilmektedir. Bu tartışma sonucunda kıdem tazminatında bir indirime gidilirse bu memurları da etkileyecektir. Zira, kıdem tazminatına paralel olarak kamu çalışanlarına da emekli olduklarında çalıştıkları her yıla karşın bir aylıkları ikramiye olarak verilmektedir.

           

İş Güvencesine Karşılık Kıdem Tazminatı

15.03.2003 tarihinden yürürlüğe giren işçinin onurunu ve gururunu tekrar ayağa kaldırmakta bir nebze olsun fayda sağlayan “İş Güvencesi”ne karşılık olarak, işveren kesimi Kıdem tazminatının ya kaldırılmasını yada bir çok Avrupa Ülkesinde olduğu gibi her yıla bir aylık brüt ücret yerine, bir haftalık veya 15 günlük brüt ücretin esas alınmasını, bu da kabul olmazsa Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasını  istemektedir.

 

            Her Konuda Avrupa ise;

            AB ülkeleri seviyesinde ASGARİ ÜCRET,

            AB Ülkeleri seviyesinde aile ve çocuk yardımları,

            AB ülkeleri seviyesinde sosyal güvenlik yardımları,

            AB Ülkeleri seviyesinde emekli aylıkları,

AB Ülkeleri seviyesinde sosyal güvence,

AB Ülkeleri seviyesinde Sendikal haklar,

 

İşçilerimize tanındıktan sonra sıra Kıdem Tazminatına gelmelidir.

İnanıyorum ki yukarıdaki haklara sahip olacak işçilerimiz kıdem tazminatı istemeyeceklerdir.

 

            İşte bütün bunları gözönüne alan gazeteniz HABERTÜRK başka hiçbir gazetede göremeyeceğiniz bu yazı dizisi ile haklarınızı öğrenmenizi istemektedir.

 

 “İşçinin Hayallerine Sakın Dokunmayın.

Ülkemiz işçileri Avrupa Ülkeleri arasında en düşük ücret seviyesine sahiptir ve AB’nin bizi almaktan korktuğu yönlerden biri de 20 milyonluk ucuz işgücünün Avrupa içine akın etmesi gerçeğidir.

Düşük ücret seviyesi ile çalışanlarımızın en büyük hayali ise KIDEM TAZMİNAT’larıdır. İşverenden alacakları bu toplu para ile ev, arsa, araba almak yada oğluna iş yeri açmak amacında olan işçilerimizin elinde şimdi de bu HAYALLERİ de alınması gündemde.

Bu konuda kıdem tazminatı fonu kurulması ise yapılabilecek bir işlemdir ama bu fonu idare edeceklerin de dikkatle seçilmeleri gerekir. Yoksa daha önceki MEYAK, TTF ve KEY gibi Fonların akıbeti uğrarsa olan yine işçilere olur.

Ak Parti Hükümeti işverenin bu yöndeki taleplerini yerine getirirse, zaten düşük ücret ile emeklilikte alacakları kıdem tazminatı ile hayal kuran işçilerimizin hayallerini de elinden almaz umarım, zira asgari ücret ile açlık seviyesinde yaşayan işçilerin ellerinden hayallerini de alırsanız, çıkabilecek sosyal patlamaların önünde kimse duramaz.

Unutmayın, hayal ve ümidi kalmayanların, kaybedecek bir şeyi olmaz.

 

           

Exit mobile version