MUHTAÇ ASKER AİLELERİNE SAĞLIK YARDIMI ÜCRETSİZ VERİLMEKTEDİR
25 Temmuz 2011
MUHTAÇ ASKER AİLELERİNE SAĞLIK YARDIMI ÜCRETSİZ VERİLMEKTEDİR
Silah altına alınan Mehmetçiklerin ailelerine 4341 sayılı Kanunun gereğince ücretsiz sağlık hizmeti verilmektedir.
1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine göre, silah altına alınan muhtaç erbaş ve erlerin ailelerinin hastalanmaları halinde tedavileri, birinci basamak resmi sağlık kuruluşları ile Devlet ve üniversite hastanelerinde ücretsiz yapılır.
Muhtaç Kavramı:
Hiçbir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında bulunmayacaktır.4857 sayılı İş Kanununa göre Brüt asgari ücret yada daha az kazanca sahip olacak,aile içinde gelir payı asgari ücretten az olan kişi askere alındığında bu statü de olan er yada erbaşlar yararlanacaktır.
Kimler Yararlanır:
Aile tanımlaması içine;
Erbaş ve erlerin eşi,erbaş ve erin bakmakla yükümlü olduğu ana ve babası ve çocukları yararlanır.
Kısacana Sosyal Güvencesi olmayan er yada erbaşın eşi, çocukları annesi ve babası girmektedir.
Yararlanma Hakkı Ne Zaman Başlar ve Ne zaman Sona Erer:
1111 sayılı Askerlik Kanununa göre, askerlik şubesince askere sevk tarihinden başlar ve terhis tarihinden bir ay sonra sona erer.
Nasıl Yararlanacaklar:
Yararlanmak isteyen muhtaç durumdaki erbaş ve er veya aileleri, erbaş ve erin askere sevkinden önceki üç ay içerisinde veya muhtaçlığın ortaya çıkmasından sonra, söz konusu formu doldurup imzalayarak, ikametgahları merkez ilçede ise valiliğe, diğer ilçelerde ise kaymakamlığa 4341 sayılı kanuna göre muhtaçlık belgesi almak üzere başvururlar. İI veya ilçe idare kurulunca kendilerine muhtaçlık belgesi verilen erbaş ve er aileleri, erbaş ve erin kayıtlı bulunduğu nüfus idaresince düzenlenmiş bulunan ve erbaş ve erin anne, baba, eşi ve çocuklarını gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneği ile birlikte, erbaş ve erin bağlı bulunduğu askerlik şubesine ya da başka yerde ikamet etmeleri halinde bunu belgelemeleri kaydıyla yabancı askerlik şubesine başvurarak, Devlet ve üniversite hastanelerine yapacakları başvurularda kullanılmak üzere, kendilerine sağlık cüzdanı verilmesi için talepte bulunurlar. Yabancı askerlik şubesi başkanlıkları, kendilerine böyle bir başvurunun yapılması durumunda, yerli askerlik şubeleriyle en seri şekilde temas kurarak gerekli işlemleri yaparlar.
Başvuru Üzerine Yapılacak İşlemler:
Başvuru üzerine, valilik veya kaymakamlıklar tarafından başvuru ve bilgi formu ile ekli belgeler incelenerek, bilgilerin doğruluğu onaylandıktan sonra, en geç başvuruyu takip eden 15 gün içerisinde, görüşülmek üzere Kurula sevk edilir.Kurullar, kanundan yararlanmak isteyenlerin başvurularını değerlendirmek üzere ayda en az bir defa toplanır ve başvuruyu kurula sevk edilişinden itibaren en geç bir ay içerisinde karara bağlar. Başvuranların durumlarını, sosyal güvenlik kuruluşları, tarım kredi ve satış kooperatifleri, bankalar, kanunla kurulmuş meslek teşekkülleri ve diğer resmi ve tüzel kurum ve kuruluşlardan bilgi ve belge isteyerek araştırabilirler. Kurullar, başvuru sahiplerinin ikamet ettikleri köy ve mahallelerin muhtarlarını, kurul toplantılarına çağırarak da gerekli bilgileri alabilirler.
Muhtaçlık Belgesi Verilmesi:
Hiçbir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında bulunmayan, Türkiye’de ikamet eden ve bu Yönetmelik ile öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde belirlenecek aylık geliri, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre tespit edilen brüt asgari ücret kadar veya ondan az olan erbaş ve erlerin karı ve çocukları ile yardım etmediği takdirde zarurete düşecek ana ve babalarına kurul kararıyla muhtaçlık belgesi verilir.
