ALİ TEZEL

Kıdem Tazminatına Esas SGK Yazısında Uygulama Esnekliği Geldi

Kıdem Tazminatına Esas SGK Yazısında Uygulama Esnekliği Geldi

08.09.1999 tarihinden önce sosyal güvenlik kurumlarına tabi sigortalılığa başlayanlardan en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 600 gün sayısına sahip durumda bulunan SSK (4/a) sigortalılarına emeklilik yaşını bekleme tarihine kadar kıdem tazminatlı olarak işten ayrılma seçeneği tanıyan 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi kapsamındaki hak uygulamasında SGK’ca önemli bir esneklik getirildi.

Sigortalının en az 3 bin 600 gün ve 15 yıl sigortalılığa sahip olduğuna ilişkin olarak işverene verilmek üzere düzenlenecek belgeyi vermeye “İşten ayrıl öyle gel” diye absürt bir yönlendirme yaparak yanaşmayan SGK 2008 yılına kadar ancak yargı kararıyla veriyordu.

2009 yılından bu yana çalışanların bu alternatifi kullanmada genellikle sorun yaşanmıyordu. Fakat statüler arası çakışmalarda bir sıkıntı söz konusuydu. Eğer kişi 2829 sayılı Kanuna göre son yedi yıl kuralına göre emeklilik açısından SSK’lılığa tabi değilse “15 yıl ve 3 bin 600 gün şartlarına tabi değilsiniz” diye yine bu yazıyı vermeye yanaşmıyordu.

SGK kendisinin sebep olduğu birçok yaraya merhem niteliğindeki 2013/26 sayılı Genelgesi ile bu konuda da ilave bir rahatlama getirmiş bulunuyor. Bahse konu Genelgede;
“Kıdem tazminatına esas yazının verilmesi için;
-Sigortalıların Kanunda öngörülen yaş dışındaki diğer koşulları (prim gün sayısı ve sigortalılık süresi) yerine getirip getirmediği kontrol edilecektir. 8/9/1999 tarihinden önce sigortalı olup bu tarihten sonra işten ayrılanlara asgari15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 prim gün sayısı ile aylık bağlandığından, bu koşulların oluşup oluşmadığına bakılacak, gerek sigortalılık süresi, gerekse gün koşulunun tespitinde hizmet birleştirmeleri ile bu süreleri etkileyen faktörler (itibari hizmet süreleri, fiili hizmet süresi zamları…gibi) dikkate alınacaktır. Ancak, 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre değerlendirme yapılmaksızın son statünün 4/1-(a)olması bu belgenin verilmesi için yeterli olacaktır.”
Denilerek son yedi yıl kuralına bakılmaksızın son tabi olunan statü 4/a sigortalılığı ise bu haktan yararlanılmasının önünü açmış bulunuyor. Yani 1998-2010 yılları arasında Bağ-Kur’lu olan bir sigortalı 3 yıldır SSK’lı olarak çalışıyorsa, artık çalışmak istemediği için işten ayrılmak istediğinde kıdem tazminatlı olarak işten ayrılması bakımından SGK’dan alacağı belge konusunda sıkıntı yaşamayacak.

Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinin “PTT”-Alo Post” ve “ PTT Kargo” İle Gönderilmesi
SGK’nın 2011/58 sayılı Genelgesi ile tahsis talep ve beyan taahhüt belgesinin adi posta veya kargo ile gönderilmesi halinde belgenin SGK kurum evrak kaydına intikal tarihinin, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya APS yoluyla gönderilmesi halinde ise postaya veriliş tarihinin tahsis talep tarihi olarak dikkate alınacağı belirtilmekteydi.
Bunlara ek olarak artık PTT aracılığıyla gerçekleştirilen Alo Post (Kapıdan Kapıya Teslim Servisi) veya PTT-Kargo gönderisi olarak gönderilen tahsis talep ve beyan taahhüt belgeleri de taahhütlü ve APS gönderilerinde olduğu gibi postaya verildiği tarih SGK’ca talep tarihi olarak kabul edilecek.

Exit mobile version