PTT Personelini Neler Bekliyor? -1-
27 Mayıs 2013
PTT Personelini Neler Bekliyor? -1-
23.05.2013 tarihli RG’de yayımlanan 6475 sayılı Kanunla mülga T.C. Posta ve Telgraf PTT Genel Müdürlüğü artık anonim şirkete dönüşmüş bulunuyor. Üç gün boyunca bu konuyu işleyecek ve bu değişikliğin PTT çalışanları açısından yasal çerçevede nelere gebe olduğunu çalışma ve idare mevzuatı açısından neler bekliyor serdetmeye çalışacağız.
Özelleştirme mantığına göre yaşı itibariyle çalışma veriminin düşük olduğu düşünülerek mevcut personelden sulhen kurtulmayı amaçlayan bir dizi önlem söz konusu. Bunlardan en önemlileri de görece olarak yüksek ücretli sözleşmelere geçiş ve emekli ikramiyesinin zamlı olarak ödenecek olması.
PTT personeli, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilecek.
Mevcut personelden sulhen tenkisata gitmek amaçlanırken bu arada yeni personel de alınabilecek. Bununla da kuruma dinamizm kazandırmanın amaçlandığı anlaşılıyor. Şurası bir gerçek ki şu anda nitelikli personel sayısı bakımından 30-40 öncesine nazaran bir bolluk söz konusu. Bu çerçevede PTT KPSS ile yeni sözleşmeli personel alabilecek; işe alma, unvan, sayı, atama, görevlendirme, eğitim, terfi, görevde yükselme, disiplin, izin, görevden alma, sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi veya sona erdirilmesine ilişkin hususlar bir yıl içinde çıkartılacak BKK ile yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenecek.
İş güvenceli düşük ücretten iş güvencesiz yüksek ücrete
Sözleşmeli personelin aylık ücret, ikramiye ve diğer mali ve sosyal hakları ile sözleşme esasları Yönetim Kurulunca belirlenecek. Bu da büyük olasılıkla normal memur maaşını aşacak şekilde parasal açıdan cazip sözleşmeli personel ücreti belirlenerek 657’li veya 399’lu statüden yeni sözleşmeli statüye geçişi özendirecek biçimde tezahür edecek. Ama bu sözleşmeler de süreli olup iş güvencesini performansa bağlı kılacağından personel karar vermekte zorlanacak.
Bu durumun halen çalışmakta olan personele de yansımaları olacak.
Bugüne kadar PTT’de çalışmakta olan
a) 657 sayılı Kanuna tabi memurların,
b) 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvele tabi kadrolu personelin,
c) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin,
ç) İş sözleşmesi ile görev yapan işçilerin,
mevcut statüleri ile PTT’de istihdamlarına devam olunacak.
Bu personelden avukatlık vekâlet ücreti de dâhil özlük ve mali hakları aynen korunacak.
Halen PTT’de 5510 sayılı Kanuna göre 4/c sigortalısı (Eski adıyla Emekli Sandığı iştirakçisi) olarak çalışan ve mevcut statülerinde PTT’de istihdamına devam olunan personel ile işçi statüsünde istihdam edilen personelden isteyenler Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde bu Kanunda tanımlanan sözleşmeli personel statüsüne geçirilebilecek.
Geçiş zorunlu değil
Geçmek istemeyenler ile geçmesi uygun görülmeyenlerin tabi olduğu mevzuatına göre istihdamına devam olunacak.
657 sayılı Kanun veya 399 sayılı KHK kapsamında 4/c sigortalısı (Eski Emekli Sandığı iştirakçisi) olarak çalışmakta iken sözleşmeli personel statüsüne geçirilenlerden 1 ay içinde 4/a sigortalısı olma talebinde bulunmayanlar emekli kesenekleri kendilerince, kurum karşılıkları PTT tarafından karşılanmak suretiyle 5434 sayılı Kanun ile ilgileri devam ettirilecek.
Bu şekilde 5434 sayılı Kanunla ilgileri devam ettirilenlerin emeklilik hak ve yükümlülüklerinin tespitinde, önceden emeklilik hak ve yükümlülüklerine esas alınmakta olan kadro, görev veya pozisyonları aynı şekilde dikkate alınmaya devam olunacak.
Ayrıca, bu şekilde ilgi devamında geçen süreleri kıdem aylıklarının hesabında dikkate alınacak ve bunların emeklilik keseneğine esas aylık kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri de genel hükümler çerçevesinde yükseltilmeye ve ilerletilmeye devam olunacak.
Yarın: Emekli İkramiyesinden İş Sonu Tazminatına Geçiş ve İşçilerin Durumu