REZİDANS’daki İŞ CİNAYETİ SOMA’YI HATIRLATTI

8 Eylül 2014

REZİDANS’daki İŞ CİNAYETİ SOMA’YI HATIRLATTI

 

Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan inşaatın asansörünün 32. kattan zemine çakılmasıyla birlikte 10 işçinin hayatını kaybetti. Tipik bir iş cinayeti, tedbirsiz, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmamasının maliyetini 10 işçi ve ailesi canlarıyla ödemiştir. Öte yandan inşaatın İş Sağlığı Güvenliği hizmetlerini üstlenen firma en az 301 işçinin can verdiği Soma madeninin de iş sağlığı güvenliği işini üstlenen OSGB firması olduğu iddia ediliyor…

 

 

***OSGB’ler parayı kimden alırsa orayı dinlerler

6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği yasayı gereğince 50 veya daha fazla işçisi olan şirketler genelde kendileri iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile doktor çalıştırmak yerine bunu fatura karşılığı bir OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik) firmasına devretmeyi daha uygun buluyorlar. Şirketler diledikleri OSGB ile diledikleri para karşılığı anlaşabiliyorlar. OSGB’de daha fazla şirketle anlaşabilmek adına fiyat düşürdüğü gibi şirketi kaybetmemek adına İŞİNİ TAM yapamıyor. Zira, işini tam yapsa önce iş sağlığı güvenliğine aykırı bulduğu hususları işveren şirkete bildirecek 15 gün süre verecek, gereği yerine getirilmezse de Bakanlığa şikayet edecek. Hiç kendisini şikayet eden firma artık o şirketçe işine devam etsin denilir mi?

 

***ÇÖZÜM VAR

Bu işin çözümü de var. Tam olarak işlemese bile inşaatlarda YAPI DENETİM şirketleri var ve inşaatçılar anlaşmayı diledikleri şirketle yapıyor ama parasını her ay gidip belediyelere ödüyorlar. Yapı denetim şirketi de parasını gidip belediyeden alıyor. Yani fiyatı belediye belirliyor. (Gerçi burada da belediyeden alınan paranın ne kadarını inşaat şirketine geri ödeyeceği ile ilgili anlaşmalar da yok değil) Tıpkı buna benzer şekilde hangi şirketin hangi OSGB ile çalışacağına kamu karar vermeli ve ödeme rakamlarını da kamu karar vermeli ve ödemeler için de aracılık etmeli. Aksi halde bu düzen devam ettikçe çok canlar yanmaya devam edecek.

 

***SOMA’DAKİ OSGB ADI İDDİA EDİLİYOR

En az 301 madencinin can verdiği Soma’daki maden işletmesinin iş sağlığı güvenliğini üstlenmiş olan OSGB firması (NCA) 10 işçinin can verdiği Torunlar’a ait rezidans’da 10 işçi asansör ile düşünce yeniden duyuldu. Buranın iş sağlığı güvenliği işini de yapıyorlar ve ölüm yine var.

Sonuç, kağıt üzerinde her şey düzgün gösterilip sonra pratikte denetlemiyorlar iş güvenliği şirketlerinin çalışma sistemi buna OSGB’leri zoruluyor. Denetlese yasaya uydurmaya çalışsa işini kaybediyor, onlar da işini kaybetmek yerine canların kaybolmasına göz yumuyorlar.

 

***YİNE TAŞARON ŞİRKET VE İŞÇİ

Ölen işçilerin hepsi de Torunların taşaron şirketinin işçileri yine düşük ücret, kötü çalışma koşulları yine emek sömürüsü yine canların yok yere gidişi. Pahalı olan iş sağlığı tedbirleri almak yerine hayatın bedavaya gittiği ülkede ucuz emeğin ölümüne seyirci kalınan yer burası Türkiye…

 

***İLO STANDARDINI İMZALAMAMIZ VE UYMAMIŞ ŞART

Ülkemiz ILO standartları doğrultusunda birçok sözleşmelere imza atmasına rağmen ,sıklıkla ölümlü iş kazalarının meydana geldiği inşaat sektöründe ILO’nun ‘’1988 tarihli 167 sayılı İnşaat İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi ve 175 sayılı Tavsiye Kararını’’ henüz onaylamamıştır.

