ALİ TEZEL

Kısmi Süreli İş Sözleşmesi İle Çalışanların Borçlanmaları – Özürlü Statüsünden Memuriyete Başlayacak SSK’lı Çalışanın Merak Ettikleri

Kısmi Süreli İş Sözleşmesi İle Çalışanların Borçlanmaları
4857 sayılı Kanuna tabi işçinin normal haftalık çalışma süresinin tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi olarak tanımlanan kısmi süreli çalışma günümüzde oldukça yaygın bulunuyor. 2012 yılı başından itibaren zorunlu GSS’nin yürürlüğe girmiş olması, kısmi süreli çalışanların bu haktan mahrum olmaları ve GSS hakkından yararlanabilmek için bir ayda 30 günlük primi tamamlamak zorunda bulunmaları, eksik günlerin sadece GSS primi ödeyerek tamamlama yerine borçlanarak tamamlamanın daha makul olması gibi nedenlerle kısmi süreli çalışmaların borçlanılması önemli bulunmaktadır. Bu konuda 6111 sayılı Kanunla tanınan borçlanma hakkının önemli bir boşluğu doldurması beklenmelidir.

Bu çerçevede kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların 25.02.2011 tarihinden sonraki kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik kalan sürelerini borçlanmalarına mümkün bulunuyor. Bu kapsamda yapılacak borçlanmalarda borçlanma sürelerinin 4/a sigortalılığı süresi olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Kamu ve özel sektörde çalışanlar ile ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlardan aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen eksik gün nedeni (06) (Kısmi istihdam) ve (17) (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olan sigortalılar ay içinde zorunlu sigortalılık dışındaki sürelerini borçlanabilmektedirler.

İşverenlerince SGK’ya her ay bildirilen “Eksik Gün Bildirim Formu” ekinde verilen eksik gün nedenlerinin (06) (Kısmi istihdam) ve (17) (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olduğunun tespit edilmesi halinde bu süreler de borçlandırılacak ve sigortalılardan ayrıca belge istenmeyecektir. İşverenlerin Kanunun 86 ncı maddesinin dördüncü fıkrasına göre eksik gün bildiriminde bulunmalarının Kurumca zorunlu tutulmaması hallerinde sigortalılar eksik gün nedenlerine ilişkin belgeleri işverenlerden alarak Kuruma vereceklerdir.

Bu borçlanmalar da diğerleri gibi prime esas asgari kazanç ve azami kazanç rakamları arasında belirlenecek matrahın %32’si olarak hesaplanmakta ise de eksik günleri her ay ayrıca GSS primi olarak ödeyenler için bu borçlanma oranının %20 olarak uygulanması gerekiyor. 

4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik sürelerinin borçlandırılmasında sigortalılar ay içinde 30 günden az çalıştıkları süreleri 30 güne tamamlayarak borçlanma yapacaklarından, 28, 29 ve 31 gün çeken aylardaki borçlanılacak süreler 30 güne tamamlanarak borçlanma süresi belirlenecektir.

Kamu idaresine ait işyerlerinde çalıştırılan ve iş akdi askıda olan sigortalılar iş akdinin askıda olduğu sürelerde zorunlu ya da isteğe bağlı sigortalı olmaları mümkün olsa da bu süreler borçlanma kapsamında değerlendirilmiyor.

Özürlü Statüsünden Memuriyete Başlayacak SSK’lı Çalışanın Merak Ettikleri
Soru: 1980 doğumlu, 15.09.1997 SSK girişliyim. Şu anda 2005 yılından beri (Önceleri özel sektörde çalışmışlığım da var) özürlü kadrosunda işçi olarak bir belediyede çalışmaktayım. Vergi indirimi belgesini de 2003 yılında almış bulunmaktayım. Bu tarih itibariyle 4221 prim günüm var. Bileceğiniz üzere emekliliğim için 18 yıl ve 4080 güne tabi olduğumdan 15.09.2015 tarihinde SGK’dan emekli olabileceğim. Bu arada sakatlığıma neden olan iş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri de almaktayım. Ancak, ÖMSS sınavına girerek başka bir Belediyeye memur olarak atanmış bulunmaktayım. Bu arada 15 yıl ve 3600 günü doldurduğumdan SGK kurumdan kıdem tazminatına esas yazıyı da almış bulunmaktayım. Şu an memur olarak atandığım kurumdan haber bekliyorum. Hocam benim emeklilik durumum, hizmet birleştirmelerim olacak mı? Olacaksa da nasıl olacak? C.A.

Cevap: Hemen akabinde memuriyete başlayacak olmanıza rağmen kıdem tazminatınızı alabilmeniz sizin açınızdan başarı olur, ama kurum bunu fark ederse tazminatınızı vermeyebilir. SSK’lılıktan emekliliği hak edeceğiniz tarih 1998 yılındaki 18 yaşını dolduracağınız tarihten başlayacak olan 18 yılın sona ereceği 2016 yılındaki doğum gününüzdür. Zira özürlü statüsünden emeklilikte sigortalılık başlangıcı 18 yaşın doldurulduğu tarihten önce olamıyor. İkinci handikapınız ise memuriyete devam etmeyi düşünürseniz SSK’lılıktan emekli olmanız o tarihte de mümkün olamaz. Zira emeklilerin aylıklarını kestirmeden kamuda çalışmaları da mümkün değil. Memuriyet öncesi özel ve kamu sektöründe geçen işçilik sürelerinizi memuriyet derecelerinizde değerlendirtebilirsiniz. Her halükarda emekli aylığı derecenizde intibak işlemi yapılır, ayrıca (Belirtmemişsiniz ama) sınıfınız ve unvanınıza göre bu kazanılmış hak aylık derecesinde de intibak işlemi yapılabilir. Kazanılmış hak aylık derecelerinin inrtibakında değerlendirilen süreler ile tüm kamu çalışma süreleri yıllık izin hakkınızın 30 güne çıkmasına esaas 10 yıllık hizmet süresinde değerlendirilecektir. Hizmet birleştirip en az 42 ay memuriyette görev yapıp memuriyetten de (4/c sigortalılığından) emekli olabilirsiniz, memuriyeti 42 aydan önce kesip SSK’lılıktan (4/a sigortalılığından) da emekli olabilirsiniz. İş kazasından dolayı almakta olduğunuz sürekli iş göremezlik geliri ise emekli olduğunuzda emekli aylığınızla kıyaslanıp çok olanın tamamı az olanın yarısı ödenmeye devam edilir. 

Exit mobile version