PTT Personelini Neler Bekliyor? – 2 –
Anonim şirkete dönüştürülen PTT’de görev yapan memur, 399’lu sözleşmeli ve işçilerin yeni durumda önlerine sunulacak seçeneklere ilişkin alacakları kararlara ışık tutmak amacıyla irdelediğimiz konuda bugün de ikramiye-tazminat geçişini ele alıyoruz.
Emekli İkramiyesinden İş Sonu Tazminatına Geçiş
Ekim 2008 öncesi Emekli Sandığı iştirakçisi olup 5510 sayılı Kanuna göre 4/c sigortalısı iken aynı kanuna göre 4/a sigortalısı sayılanlar Emekli Sandığı matrah sistemine göre değil 5510 sayılı Kanunun prime esas kazanç sistemine göre prim sistemine tabi olacaklar. Emekli ikramiyesi sistemine değil iş sonu tazminatı sistemine dâhil olacaklar.
Bilindiği üzere iş sonu tazminatı tazminata hak kazanacak biçimde görevden ayrılmış personele görev yapmakta olduğu pozisyon unvanı itibariyle, 657 sayılı Kanuna göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele 5434 sayılı Kanuna göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemek üzere, her tam hizmet yılı için ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı aylık brüt ücret tutarında ödenen tazminat olmaktadır. Bu durumda üst sınır emekli ikramiyesi olduğundan ve bugün için 25 yıllık hizmeti olan üniversite mezunu bir müdür için emekli ikramiyesi bir yıl için 1789,11 TL, 25 yıllık bir hekim veya mühendis için ise 2313,36 TL’yi aşamadığı göz önüne alındığında bu rakam da düşük kaldığından bu açıdan fark eden bir şey olmayacak.
Şu farkla ki iş sonu tazminatı sözleşmenin “hizmetlerine gerek kalmadığı için sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi” yahut “istihdamına ilişkin mevzuatında yer alan hükümler uyarınca ilgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi” durumu gibi hallerde personel veya kurumca yenilenmemesi durumunda da müstehak olunabilen bir hak oluyor. Bu da emekli ikramiyesinin aksine iş sonu tazminatına, emekli olmadan da alınabilen bir hak niteliği kazandırıyor.
Statü değişikliği halinde sigortalılık değişikliği zorunlu olmasa, talebe bağlı olsa bile elbette bu durumda PTT çalışanları emekliliklerinin 4/c sigortalılığından 4/a sigortalılığına geçmesi halinde nasıl etkileneceğini merak edecekler. 4/a sigortalılığına geçip 3,5 yıl göreve devam etseler 4/a sigortalılığından emekli olacaklar. Ancak bu durumda Emekli Sandığı kesenekleri özellikle 2000-2013 arası için SPEK matrah marjına göre oldukça düşük kalacağından bağlanacak emekli aylığının olumsuz etkilenme durumu var.
Ekim 2008’den sonra memur veya 399’lu sözleşmeli personel olanlar ise talepleri olsun olmasın 4/a sigortalısı sayılacaklar.
İşçi statüsünde çalışanların durumu
PTT’de işçi statüsünde istihdam edilmekte iken 6475 sayılı Kanun kapsamında sözleşmeli personel statüsüne geçirilenlerin İş Kanununa tabi olarak geçirdikleri hizmet süreleri, yıllık izin sürelerinin tespitinde dikkate alınacak.
Bunların, 23.05.2013 tarihi itibariyle hak kazandığı hâlde henüz kullanamadığı yıllık ücretli izin süresi ile bir önceki yılda yazılı olarak talepte bulunduğu hâlde kullanılmasına izin verilmeyen yıllık ücretli izin süreleri sözleşmeli personel statüsüne geçirildikten sonraki iki yıl içinde kullanılması kaydıyla saklı tutulacak ve kendilerine kullanılmamış yıllık ücretli izin süreleri sebebiyle bir ücret ödenmeyecek. Bir önceki yılda yazılı olarak talep etmediği izin hakkı ise yok sayılacak.
Bu şekilde sözleşmeli personel statüsüne geçirilenlere iş mevzuatına göre herhangi bir tazminat ödenmeyecek. Bu personelin önceden kıdem tazminatı ödenmiş süreleri hariç, kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, 657/4/b’li sözleşmelilere has iş sonu tazminatına hak kazanmada ve hesabında dikkate alınacak. Tabii üst sınırı emekli ikramiyesi olan iş sonu tazminatına kıdem tazminatından geçişte işçi açısından zararlı olacak. Zira kıdem tazminatı tavanı halen 3129,25 TL düzeyinde.
Bu kapsamdakilere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilave tediye veya ikramiye ödenmiş olması hâlinde ödenen tutarların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki çalışılmayan günlere tekabül eden kısmı geri alınacak.
Yarın: Emeklilik yaşı- yaş haddi çakışması ve zamlı ikramiye