ALİ TEZEL

Özel hastanede çalışan doktorlar bu habere dikkat!

Seçim öncesi son torba kanuna eklenen ve 23 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren ek 10 uncu madde çok önemli detaylar barındırıyor. Yapılan düzenlemeye göre özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerden SGK’ca belirlenen yüzdelik oran içerisinde kalan ve sözleşme kapsamı branşlarda fiilen hizmet sunan sağlık hizmet sunucusu bünyesindeki hekimler fatura karşılığı hizmet sunabiliyordu.
 
Yapılan düzenlemede;
 
a) İl Sağlık Müdürlüklerinden çalışma izni almak suretiyle ve sözleşme ile çalıştırmış oldukları hekimlerden aynı zamanda fatura karşılığı hizmet alımı yaparak,
 
b) Bir iş sözleşmesine tabi olmamakla birlikte, İl Sağlık Müdürlüklerinden çalışma izni almak suretiyle ve hekimlerden fatura karşılığı hizmet alımı yapılmasının mümkün olduğu ifade edilmişti.  
 
Aynı maddede şirket ortağı olan veya mesleğini serbest olarak icra eden hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişiler, özel hukuk kişileri ve/veya vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde hizmet vermeleri hâlinde sözleşmelerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılacakları belirtildi. Ayrıca ek 10 uncu maddenin yürürlüğe girdiği 23.04.2015 tarihinden önce 4/1-a (SSK) sigortalılığı kapsamında sigortalı olarak çalışılan sürelere ilişkin hakların da saklı olduğu ifade edilmişti. Buna göre, özel sağlık hizmeti sunucularında görev yapan hekimlerin sigortalılıkları bakımından aşağıdaki noktaları bilmeleri gerekiyor.
 
SİGORTALI OLMAK ZARURİ
 
Şirket ortağı olan veya mesleğini serbest olarak icra eden hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişilerin, özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından 4/1-a sigortalılığı kapsamında bildirimlerinin yapılması halinde, özel sağlık hizmet sunucuları ile yaptıkları sözleşme metninde çalışmanın 4/1-a sigortalılığı kapsamında bildirilip bildirilmeyeceğine ilişkin bir hükmün olup olmadığı kontrol edilecek, eğer böyle bir hüküm yok ise
23.04.2015 tarihinden önceki kısım 4/1-a sigortalılığı kapsamında sayılacak ise de bu tarihten sonraki süredeki çalışmalar 4/1-b sigortalılığı kapsamında  sayılacak. Bundan sonra da aynı şekilde hizmet alım sözleşmelerinde aksine bir hüküm bulunmadığı sürece 4/1-b sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılacaklar.
 
Hizmet alım sözleşmesi yoksa…
 
Şirket ortağı olan veya mesleğini serbest olarak icra eden hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişilerin, özel hukuk kişileri ve/veya vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde hizmet alım sözleşmesi yapmaksızın çalışmaları ve bu çalışmalarının 4/1-a sigortalılığı kapsamında bildirilmesi halinde, 4/1-a sigortalısı sayılacaklar.
23.04.2015 tarihinden önce hizmet alım sözleşmelerinde 4/1-a sigortalısı kapsamında sayılma yönünde hüküm bulunmayan hekimlerin sigortalılıkları 22.04.2015 tarihi itibarıyla sona erdirilecek. 23.04.2015 tarihinden önce 4/1-a sigortalısı olarak bildirilenler hakkında 22.04.2015 tarihinden itibaren on gün içinde verilmesi gereken işten ayrılış bildirgesinin geç verilmesi nedeniyle idari para cezası uygulanmayacak. Bu kapsamdaki sigortalıların 2015 yılı Nisan ayı aylık prim ve hizmet belgesinin 22 gün olarak düzenlenmesi gerekmekte olup işverenlerden alınacak 8 günlük iptal belgesi ile takip eden aylarda da aynı şekilde aylık prim ve hizmet belgesinin düzenlendiğinin tespit edilmesi halinde geriye yönelik olarak iptal aylık prim ve hizmet belgesi alınacak.
 
7 YIL HESABI BOZULABİLİR
 
Dolayısıyla Şirket ortağı olan veya mesleğini serbest olarak icra eden hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişiler, özel hukuk kişileri ve/veya vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde fatura karşılığı hizmet verenlerden SSK statüsünde emekli olmak isteyen ve emeklilik yaşlarını doldurmalarına 7 yıl ve daha az kalanların hizmet alım sözleşmelerinde 4/1-a sigortalısı sayılma yönünde hüküm olmasına özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. 

İHBAR SÜRESİ YAZILI BİLDİRİM İLE BAŞLAR
 

2002 yılından beri bir özel okulda öğretmen olarak çalışıyordum. Önümüzdeki yıl sözleşmemin yenilenmeyeceği Mayıs ayında sözel olarak bildirildi. 30.06.2015 tarihli yazılı tebligat tarafıma 06.07.2015 tarihinde imzalatıldı. sözleşmemiz 31.08.2015'te sona eriyor. İhbar tazminatı alabilir miyim? E.KÖSE
 
Sayın Okurum,
 
İş Kanunu kapsamında tarafların birbirine yapacağı bildirimler yazılı olarak ve imza karşılığında yapılır. İş sözleşmesinin sona ermesine dair süreler, bildirimin karşı tarafa ulaştığı, veya karşı taraf bunu öğrendiği andan itibaren işlemeye başlar. İş akdinin feshine ilişkin bildirim yazılı olarak değil de şifahen yapılmışsa eğer kanıtlanabiliyor ise geçerli olacaktır. Örnek vermek gerekirse, 31.08.2015 tarihinde yapılacak feshe  ilişkin olarak işveren tarafından işçiye Mayıs ayında sözlü olarak yapılan bildirim işçinin inkârı halinde ancak kanıtlanması halinde geçerli iken, 06.07.2015 tarihindeki yazılı bildirim ihbar süresini başlatan geçerli bildirim oluyor. Şayet sözleşmenizde daha fazla ihbar süresi kullanımını öngören bir hüküm bulunmuyorsa 56 gün önce yapılmış olan bu bildirim ihbar tazminatı ödenmesi yükümlülüğünü ortadan kaldırıyor. Şayet ihbar süresi tanımadan derhal feshetseydi ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktı. Bununla birlikte işvereninizin size günde ihbar süresi boyunca iki saatten az olmamak üzere çalışılan günler için, iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapılmadan iş arama izni vermesi gerekiyor. İsterseniz iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilirsiniz. Eğer işvereniniz bu sürede sizi çalıştırır ise alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı ödemekle yükümlü olur.

Tebrik: Kıymetli okurlarımın Ramazan Bayramlarını kutlarım.

Exit mobile version