MALİ TATİL BİTTİ SGK AÇISINDAN CEZAYA KALMAYIN
5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un 1. maddesinin birinci fıkrasına göre mali tatil,
”Haziran ayının son gününün resmi tatile rastladığı yıllar hariç olmak üzere, her yılın Temmuz ayının birinde başlayıp, yirmisinde,
Haziran ayının son gününün resmi tatile rastladığı yıllarda ise, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günde başlayıp, yine Temmuz ayının yirmisinde sona ermektedir”
2012 Yılı Mali Tatili Ne Zaman Başladı ve Sona Erdi:
2012 yılı mali tatil dönemi 2 Temmuz Pazartesi günü başlamış ve 20 Temmuz Çarşamba günü akşamı sona ermiştir.
ÇSGB Tebliğine Göre Mali Tatil Uygulamasına Bakış:
A.)İşyeri Bildirgesinde Miat Tarih Nedir?
İşyeri bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek:
09.07.2012 tarihinde sigortalı çalıştırmaya başlayan(A) işverenin 5510 sayılı Kanun gereği işyeri bildirgesini en geç 09.07.2012 tarihinde (aynı gün) SGK Merkez Müdürlüğüne vermesi gerekmekte ise de bu tarih Mali Tatil dönemine rastladığı için işyeri bildirgesi Mali Tatilin son gününü izleyen yedinci günün sonuna kadar yani 27.07.2012 tarihine kadar verilebilecek ve durumda işyeri bildirgesi yasal süre içinde verilmiş sayılacaktır.
Örnek:
İşveren(B) 23.07.2012 tarihinde sigortalı çalıştırmaya başlamışsa işyeri bildirgesinin en geç 23.07.2012 tarihinde SGK Merkez Müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir. 23.07.2012 tarihi mali tatil dönemine rastlamamaktadır.
B.)İşe Giriş Bildirgesinde Miat Tarih Nedir?
Sigortalı İşe Giriş bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek:
01.01.2011 tarihinde tescil edilmiş olan ve halen faaliyetine devam eden işyerinde 12.07.2012 tarihinde işe başlatılacak sigortalı için sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken son gün 11.07.2012 tarihi olmakla birlikte bu tarihin mali tatil dönemine rastlaması nedeniyle sigortalı işe giriş bildirgesi mali tatilin son gününü izleyen yedinci günün sonuna kadar yani 27.07.2012 tarihinde verilebilecek ve sigortalı işe giriş bildirgesi yasal süre içinde verilmiş sayılacaktır. Ancak Mali Tatilin bittiği günden sonraki yedi işgünü içerisinde yani 21-27 Temmuz 2012 tarihleri arasında işe başlayan sigortalılar için böyle bir uzatma söz konusu olmayacaktır.
Örnek:
İşveren (C) 23.07.2012 tarihinde işe başlatılacak sigortalı için sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken son gün 22.07.2012 tarihidir. İşe giriş bildirgenin verilmesi gereken son gün mali tatil dönemine rastlamamaktadır.
C.) Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinde Miat Tarih Nedir?
Sigortalı işten çıkış bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır. Bağ-Kur(4-1(b)) Kapsamında sigortalı sayılanların vermesi gereken işten çıkış bildirgesinin verilmesi gereken son gün mali tatile rastlamışsa bu nitelikteki sigortalıların bildirim tarihi de 27.07.2012 tarihine uzayacaktır.
Örnek:
İşyerinden 25.06.2012 tarihinde ayrılan sigortalı (D) için sigortalı işten çıkış bildirgesinin verilmesi gereken son gün 05.07.2012 tarihi olmakla birlikte bu tarihin mali tatil dönemine rastlaması nedeniyle sigortalı işten çıkış bildirgesi mali tatilin son gününü izleyen yedinci günün sonuna kadar yani 27.07.2012 tarihine kadar verilebilecek ve sigortalı işten çıkış bildirgesi yasal süre içinde verilmiş sayılacaktır.
