ALİ TEZEL

Millet ne diyorsa o…

Türkiye’de milyonlarca çalışan nefesini tuttu, Kıdem Tazminatındaki gelişmeleri izliyor. Millet Gazetesi olarak hükümetin üzerinde çalıştığı taslak çalışmadaki tehlikelere dikkat çektik. Yeni düzenleme hayat geçerse çalışanın alacağı paranın azalacağını anlattık. 

İŞÇİYİ DE 'SIFIRLAYACAKLAR'

Mevcut uygulamada aylık brüt ücretin yüzde 8.33 oranında kıdem tazminatı alma hakkınız var. Yeni düzenlemede alınan ücretin ne kadarının Kıdem Tazminatı Fonu’na aktarılacağı büyük bir muamma. Eğer brüt maaşın yüzde 3’ü yatarsa işçinin yıllık kaybı yüzde 64’e ulaşıyor. Eğer yüzde 4’ü yatarsa yıllık kayıp yüzde 52 kaybı olacak. Yani işverenin yüzü gülerken, çalışanın canı
yanacak…

Millet Gazetesi’nde dört gün boyunca düzenlemenin mahsurlarına dikkat çektik….

DÜZENLEME NE DİYOR

1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde düzenlenen Kıdem Tazminatı uygulamasına göre;

Kıdem tazminatında işçinin her bir çalışma yılına karşılık 30 günlük ücreti kadar ödeme yapılır. 30 günlük ücret asgari olup,bireysel hizmet akitleriyle veya toplu iş sözleşmesi ile arttırılabilir. Mesela 45 günlük veya 60 günlük ücrette ödenebilir.

Tam yıldan arta kalan süreler için ise kısmi ödeme yapılır.Kıdem tazminatına esas olacak olan işçinin 30 günlük ücreti ile aşağıda belirtilen ödemeler de bu ücrete ilave edilir. 

FON GELİRSE TAZMİNAT DÜŞECEK

Mevcut haliyle Kıdem tazminatı Fon Kanunu tasarı taslağında seçenekli olarak, yüzde 3, 4 ve 5 olarak veriliyor. Bu durumda yüzde 3 olursa 10 günlük, yüzde 4 olursa 14 günlük, yüzde 5 olursa 18 günlük ücret kadar kıdem alabileceğiz. Yani hangi oran çıkarsa çıksın İŞÇİ, her yıl için 30 günlük giydirilmiş ücreti yerine 30 günden daha az ÇIPLAK ücreti kadar kıdem tazminatı alabilecek. 

TAZMİNAT MEZARA KALIYOR 

FON yasalaşırsa 2.5 halde kıdem alabileceğiz, 

1- Ölünce mirasçılarımız, 

2- Emeklilik yasası gereğince 65 yaşında emekli olabilirsek biz, 

3- FON'da en az 10 yıl kalabilirsek, ev almak şartıyla paranın yarısını biz, alabileceğiz. 

KIDEME ESAS OLAN ÜCRET DE DÜŞECEK 

Halen geçerli olan kanunlara göre kıdem tazminatı ödenirken 30 günlük ücret bulunurken, geriye doğru bir yıl içinde işçiye ödenen her türlü maddi menfaatler dikkate alınmaktadır. Yani, servisler, işyerinde verilen yemekler, özel sigorta yardımları gibi para ve para ile ölçülebilen her türlü ödemeler kıdem tazminatında dikkate alınıyor ama fon gelirse bu iş bitecek. Sadece işçinin brüt ücretine göre fona prim ödeneceğinden işçilerin kıdem tazminatına esas ücretleri düşecektir. Mesela, sabun parası, servis, yemek, kapıcılar için elektrik, kira, su, doğalgaz giderleri ile mal olarak verilen sosyal yardımlar artık kıdem rakamına dahil edilmeyecek.

Exit mobile version