MUHASEBE BİLİMİ HAFTASINA KISA BAKIŞ
1-7 Mart Haftası Muhasebe Haftası denilse de ben bu kelimeyi oldukça sığ buluyorum.
Aslında muhasebe diye bir kavram hayatımızda geniş yer tutsa da 21.yy Muhasebe bilimi olmuştur.
Muhasebe mühendisliği de diyebiliriz.
Gözümüzde muhasebe denildiği zaman yığınla önünde evraklar birikmiş,kolunda siyah kolluklar önünde mekanik daktilo,diğer tarafta kollu hesap makinesi(facit) ile işlem yapan,işveren odasına çağırdığı zaman ‘’Bizimkiler ‘’dizisindeki Ergün tiplemeleri canlanır.
Günümüzde muhasebe artık bir ana bilim dalı olmuştur.
Küçük işletmelerden büyük işletmelere kadar,muhasebe departmanı dışında faaliyet gösteren finans,bütçe,satış,pazarlama,insan kaynakları,ihracat,ithalat,depo,üretim olmak üzere geniş yelpaze de tüm çalışanlarla ilişkisi vardır.
Muhasebe aynı zaman da bağımsız bir meslek olarak yasayla belirlenmiş, statüye kavuşmuş,belli bir staj öncesi sınav,staj sonrası sınavla alınan meslek ruhsat adı verdiğimiz yeterlilik belgesiyle, ister kendi bürolarında,isterse bir işverene bağlı olarak çalışma hayatı içinde meslek mensubu yer alırlar.
SM,SMMM ve YMM başlayan serüven,Bağımsız Denetim,Kamu Gözetim Kurumu olmak üzere çalışma hayatlarını sürdürürler.
Aynı zaman da SPK önemli rol alarak,borsa hizmetlerinde anımsanmayacak derece de yeterliliğe sahipler.
Meslek Lisesi,Ön Lisans,Lisans ve Yüksek Lisans diplomaları olsa da ruhsatlandırma ,oda kayıtları olmadan meslek hayatı sürdürülemez.
Muhasebe mesleği mühendislik gibi,ağırlıkla matematik işlevi bunun yanında,hukuk ağırlığı ile de oldukça önemli bir yer teşkil eder.
Buna rağmen meslek mensubu ise gerek mükellefler tarafından gerekse işverenler tarafından elinde sihirlik değnek olduğu,yıl sonunda gider ve gelir kalemlerine ince ayar çekerek ödenecek vergileri,sigorta primlerini düşürecek sihirbaz olarak algılanır.
Muhasebe ana bilim dalı ise,muhasebe standardı ve yasal mevzuat ne gerektiriyorsa onu yapan kişidir.
Büroları olan muhasebe sahipleri ise,artık mesleğin elektronik çağı yakaladığını meslektaşın ise bu çağa ayak uydurması gerektiğini,değişen yasalara süratle adapte olacak,çözüm üretecek yenilikçi takım arkadaşlarına ihtiyaç duymaktadır.
Bu takım arkadaşlarını bürolarında tutmak,daha iyi ücret politikaları uygulamaları için mükelleflerinden tahsilat sorunlarını aşmaları da gerekir.
En önemli sorunlarından biri de oda muhasebe defter tarifelerine uyulmaması,haksız rekabet yapılarak meslek mensuplarının bir başka mensubun defterlerini ondan ucuz tutması da meslek etiği ile uyuşmuyor.
Değişen vergi,sosyal güvenlik ve ticaret hayatına ait mevzuatlar her gün onları okumaları,yorumlamalarına gerektirse de ,bürolarında bırakın mevzuat ve günceli takip etmeyi,vergi idaresinden,sosyal güvenlik kurumlarından ve diğer devlet dairelerinden geçen zamanlarından dolayı,gecenin geç vakitlerine kadar çalışıyorlar.
Eskiden gelen alışkanlıklarda halen mükelleflerde son sürat devam ediyor.