D.)Denetimlerde İstenen Evraklar İçin Miat Tarih Nedir?
Mali tatil de yapılan denetimlerde SGK Müfettişleri ile SGK Denetmenlerinin işyerlerinde denetim, kontrol, tespit ya da tarama yaptıklarında, işverenlerden işyerlerine ait yasal kayıt ve belgeleri istemeleri halinde mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün içinde yani 27 Temmuz 2012 tarihine kadar ibraz edilmesi gerekecektir.
E.)APBH Belgesinin Verilmesinde Miat Tarih Nedir?
Özel sektör işverenlerinin aylık prim ve hizmet belgesini vermesi gereken son gün mali tatil döneminden sonraki bir tarihe denk gelse de 2012-Haziran dönemine ait aylık prim ve hizmet belgesi (APHB), 27 Temmuz 2012 tarihine kadar verilebilecektir.
Örnek:
Haziran-2012 dönemine ait aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi gereken son gün 27 Temmuz akşamı gece saat 23.59’dur.
F.)İdari Para Cezalarında Miat Tarih Nedir?
5510 sayılı Kanunun 102. maddesine göre İdarî para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk etmektedir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılır veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir. İtiraz için tanınan 15 günlük sürenin son gününün mali tatil dönemine rastlaması halinde, itiraz süresi mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzatılır.
Örnek:
Sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal süresi dışında verildiği iddiası ile Kurum tarafından uygulanan idari para cezası tebligatı işveren tarafından 02.07.2012 tarihinde tebellüğ edilmiş ise, cezaya en geç 17.07.2011 tarihine kadar itiraz edilmesi yada ödenmesi gerekmekle birlikte 17.07.2011 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle yapılacak itiraz ya da ödeme süresi mali tatili takip eden 27.07.2011 tarihine kadar uzatılır.
G.)Kısa Vadeli Sigorta Kollarında Değişikliğin Tebliğinde Miat Tarih Nedir?
İşyerinin iş kolu kodu ile iş kazaları ve meslek hastalıkları prim oranları Kurum tarafından tepsi edilmekte ve işverene yazılı olarak tebliğ edilmektedir. İşveren bir aylık süre içinde Kurumun belirlediği iş kolu kodu ile iş kazaları ve meslek hastalıkları prim oranlarına itiraz edebilir. Bir aylık sürenin son gününün mali tatil dönemine rastlaması halinde, itiraz süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzatılır.
H.)Asgari İşçilikte İtiraz İçin Miat Tarih Nedir?
Kurum tarafından tek taraflı olarak resen düzenlenen prim borcuna tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde itiraz edilebilir. Asgari işçilik uygulamasından kaynaklanan borcun tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödeneceği taahhüt edilirse kesinleşir. Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca belirlenen işçilik oranına tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde itiraz edilebilir. Şayet bu sürelerin son günü mali tatil dönemine rastlarsa itiraz süreleri Mali Tatili takip eden günden itibaren 7 gün uzatılır.
I.)İş Kazası ve Meslek Hastalığının Bildirilmesinde Miat Tarih Nedir?
İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Bildirim Belgesi, (kağıt ortamında bildirim veya e-sigorta yoluyla bildirim) ile Çalışamazlık Bildirimlerinin yasal süre içinde yerine getirilmesi gerekir. Bu belgelerin düzenlemesi ile ilgili olarak Mali Tatil kapsamında süre uzatımı söz konusu değildir.
Örnek:
11 Temmuz 2012 tarihinde iş kazası meydana gelmiş ise işveren Mali Tatil dönemi sonunu beklemeksizin iş kazası bildirimini kazanın meydana geldiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde bildirmekle yükümlüdür.
Kaynak:SGK İstanbul İl Müdürlüğü
VEDAT İLKİ
vedat.uzman@gmail.com