Memuriyetten Önceki Askerlik Süresini Borçlanmak
13 Temmuz 2015
Memuriyetten Önceki Askerlik Süresini Borçlanmak
Okurum Mustafa Dursun;
“2013 Ağustos ayında askere gittiğini, takip eden Eylül ayında memur olarak atandığını, askerlik bittikten sonra 2014 Şubat ayında göreve başladığını, ancak kurumunun askerlik hizmetini memur olmadan önce ifa ettiği gerekçesiyle kademe ve derece artırımını yapmadığını, askerlik borçlanma yapıp ödedikten sonra yapabileceklerini“ söylediklerini belirterek, konu hakkında bilgi istiyor.
Okurumun sorusu bağlamında askerlik – memuriyet ilişkisini irdeleyelim.
Muvazzaf askerlik yükümlülüğünün yerine getirilmesi erkek bireyin çalışma yaşamına atılması zamanına rastladığından çalışma yaşamı ile ilişkisi de Yasa Koyucu tarafından düzenlenmiş bulunuyor. Memuriyetten önce yapılmış olması ve memuriyet esnasında yapılmış olması durumunda ne yapılması gerektiği yasada düzenlenmiş bulunuyor.
Okurumuzun durumundan hareketle önce memuriyetten evvel askere gitmiş olanların intibak hakkını değerlendirelim.
Askere Memuriyetten Önce Gidenler
Devlet memurlarının muvazzaf askerlik sürelerinin memuriyet haklarına etkisi bakımından memuriyete başlamadan veya memuriyet süresi içinde yapılmasının bir önemi bulunmuyor. Zira askerlik görevini yaptıktan sonra memurluğa atananların askerlikte geçen sürelerinin, kademe ilerlemesi ve derece yükseltilmesi yapılmak suretiyle kazanılmış hak aylıklarının saptanmasında dikkate alınacağı 657 sayılı Kanunun 84 üncü maddesinde açıkça ortaya konmuş bulunuyor.
Askerlik süresi intibak yoluyla kazanılmış hak aylık derecesinde değerlendirilmesinin yanında kıdem aylığında da değerlendirilmiş oluyor.
Buna paralel olarak 154 seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliği gereğince de kazanılmış hak aylığında dikkate alınan sürelerin yıllık izin sürelerinin hesabında da değerlendirilmesi sebebiyle, yıllık izin süresinin 30 güne çıkması için gerekli 10 yıllık sürenin tespitinde askerlik süresinin de dikkate alınması gerekiyor.
Muvazzaf askerliğini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna girenlerin kademe intibakı hakkı da bulunuyor. Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi oluyor ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilmesi gerekiyor.
Askerlik Borçlanması Şart mı?
Askerlik süresini emekliliğe esas hizmet süresine saydırmak için ise bu süreleri borçlanmak şart. Fakat askerlik süresini memurun kıdemine, derece ve kademesine etkisi, yani müktesebine eklenmesi için muvazzaf askerlik ve 1950 yılı sonrasındaki yedeksubay okul sürelerini borçlanmak şart değil.
Memur iken Askere Gidenler
Okurum gibi memuriyetten önce askere gidenler olabildiği gibi askerlik hizmetini memuriyete başladıktan sonra ifa edenler de olabiliyor. Bu durum neyi değiştiriyor veya değiştirmiyor onu da değerlendirelim.
Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlar bu dönemde görev yerleri saklı kalarak aylıksız izinli sayılıyorlar. Bunlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorunda bulunuyorlar. Böyle olmakla birlikte Devlet memuru iken çalışmakta olduğu kuruma bildirmeden muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere askere gitme halinde, askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek için süresi içerisinde kurumuna başvurması şartıyla bu memurun da görevine devam ettirilmesi mümkün bulunuyor.
Memurların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilmesi gerekiyor. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri kadroda kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca göz önünde bulunduruluyor.
Askerlik öncesi kademe ilerlemeleri ile askerlikte geçen süre toplamının üç yılı aşan kısmının usulü dairesinde üst dereceye terfi ettikleri zaman bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilmesi gerekiyor.
Devlet memurlarından muvazzaflık hizmeti dışında talim ve manevra maksadıyla veya seferde silah altına alınanların kademe ilerlemelerinin de devam etmesi gerekiyor.