Limited şirketlerde hisse devri sadece noterden yapıldığı zaman şirket ortaklığınızı ve bağ-kur’luluğunuzu sonlandırmış olmuyorsunuz…

21 Ekim 2014

Limited şirketlerde hisse devri sadece noterden yapıldığı zaman şirket ortaklığınızı ve bağ-kur’luluğunuzu sonlandırmış olmuyorsunuz…

 

Limited şirket ortağısınız ve hissenizi noterden başka birine devrettiniz ya iş orada bitmiyor. Bu devir Ticaret Siciline işlenip Ticaret Sicil Gazetesi’nden yayınlanmazsa sizin ortaklığınız halen devam ediyor demektir. Ortaklık devam ediyorsa Bağ-Kur prim borçlarınız da devam ediyor demektir…

 

 

1982 yılından 4-5 firmada ortalığım oldu ve bu tarih itibariyle Bağ-kur (4-1b) kaydım açılmıştır. En son ortak olduğum Ltd. şirketinde hisselerimi noter aracılığı ile devrettim.  Ancak ortağım işlemleri tam yapmadığı için hala bağ-kur kaydım açık gözükmektedir. 11 senelik prim borcum var. Bağ-kur’da hizmet süresi 25 yıl sonrasını sildirmem mümkün mü? Bağ-kur kaydımı nasıl sonlandırabilirim ve nasıl emekli olabilirim? /  Z.ATİLLA

 

Limited şirket ortaklıklarında sadece noter aracılığı ile yapılan hisse devirleri şirket ortaklığınızı ve Bağ-Kur kaydınızı sonlandırmaz.

 

Yeni TTK’nın 595’inci maddesinde ise, esas sermaye payının devri düzenlenmiştir.

MADDE 595 (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.

(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.

(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.

(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.

(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.

(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.

(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.

598’inci madde uyarınca da, esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulur. Başvurunun otuz (30) gün içinde yapılmaması hâlinde, ayrılan ortak, adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabilir. Bunun üzerine sicil müdürü, şirkete, iktisap edenin adının bildirilmesi için süre verir. Sicil kaydına güvenen iyiniyetli kişinin güveni korunur.

Emeklilik şartlarınız için iki alternatifiniz var;

6552 sayılı Torba Kanun’da mevcut olan Bağ-kur prim borcu için peşin yapılandırma yapıp Tahsis Talep formu verip emekli olabilirsiniz. Ancak hala bağ-kur kaydınız açık gözüktüğü için aylık prim ödersiniz ve emekli maaşınızdan %15 SGDP kesilir.

Yine 6552 sayılı Torba Kanun’da Bağ-kur borcunuzu taksitli yapılandırma yapar her ay hem taksitlendirme tutarını hem de aylık bağ-kur priminizi ödersiniz ve Taksitlendirme bitmeden emekli olamazsınız.