MUHTAR ADAYLARINA (EMEKLİ OLAN OLMAYAN)
29 Şubat 2024
HALEN EMEKLİ OLMAYANLAR
Emekli olmadan muhtar olmadan muhtar olan kişilerin sigortalılıkları 4/1-b kapsamında eski anlatımda BAĞ-KUR olmaktadır. Bu husus 5510 sayılı kanun 2108 sayılı kanunların 4.maddelerinde ayrı ayrı düzenlenmiştir. 2108 sayılı kanunun aynı hükmünde prim ödemelerinin Özel idare bütçelerine konan ödenekten karşılanacağı, prim ödeme tutarının alt sınır kazancın (asgari ücretin brüt tutarına karşılık gelmektedir) esas alınacağı kabul edilmiştir.
Halen prim ödeyenler bakımından primlerin kendileri tarafından ödenmemesi bir yarar olarak karşımıza çıkarken, halen 4/1-a SSK kapsamında aylık hakkı bekleyenlerin aylık statülerinin SSK’dan BAĞ-KUR’a veya Emekli Sandığından BAĞ-KUR’a geçmemesi için aranan en fazla süre olan hizmet iki Kurumda ise 1260 gün ve fazlasını bu kapsamda geçirmemesi gerekir(Hizmet ikiden fazla statüde memur,SSK,BAĞ-KUR gibi geçmiş ise 1260 değil en çok gün kuralı geçerli olur). Aksi halde Bağ-Kur koşulları uygulanacaktır. Süre dolmuş ise diğer statüden emekli olmak, yahut süre dolmadan muhtarlıktan istifa etmek düşünülebileceği gibi, 4/1-a kapsamında çalışma ve sigortalılık seçeneği düşünülebilir. Zira 5510 53.maddeye göre 4/1-a (başkasının yanında çalışanlar) sigortalılığı varsa 4/1-b sigortalılığı devre dışına çıkacaktır.
Muhtar kazançların alt sınırdan esas alınması da bir sorun oluşturmaktadır. Örneğin hem SSK hem BAĞ-KUR kapsamına girenlere kazanç seçme hakkı verilip aradaki farkı BAĞ-KUR primi olarak düzenli ödeme imkanı tanıyan hakların benzerleri muhtarlara verilebilir. Düzenleme şöyle yapılabilir. Muhtar dilediği kazancı seçebilmelidir. Asgari kazancın primini Özel İdare ödemeli , kalanı muhtar süresinde öderse hak kazanmalı, ödemez ise o aya ait ödeme ve kazanç seçme hakkı düşmeli, sonraki aylarda kendiliğinden o ay için yeniden doğmalıdır. (Gerçi asgariden ödeme sorunu ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar gibi sigortalılar içinde söz konusudur.)
EMEKLİ OLAN MUHTARLAR
2018 sayılı Kanun md.3 te muhtar olmanın emekli aylığının kesilme nedeni olmadığını belirtilmiştir. 5335 sayılı yasa gereğince Kamuda çalışma aylık kesilme nedeni sayılırken seçimle gelinen görevler istisna tutulmuştur. Muhtarla için istisna 210 sayılı Kanunla yapılmıştır.
Emekli muhtar ille de ben aylığımı kestireceğim derse seçeceği statü başkasının yanında sigortalılık yahut kendi işyeri, şirket ortaklığı gibi nedenler olmalıdır. İç içe benzer işlemler olduğunda şu soru akla gelebilir. Muhtar olmak aylığımı kesmez, peki kendi şirket ortaklığım nedeni ile kestirdim aylık almadığım dönemlerde seçtiğim kazançtan prim ödesem asgarisini Özel İdare ödese ben fark ödeyebilir miyim ? yeni çözümler yeni sorulara arayış getirirken genel olarak memurların muhtar olamayacaklarını, muhtarlığa seçilenlerin başka iş yapmalarının yasak olmadığını belirtmiş olalım.
Öz güvenlerinin yeterliliği ile aday olan seçim yarışına girecek binlerce muhtar adayımıza kolaylıklar dilerim.