Milletvekilleri Emeklilik Yaşının Yüksekliğini Nihayet Fark Etmiş (!)
14 Ocak 2013
Milletvekilleri Emeklilik Yaşının Yüksekliğini Nihayet Fark Etmiş (!)
Sosyal güvenlik destek primi borcu olanlar, kamuda emekli çalışma yasağına aykırı olarak çalıştığından dolayı aylık borcu doğanların bu borçlarının yapılandırılması önemli bir sosyal ihtiyaçtı kuşkusuz.
Bu amaçla çıkartılan son yasa tasarısına TBMM Genel Kurulunda eklenen bir husus da gazeteciler için 01.10.2008’de kaldırılması öngörülen ilave sigortalılık süresi gibi bir uygulamanın fiili hizmet zammı olarak teslimiydi. Bu hak yeniden tanınırken fiili hizmet zammı şeklinde öngörülmüş olması basın işverenleri için ek yük demek olacak.
Bu aşamada şaşırtıcı olan ise milletvekilleri ile dışarıdan atanan bakanlara tanınan fiili hizmet zammı (FHZ) oldu. Bugüne kadar olmayan bir hak bu imtiyazlı kesime tanınarak çok tartışılacak bir ayrıcalık daha verilmiş oldu. Hem de fiili hizmet zammı bakımından ne yeraltı maden işçisi, ne dağda eşkıya kovalayan asker, ne herkesin kaçtığı tehlike yönüne seğirtme görevindeki polis, ne vurguna maruz dalgıçlar ne kanserojen etki altındaki radyoaktif ve zehirli maddelerle iç içe çalışanlar, hiçbir kesimde olmayan biçimde bir yıpranma ayrıcalığı. Açıklayalım:
Bilindiği gibi fiili hizmet zammı hem gün olarak fiili hizmet sürelerine eklenen hem de emeklilik yaşından ilave indirim sağlayan bir hak olmaktadır. Başta askerler ve polisler olmak üzere maden işçileri, radyasyona maruz işlerde çalışanlar, asitli, cıvalı kurşun ve arsenikli işlerde bu zehirli maddelere maruz işçiler, itfaiyeciler gibi çalışanların fiili hizmet zammı hakkı var. Bunlara kimsenin itirazı olabilir mi? Elbette olamaz dediğinizi duyar gibiyim. Fiili hizmet zammı yeraltında çalışan madenciler için yılda 180 gün, askerler ve polisler için yılda 90 gün, itfaiyeciler için yılda 60 gün gibi muhtelif miktarlarda gün katkısı sağlıyor.
Bu eklenen fiilî hizmet süresi zammı, askerler ve polisler için sekiz yıla, diğer sigortalılar için beş yıla kadar, uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına ekleniyor. Eklenen bu fiili hizmet zammı sürelerinin üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor. Yeraltı maden işçileri için ise sınır uygulanmıyor.
Ama tüm bu kesimler için önemli bir şart var. Fiili hizmet zammından yararlanmak için yeraltında çalışanlar en az 1800 gün, asker, polis ve diğer tüm fiili hizmet süresine tabi çalışanların 3600 gün bu işlerde bilfiil çalışmaları şart ve sırf bu koşul nedeniyle 01.10.2008’den sonra askerliğini yedeksubay olarak yapanların hiçbiri bu sürelerine karşılık fiili hizmet zammı alamayacak. Tabii 1800 günden az çalışan yeraltında çalışan maden işçileri, 3600 günden az çalışan asker, polis, röntgenci, şayet ölmemiş veya sakat kalmamışsa yıprandığı bu sürelerin karşılığında 1 gün bile FHZ’den yararlanamayacak.
Şimdi dikkat! İşte bu TBMM’de kabul edilen ancak Cumhurbaşkanlığı’nca henüz onaylanmamış son yasayla milletvekillerine ve dışarıdan atanacak bakanlara tanınan fiili hizmet zammı için asgari süre aranmayacak. Ayrıca yaştan indirilirken yarısı değil tamamı dikkate alınacak. Yani 20 yıl polislik veya askerlik yapan için yaştan indirim 2,5 yıl iken 10 yıl milletvekilliği yapan 2,5 yıl fiili hizmet zammını kazanmış ve bu 2,5 yılı da emeklilik yaşından indirtmiş olacak. Bunun yanı sıra dağda teröristle savaşan asker, her tür sosyal kirlilik unsurlarıyla mücadele eden polis, radyoaktif ve radyoiyonizan işlerde çalışanlar, 9 yıl bilfiil çalışsa bile, yeraltında grizu belasına maruz maden işçileri bilfiil 4 yıl çalışmış olsa bile fiili hizmet zammından hiç yararlanamazken 1 yıl bile milletvekilliği yapanlar fiili hizmet zammından yararlanabilecek.
Peki bu yeni hak ne anlama geliyor? Hemen kötü düşünmeyelim, diyelim ki bu yeni hak yasaya onay veren Meclisteki siyasi partilerin ve milletvekillerinin de artık emeklilik yaşının yüksekliğine çare aradıklarını gösteriyor.
Kabul ediyorum evet önce kendilerinin yaş sorununu halletmek istiyorlar ama bu demek değildir ki sonra asillerin de emeklilik yaşı sorununa bilahare çözüm bulmayacaklar (!) Emeklilik yaşının önemli bir engel olduğunun farkında olduklarını öğrenmiş olduklarını biliyoruz artık en azından. Vekillerin emeklilik yaşı sorunları büyük ölçüde halledilmiş oluyor böylece, darısı asillerin başına (!)
Yani 20 sene çalışan asker, polis, baca gazlarından asit elde edilmesi işlerinde çalışanlar, asit yapım işinde çalışanlar, demir-çelik fırınlarında çalışanlar bu süreye karşılık 2,5 yıl daha erken emekli olacak iken 20 yıl vekillik yapanlar 5 yıl daha erken emekli olacak? Niye? Cevap: Daha çok yıprandıkları için (!)
Şaka bir yana, bu hakkı kim vicdana, adalete uygun bulabilir? Milletvekillerinin bile bu kadarına pes diyeceğini düşünüyor, bu ucube maddeyi ekletenin kraldan fazla kralcı ve bu kesimden ileride yararlanmak amacıyla yatırım yapmak isteyen birkaç aklıevvel bürokrat olduğunu değerlendiriyorum.
Aksi halde getirilen 60-65 arası yaş şartı ile emeklilik iyice ötelenmiş iken, aktüeryal denge gerekçesiyle yaş şartının düşürülmesi talepleri geri çevrilirken, mesaisini toplumun tescilli suçlularıyla geçiren infaz koruma memurlarına 1 gün bile FHZ tanınmamışken, itfaiyecilerin fiili hizmet zammı sadece yangınla bilfiil uğraştıkları saatler tek tek sayılarak hesaplanıp yangın olmayan saatler için FHZ verilmezken, 01.01.2000 tarihinden sonra çalışma hayatına başlayan asgari ücretli çalışanlar için emekli aylıkları bugünün 350 TL’si seviyesinde gerçekleşecek iken getirilen bu yeni hak biraz bonkörce olmuyor mu? Yoksa ülkemizde ortalama yaşam süresi yükseliyor, buna karşın milletvekillerimizin ortalama ömrü düşüyor da bizim mi haberimiz yok?