İlaç Bedellerinin Ödenmesi:
Ayakta ve meskende tedavilerde, muhtaç erbaş ve er ailesinin reçetelendirilmiş ilaçları, genel bütçeye dahil dairelerin il ve ilçelerde anlaşmalı olduğu eczanelerden aynı şartlarda temin edilir. Söz konusu reçete bedellerinin tamamı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu tarafından ödenir. Resmi sağlık kurumu raporu ile belirlenen ve tüberküloz, kanser, kronik böbrek, akıl hastalıkları, organ nakli ve benzeri uzun süre tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıkların ayakta veya meskende tedavileri sırasında kullanılması gerekli görülen ilaçlardan hayati önemi haiz olanlarının bedellerinin tamamı da, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu tarafından karşılanır.
Ödeme Yapılmayacak Durumlar:
Firar, izin aşımı ve hürriyeti bağlayıcı ceza gibi askerlik hizmetinden sayılmayan sürelerde tedavi müracaatı dahil, kanunun sağladığı imkanlardan yararlanmak üzere başvuran muhtaç erbaş ve er ailesinin yapacağı hiç bir müracaat kabul edilmez ve görülen sağlık hizmetleri ile ilgili fatura bedelleri ödenmez.
Sağlık Cüzdanı Ne zaman İade Edilecektir:
1111 sayılı Askerlik Kanununa göre askerlik şubesince askere sevk tarihinde başlayıp terhis tarihinden bir ay sonra sona erer. Muhtaç erbaş ve er ailesi olarak kanundan yararlananlar sürenin bitimini takip eden en kısa sürede Sağlık Cüzdanını aldıkları makama geri vermek zorundadırlar. Askerlik şubesince geri alınan sağlık cüzdanları 5 yıl süreyle muhafaza edilir.
Gerçeği Aykırı Beyanlar Hakkında Cezai Kavuşturma Yapılır:
Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar haklarında genel hükümlere göre ceza kovuşturması yapılmak üzere, Cumhuriyet Savcılığına bildirilirler.Yapılan tedavi giderleri kanuni faizleri ile ilgililerden tahsil edilmesi yoluna gidilir.
VEDAT İLKİ
****************Sayın Okurlarım sizden gelen sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.
Sorularınızın cevapları sitemizde yayınlanacaktır.
Kişilere özel olarak ayrı cevap yazılmayacaktır.
Emekli maaşı hesaplama işlemleri sitemizde yapıldığından bu taleplerinize kesinlikle cevap verilmeyecektir.
Kurumları ve kişileri hedef alan,karalayan sorularınızı sitemiz yöneticisinin kuralı gereğince ret olacaktır.
Ali Tezel com. Sitesinin belirlediği kuralına uymayan sorular değerlendirilmeyecektir.
KADIN:
ERKEK:
DOĞUM TARİHİNİZ:
İLK SİGORTALILIK TARİHİ:(STAJYERLİK Mİ OLUP OLMADIĞINI BELİRTMENİZ/01.04.1981 ÖNCE İSE 18 YAŞ ÖNCE SİGORTALILIK DURUMUNUZ BELİRTMENİZDE FAYDA VAR)
SSK ÖDENEN PRİM GÜN SAYISI/BAĞ-KUR ÖDENEN PRİM SAYISI/EMEKLİ SANDIĞI ÖDENEN PRİM SAYISI/ODA VE BORSALARA ÖDENEN PRİM GÜN SAYISI:
VARSA ÖZÜR ORANINIZ :
VARSA MALULÜK ORANINIZ :
HİZMET BOÇLANMALARINIZ :
SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINDA GEÇEN HİZMET SÜRELERİNİZ :
FİİLİ HİZMETE TABİİ ÇALIŞMA VAR MI? :
MADEN İŞ KOLUNDA ÇALIŞTINIZ MI? :
ERKEN YAŞLANMA RAPORU ALDINIZ MI? :
TÜRKİYE İLE SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ OLAN ÜLKELERDE ÇALIŞMANIZ VAR MI?:BİRLEŞTİRME YAPACAK MISINIZ?:
NOT(:SİGORTALILIK DA ÇAKIŞAN SÜRELER KURALLARA GÖRE DİKKATE ALINIR.)
Sorularınız için mail adresi:[email protected]