Memurların Lojman Sorununda Çözüm Ne Olmalı? – İntibak Zammında Emekli Maaşım Ne Kadar Artacak?

16 Şubat 2012

Memurların Lojman Sorununda Çözüm Ne Olmalı?


Kamu kurumlarında memurların lojman sorunu hiç bitmez. Bu sorun lojmanların tam olarak amacı doğrultusunda kullanılmamasından kaynaklanır. İşte bu konudaki sızlanmaların kaynağı olarak kimi idarecilerin keyfi ve hukusuz uygulamaları kadar Yönetmelikten kaynaklanan sorunlar da etkili olabiliyor.


“Evi olana lojman” içinde çelişki olan bir cümle olarak algılanıyor. Bu çelişki esasında var, ama mevzuata aykırı bir çelişki değil maalesef. Evet, lojmanların memleketinden uzakta ve Devletin uygun gördüğü mahallerde görev yapan memurlar için konut ihtiyacı görevine engel olmasın (TSK, Emniyet ve Yargı mensupları için de ayrıca güvenlik odaklı endişelerle) diye zorunlu bir ihtiyaç olarak düşünülen gerekli bir müessese olduğu kuşku götürmez.


Bu konudaki rahatsızlıkların ilk nedeni olan keyfi uygulamaları çözecek mekanizma demokrasi ve medenileşmenin kamu kurumlarına daha fazla yerleşmesine bağlı bulunmaktadır. Ama ikinci neden olan mevzuatın çanak tuttuğu şikâyet ve sızlanmalar gerçeğine gelince bu husus ilgili Yönetmelikten kaynaklanıyor ve bu konuda bizim de söyleyecek sözümüz var.


Memurlara “Sıra tahsisli” lojman tahsisi puanlama esasına, yani puan sırasına dayanıyor. Puanı çok olan memurun şansı artıyor. Memura her bir hizmet yılı için 5 puan verilirken, bulunduğu şehirdeki evi için 15 başka şehirdeki evi için 10 puan düşürme yapılıyor. Lojman hizmet yılı bakımından kıdemli memurdan ziyade yeni ve evli memura gerekli bir ihtiyaçtır. Zira eski memurun belki yıllar içinde ev sahibi olma ihtimali varken yeni memurun evinin olması beklenemez. Oysa lojmana en çok ihtiyacı olan yeni ve evli memurun bu şartlarda puanlamada öne geçerek lojmana hak kazanması mümkün olamamaktadır. İşin ev boyutuna gelince, memurun şayet bulunduğu şehirde evi varsa 15 değil en az 75 puan düşürme yapılmalıdır. 10 yıllık bir memur 50 puana sahip iken 5 yıllık bir memur 25 puana sahip olmakta, 10 yıllık memurun o şehirde konutu olsa ve 15 puan tenzil ile puanı 35’e düşse bile yine evsiz memurdan daha üstte kalmaktadır.


Oysa hizmet süresinin çokluğu veya azlığı memurun konut ihtiyacını azaltan veya artıran bir unsur değildir. Evli veya bekâr olma lojman ihtiyacı bakımından çok büyük bir öneme sahipken ve evli memura eşi için ilave olarak sadece 3 puan verilirken, her bir hizmet yılı için 5 puan verilmesi gereksiz ve yersiz bir dengesizlik oluşturmaktan başka bir şey değildir. Evli olan memura ise bu nedenle 3 değil en az 30 puan verilmesi gerekmektedir. Yani bekar olarak bir bavulla yer değiştiren memurun evlenmesiyle konutun zorunluluk halini almasının konut tahsis mevzuatındaki karşılığının yalnızca 3 puan olması her bir yıla veriken 5 puanla kıyaslandığında büyük bir çelişki oluşturmaktadır.


Ayrıca bir mahaldeki lojmanların en az yüzde 50’si sıra tahsisli lojman olarak saptanmalı, lojmanların çoğunun görev müddetince sınırsız oturma hakkını içeren görev tahsisli lojman olarak belirlenmesinin önüne geçilmelidir.


Mevzuattan kaynaklanan dengesizlikleri önlemek sadece bu üç kalemde ayarlama yapılmak suretiyle mümkün iken 1984 yılından beri hiçbir değişiklik yapılmaması rahatsızlığın neden sürdüğünün birinci cevabı olmaktadır.




İntibak Zammında Emekli Maaşım Ne Kadar Artacak?


Soru: 1994 yılında 14875 göstergeden 9 bin 400 günle SSK’dan emekli oldum. İntibak Kanunundan ne kadar zam alacağım? İbrahim ERKÜRÜN


Cevap: Bir 2000 yılı öncesi SSK emeklisi olarak İntibak zammından ne kadar yararlanacağınız göstergeniz ve gün sayınıza bağlı bulunuyor. Verdiğiniz bilgilere göre İntibak Yasasından alacağınız zam 235,72 TL’dir. Ancak bu zam en erken 2013 yılı başında yürürlüğe gireceğinden maaşınızda bu yıl değişiklik olmayacak.




Soru: 06.12.1969 doğumluyum. 1991 tarihinde başladığım askerliği 18 ay olarak yaptım. 01.02.1986 tarihinden beri 7 bin 131 gün prim sürem var. Ne zaman emekli olabilirim? Güneş BÜYÜKAKAR


Cevap: 24.05.1985-23.11.1986 tarihleri arasındaki sigortalılık başlangıcınızla SSK’lılıktan emeklilik bakımından 49 yaş ve 5 bin 300 gün şartlarına tabisiniz. Gün ve 25 yıl şartlarını tamamlamış bulunduğunuza göre 06.12.2018’de 49 yaşını doldurup emekli olabilirsiniz.




Soru: 05.01.1966 tarihinde doğdum. 01.01.1984 SSK işe girişliyim. 9 bin 300 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olurum? Süleyman KAKUT


Cevap: Sigortalılığa 1984 yılında başlayan bir erkek sigortalı olarak SSK’lılıktan emeklilik bakımından 48 yaş ve 5 bin 225 güne tabisiniz. 25 yıl ve gün şartlarınız tamam olduğuna göre 05.01.2014 tarihinde 48 yaşını doldurarak emekli olabilirsiniz.