ALİ TEZEL

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ DENETLEMESİ NEDİR?

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ DENETLEMESİ NEDİR?

Artan nüfus ile birlikte gıda ihtiyacının da artmasından dolayı en stratejik sektörlerden biri haline gelen tarım sektörü tüm dünyada hizmet sektöründen sonra istihdamın en fazla olduğu sektördür ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli bir ekonomik faaliyet alanıdır.

%20 Oranında bu sektörde çalışanlar mevcuttur.Kadınlar,erkekler,yaşlılar ve çocuklardan oluşur.

24/10/2010 Tarihinde Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan Genelgesi ile dikkat çekmişti.

Cumhurbaşkanın ivedilikle konu hakkında yakın zamanda bir kararname yayınlamasını beklemekteyiz.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/03/20100324-15.htm linki tıkladığınız zaman detayları göreceksiniz.

“Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu” yetkin olup olmadığı masaya yatırılması gerekiyor.

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/04/20170419.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/04/20170419.htm link tıkladığınızda Son Başbakan Binali Yıldırım’ın konuyla ilgili genelgesi yer alır.

Ortada boşluk olmaması adına detay bir araştırma yapılarak mevsimlik tarım işçileri için yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Öncelik Bakanlık yetkilileri e-METİP’engöre kayıtlı mevsimlik tarım işçilerini takip etmelidir.

Şimdi artık iki Bakanlık birlikte  Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı artık bu konuda etkin denetim atağına kalkması gerekiyor.Bu bakanlığın en yakın çalışma kurumları Sağlık ve İçişleri Bakanlığı olacaktır.

Burada görevliler sorunları biri diğerlerinin üzerine atmamalıdır,çözüm odaklı yapılan genelgelere dikkat edilmelidir.

İlk Meşale Dönemin Başbakanı Şimdi Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ile başlamış,Genişletilmiş olan son Genelge ile desteklenmiştir.

Özellikle tarımsal alanlarda şu gerçeği görmezden gelemiyoruz.

Tarımsal alanlara taşımacılık işlemleri traktör kasasında ,kamyon kasasında yada yolcu taşıma kapasitesi üstünde olan minibüslerle,pat patlarla yapılarak kazalara(ölümlü/yaralanmalı) yol açıyor.

Tarımsal alanlarda ailece çalışmalar olduğunda maalesef küçük yaşta ölümlü kazalara da rastlıyoruz.

Bu da bize denetimin yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor.

Çocuklar ise oyun ve eğitim yaşında çaresizce aileleriyle birlikte tarlalarda zaman geçiriyorlar.

Mevsimlik tarım işçileri trafik kazaları ,ücret, çalışma şartları, sosyal güvenlik, sağlık hizmetlerine erişim, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim ve barınma sorunları gibi çok farklı sorunlarla mücadele etmek zorundadırlar. 

2018 YILINDA EMİN ERDOĞAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ SON BULMALI DEDİ

Çocuk İşçiliği ile Mücadele Deklarasyonu imza töreni’ne katılan  Emine Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Allah’ın bize emanet olarak verdiği çocuklar, bir iş gücü değildir. Çocuk, işlenmeyi bekleyen bir cevherdir. Tertemiz, bembeyaz bir sayfadır. Çocuğun yeri ne sokak, ne tarla, ne fabrikadır! Çocuğun yeri, okuldur! Çocuğun eline ne boya sandığı, ne kağıt mendil, ne tartı yakışır. Çocuğun eline, en çok kalem, defter, kitap yakışır!" dedi.

 

2018 yılını Çocuk İşçiliği mücadele yılı  olarak ilan edilmiş,Son Başbakanlık Genelgesi ile tescil edilmiştir.

Buna rağmen tarlalarda ,sanayi de,esnafların yanında çocuk işçiliği kullanılıyorsa denetim alanında sıkıntı mı var? sorusu akla gelebilir.

Her şeyi denetimden beklenmez,asıl denetim vicdanlarda var olan denetimlerdir.

Ailelerin ekonomik darboğaz da çocukların aile ekonomisine katkısı artık ailelerin vicdanlarını aşıyor,ekonomik anlamda cüzdanları arasına sıkışıyor.

Emine Erdoğan bakın demecine nasıl devam ediyor.

' Bu sorunun, tüm toplumun ortak çabasıyla çözüleceğini söyleyen Emine Erdoğan, 'çözümün parçası olmayanlar, sorunun tarafı olur' dedi.

Tekraren söylüyorum, önce bataklığı kurutmalı, eğitim imkanları ve kalitesini artırmalıyız. Mevsimlik tarım işlerinde çocukların çalışmamasının çözümü, aileleri bilinçlendirmek ve eğitime ulaşım imkanını artırmaktır.

Oysa tüm bunlara rağmen ;

Çocuk işçilerin %50’ye yakın tarım yollarında ve iş kolunda hayatını kaybediyor.

DENETİM DE EN AKTİF TARAF

Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı  taşra teşkilatına, iş istihdam kurullarına, il ve ilçe mevsimlik gezici tarım işçileri izleme kurullarına mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile ilgili yasal çerçeve ve denetleme öncelikleri arasına girmesi gerekiyor.

Tarla ve bahçe sahipleri, işverenler, tarım aracıları ve tarım işçisi ailelerin çocuk işçiliğiyle ilgili düzenlemeler ve bu düzenlemelere uyulmaması hâlinde karşı karşıya kalabilecekleri idari cezalar hakkında bilgilendirilmeleri öncelikle yer almalıdır.

Kamu kurumlarının taşra teşkilatları ve yerel sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla geçici denetleme ekiplerinin oluşturulması.

Denetim Yasağı Delinmesi Umut’u Geri Getirmez

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde meydana gelen feci traktör kazasında 1 çocuk hayatını kaybetti. 
Gelenbe Mahallesi istikametinden Kırkağaç yönüne giden domates yüklü traktörün çamurluğuna oturarak seyahat eden 8 yaşında ki Umut Demiröz, dengesini kaybederek düştü.
Traktör lastiğinin altında kalan küçük çocuk, başına aldığı darbeyle feci şekilde hayatını kaybetti.

İhmal zincirinin kurbanı 8 yaşındaki Umut bize bir gerçeği hatırlattı,oyun yaşındaki bir çocuğun tarla da sona eren yolculuğunu,şimdi ne söylesek boş,Umut geri gelmez.

VEDAT İLKİ

 

vedat.uzman@gmail.com

Exit mobile version