Memurlara 10 Yılla Emeklilik Hakkına Ramak Kaldı
Ekim 2008 öncesi Emekli Sandığı iştirakçisi olmuş memurların iki türlü yaşlılık aylığı alma imkânları bulunuyor.
Biri 5434 sayılı Kanunun geçici 205 inci maddesindeki kademeli emeklilik yöntemi ki buna göre 23.05.2002 tarihi itibariyle hizmet süreleri 3 yıldan fazla olan kadınlar için 20 yıl ve 23.05.2002 tarihi itibariyle hizmet süreleri 3 yıldan az olan kadınlar için 25 yıl ve erkek memurlar için 25 yıl hizmet süresi gerekiyor.
Diğer yöntem ise kadınlar ve erkekler için kurumlarınca resen emekli edilmelerinde 65 yaş, istekle emekliliklerinde ise 61 yaş ve 15 yıllık memuriyet süresi şartlarının tatbikiyle oluyor.
İşte 5434 sayılı Kanunda bu şarta dayanaklık oluşturan maddelerden birinde Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararı sonrası 61 yaşında emeklilikten 10 yılla da yararlanılabileceğinin önü açılmış oldu.
Zira 5434 sayılı Kanunda istisnai bir hakkı oluşturan geçici 206 ncı maddedeki “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar” hükmündeki "8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan" ibaresi Anayasa Mahkemesinin 2012/147 Esas ve 2013/78 Karar sayılı kararlarıyla 18.01.2015 tarihinden geçerli olmak üzere iptal edilmiş bulunuyor.
Bu durumda 15 yılı yok ama 10 yıllık hizmeti bulunan memurlardan özellikle istifa etmiş olanların eline önemli bir koz geçmiş olacak. Zira 08.09.1999'da Emekli Sandığı iştirakçisi durumunda olmayan yani bu tarihten önce istifa etmiş bulunan veya bu tarihten sonra ve Ekim 2008’den önce memuriyete başlamış olanların 10 yılla emeklilik hakkından faydalanmaları gerekecek.
Anayasa Mahkemesi de bu konudaki kararında "Sosyal güvenlik sisteminde değişiklik yapılırken, hizmet süresini tamamladıktan sonra istifa eden ve yaş koşulunu sağlayacağı tarihi bekleyerek emeklilik hakkını kazanacağını düşünen ve bu düşünceyle memuriyete girenlerin bir kısmının itiraz konusu kural nedeniyle emekli olamaması, üstelik benzer durumda olan bir kısım kişilerin çalışamayacak derecede ileri yaşlarda olması ya da olası malullük hâllerine düşmesi gibi kimi durumlar karşısında eksik hizmet sürelerini çalışma ve prim ödeme suretiyle doldurmasının mümkün olamayacağı açıktır" diyerek kamudan ayrılan ileri yaştakilerin mağdur olacağına işaret ediyor.
Asıl Piyango Kime?
Asıl piyango 5335 sayılı Kanunla kamuda emekli çalıştırılmasının yasaklanması nedeniyle SSK, Bağ-Kur veya özel banka sandığından bağlanan emekli aylığını kestirmek suretiyle memuriyete başlayanların 15 yıllarını tamamlayamadan 65 yaştan resen emekli edilenlere vurmuş olacak. Zira bu kapsamdakiler Emekli Sandığı süreleri ile diğer sürelerini birleştiremediklerinden dolayı toptan ödeme olarak keseneklerini almak zorunda kalıyorlardı. Bu durumda bu kapsamdakilerin ikinci emekli aylıkları olacak.
Bu durumda Yasa Koyucunun 18.01.2015 tarihine kadar bir yasal düzenleme çıkartılmazsa uygulama bu minvalde gerçekleştirilecek.
Taban Aylık Kurtarıyor
Eksik süre ile emeklilikte Emekli Sandığı aylığındaki aylık bağlama oranını iyileştirecek bir unsur bulunmasa da Emekli Sandığı taban aylığının bugün için 1311,57 TL olması karşısında bu eksikliğin de çok önemi bulunmuyor.
Emekli-Görev Aylıkları Orantısız
Memurların emekli aylığı ile görevdeki aylığı arasındaki orantısızlık nedeniyle emekli olma yönünde fazla bir istek göze çarpmıyor, hatta 65 yaşında kurumlarınca emekliye sevk edilme sık karşılaşılan bir durum. Bu nedenle 10 yılla emekliliğin görevdeki memurların ekseriyeti için çok önemi bulunmuyor. Fakat istifa etmiş memurlar için bu önemli bir kazanım olacak.