Ekonominin lokomotifi gösterilen son 10 yılda hızla büyüyen inşaat sektöründe ILO 167 bugüne kadar gündeme alınmamasının nedeni ne olabilir?

 

ILO 167 Ne Getiriyor

İskeleden, yeraltı çalışmasına, elektrik tesisatından, yük asansörüne kadar tüm inşaat unsurlarına ILO kriterlerinin getirilmesi anlamına geliyor.

 

Hangi Ülkeler İmzalamış

1991 yılından bu yana yürürlükte olan sözleşme, Uruguay, Irak, İtalya,Macaristan, Guatemala, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkeler tarafından onaylanmıştır.

Sözleşmenin en temel haklarından biri,işçinin tehlikeyi sezmesi halinde çalıştığı bölgeyi terk etmesidir.

İşçinin sağlık koşullarını ve güvenliği tehlike olması durumunda işyerini terk edecek,ayrıca inşaat sahipleri çevre güvenliği önlemleri alacaktır.

İnşaatlardaki en temel kaza nedenlerinden taşıyıcı unsur ve asansörlere de kriterler getiren sözleşme, işverenlerin yeraltı veya tünel çalışmalarında su basması, gaz birikmesi gibi durumlara karşı gerekli incelemeyi yapması ve önlem almasını; olası yangın veya su basması durumunda çalışanların güvenli bir yere ulaşmasını temin edecek yapıyı kurmasını zorunlu tutuyor.

 

BAKANLIK AŞAĞIDAKİ LİNK REHBER YAYINLAMIŞTIR

http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/ShowProperty/WLP%20Repository/itkb/dosyalar/ipm/isg12

 

Personel Taşıma Amaçlı İnşaat Asansörleri

Personel taşıma amaçlı inşaat asansörünün  kullanımı eğitimli ve bunun için görevlendirilmiş bir

kişi tarafından yapılmalıdır. Bu kişi aynı zamanda  ihtiyaç anında kabindeki acil indirme sistemini

harekete geçirebilmeli ve düzenli olarak asansör  tesisatında gözle görülür eksiklikleri kontrol

etmelidir.

Taşıma kafeslerini azami yük sınırını aşarak  zorlamayın.

 

Kafeslerdeki yükleri devrilme ve yuvarlanmalara karşı sağlamlaştırın.

Muayeneler

• İşletme güvenliği kapsamında asansör tesisatları  kontrol edilmesi gereken tesisatlardır.

• Muayene sonuçlarını muayene defterine koyun ve defteri incelenmesi için asansör kumanda

merkezinde hazır bulundurun.

• İlk çalıştırmadan önce muayeneler şarttır ve her 2  yılda bir yetkili bir kişi tarafından muayene

gereklidir. Her yeni inşaat alanında kurulurken, her  montajdan sonra yetkili bir kişi (uzman) tarafından muayene edilmelidir.

 

İş Baş Müfettişleri tarafından yapılacak tetkikler bu yönde yoğunlaşacaktır.

Ortada bir İş Kazası olduğundan 5510 sayılı Kanun 13.Maddesiyle tanımlanmıştır.

 

İş kazası;

Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaydır.

 

Sağlanan Haklar

a) Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi.

b) Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması.

c) İş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması.

d) Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.

e) İş kazası hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi.

Rezidans iş kazasında hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize SGK tarafından İş Kazasına bağlı olarak hak sahiplerine gelir bağlanacak,ayrıca kanunun aradığı emekli aylığı şartları olması halinde aylık bağlanacaktır.

Hem gelir hem de aylık ikisi bir arada ödenecek olup ,yüksek olanın tamamı az olanın yarısı ödenecektir.

İş Kazasında işverenin kaçınılmazlık ilkesi doğrultusunda kusuru varsa SGK tarafından ödemeler rücu ile geri alınacaktır.

Yakınlarını kaybedenler ayrıca maddi ve manevi tazminat davaları da açabilecektir.