Angarya dediğimiz,mükellefin arabasının kaskosu,evinin sigortası,işyerinin elektrik,su aboneliği,miras gibi bir çok sorunun yanında Ticaret odalarındaki oda aidat ,kayıtlarına bile bakıyorlar.
Muhasebe büroları bile artık kendi içinde uzmanlaşmaya başladı.
a.)Defter ve Kayıt takibi yapan eleman
b.)Şirket Kuruluşları
c.)Resmi Dairelerle ilişkiler
ç.)SGK sorumlusu
d.)Belediyeler,Harçlar,Ruhsatlar
Tabi işler bitmiyor,İş Sağlığı ve Güvenliği,İş Kazaları,Kimlik Bildirim,Teşviklerin takip edilmesi gibi saymaya parmaklarımızın yetmediği işler.
Mesleki sorumluluk poliçeleri ise ayrı bir sorun.
Birçok meslek mensubu mesleki sorumluluk poliçesinden işverenlerin de katılımlarını istiyor.
Kamu kurumları tarafından mükellefe kesilen cezalar,çoğu zaman mükellef ve muhasebe arasında dava konusu olarak yüklüce cezaların muhasebe sorumlularına rücu ile karşı karşıya kalınıyor.
Borçlar hukukuna göre açılan bu davalarda ciddi kayıplar söz konusu olurken,işverenlerde aslında mali cezalara karşı(Vergi/SGK) için sorumluluk sigortaları hayata geçirilmeli,işverenler tarafından bu sigortalar yaptırılarak kusur sahipleri de korunmalı yada makul miktarlar alınmalıdır.
Bir çok muhasebecinin birikimi evi,arabasıdır.
Piyasa koşullarında artık muhasebeciler üzerlerine bir iğne dahi almak istemiyorlar.
Hatta bir çok meslek mensubu bu işleri yapmamak üzere başka alanlara yönleniyor.
İşletme ile ilgili taraflara bilgi üretmeye çalışan muhasebe meslek mensupları çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmakta ve bir takım beklentiler içerisine giriyor.
Ø Muhasebe meslek mensuplarının genel itibariyle sorunlarına bakıldığında, çok yüksek bir çoğunluk iş yüklerinin fazla olduğundan ve özel hayatlarına zaman ayıramadıklarından, alınan ücretlerin emeklerinin karşılığı olmamasından ve diğer meslektaşlarının mevcut tarifenin altında bir fiyattan defter tutmasından şikayet etmektedirler.
Ø Meslek mensuplarının mükelleflerine ilişkin beklentileri, mükelleflerinin ücretlerini zamanında ve tam ödenesi, belgelerini zamanında ve eksiksiz teslim etmesi şeklindedir.
Ø Bürokratik işlemlerin azaltılması, vergi mevzuatında yapılacak değişikliklerde muhasebecilerin de görüşünün alınması, muhasebe standartlarına ilişkin değişiklikler hakkında bilgi verilmesi, mesleğe hak ettiği değerin verilmesinin sağlamasıdır.
Ø Meslek mensuplarının TÜRMOB’un muhasebecilerin hakkını savunan bir muhasebe hukukunun oluşturması, mesleğin tanınması için gerekli çalışmalar yapması, KGK’nın muhasebe ve denetim standartlarına ilişkin yeterli bilgilendirme toplantıları yapması beklentisi
Ø Müşterilerin defterinin tutulması yanında mevzuattan kaynaklı diğer işleriyle de ilgilenilmesi iş yoğunluğuna neden olmaktadır.
Kısaca zorlu bir meslek olan muhasebe ana bilim dalı,maliyenin maaşsız elemanları olan SM,SMMM ve YMM tarafından adil kamu gelirleri için mücadele etmeye bu zorlu günlerde devam ediyor.
Ben de Haftalarını Kutluyorum.
VEDAT İLKİ
0541161962