Sağlığım Tamam Değil Sigortası
22 Aralık 2014
Son günlerde gerek görsel basında gerekse yazılı basında çeşitli sigorta şirketlerinin ’’Sağlığım Tamam Sigortası’’ adı altında, reklamlarını görmekteyiz. Sigorta şirketleriyle anlaşmalı olan özel hastanelerde hastalardan alınan fark ücretini bu sigorta şirketlerinden poliçe alınırsa %100’ e kadar karşılayacaklarını belirtiyorlar, kendim için bir poliçe istedim ve yıllık 563,14-TL karşılığı sağlığım tamam olmadığı için sağlım tamam sigortası teklifi gönderdiler. Konumuz bu sigorta şirketlerinin neleri nasıl uyguladıkları, ne yaptıkları değil aslında bir ön bilgi olarak sizlerle paylaşmak istedim, konumuz yıllarca gerek çalıştığımız şirketlerde, kurumlarda ya da işveren sıfatı ile kendimiz için ödediğimiz genel sağlık sigortası primlerinin ne işe yaradığı?
İnsanlar gençken, sağlıklıyken çalışabiliyorken çalıştıkları iş gerek özel olsun gerek devlet olsun adlarına prim ödemesi yapılarak ileride yaşlanınca, güçten düşünce belirli bir gelir düzeyine sahip olsun ve sağlık yardımını da ihtiyacı düzeyinde alsın diye kurulmuş olan Sosyal Güvenlik Sistemin iki temel görevi vardır.
Birincisi prim sahibine ya da hak sahiplerine aylık ödemek, ikinci ise prim sahipleri ya da hak sahiplerine sağlık yardımı yapmak, günümüzde bu iki temel görevi kurumun tam anlamı ile yapmadığı aşikâr. Bunu bilinçli olarak yapan devlet, bireysel emeklilik şirketlerinin ve sigorta şirketlerinin önünü açmaktadır. Doğal olarak da kişiler ödediği bu primlerin nereye gittiği ve ne işe yaradığı konusunda soru sormaktadır. İnsan, madem ben tam olarak sağlık yardımı ve yeterli düzeyde emekli aylığı alamayacaksam 20 yıl 25 yıl niye prim ödeyeyim diye soru sormaktan kendini alamıyor.
Sosyal güvenlik haklarınızı tam olarak alabileceğimiz bir Türkiye için lütfen sorun, araştırın, okuyun ve en önemlisi düşünün.
Sizden Gelen Sorular
• Merhaba Serhat Bey, doğum tarihim 16.04.1970, 07.07.1988 yılında ilk sigorta girişim var 21.04.1994 ve 10.09.1997 yıllarında 2 doğum yaptım. 4 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım ve aralık ayı priminin de ödeneceğini varsayarsak 4640 gün sigortam var, doğum yaptığım yıllarda çalışmadığım için o dönemleri borçlanarak ne zaman emekli olurum? Kadriye Kılıç/Manisa
• Merhaba Kadriye Hanım, sigortalı işe giriş tarihinize göre 20 yıl sigortalılık süresi, 45 yaş ve 5300 prim gününe ulaştığınızda 4/A’ dan yaşlılık aylığı almaya hak kazanacaksınız. Birde 4 yıldır çalıştığınız iş yerinden emeklilik dolayısı ile ayrılacağınız için Kıdem tazminatı almaya hak kazanacaksınız. Yapmanız gereken 5300 prim gününü tamamlamak ve 45 yaşını dolduracağınız 16.04.2015 tarihinden sonra emeklilik talebinde bulunmaktır. Benim size tavsiyem hali hazırda çalıştığınız işinizden memnunsanız 30.04.2015 tarihine kadar orada çalışmanız ve bu arada 1997 yılında yapmış olduğunuz doğum borçlanmasından 540 gün borçlanarak 30.04.2015 tarihinde emeklilik talebi nedeni ile işinizden ayrılarak, emekliliğinizi talep etmeniz olacaktır.
• Merhaba Serhat Bey, benim sorum borçlandığımız ve ödediğimiz günlerin bizlere sağlayacağı fayda üzerine olacak. Ben 20 yıl sigortalılık süresine 44 yaşa ve 5225 prim gününe tabii bir bayanım, prim süremi aşmamın ve 1996 yılında ve 1998 yıllarında yapmış olduğum doğumları borçlanmamın maaşıma faydası olur mu? Elif Birgül/Aydın
• Merhaba Elif Hanım kaç yaşında olduğunuzu ve kaç gün priminiz olduğunu yazmamışsınız ancak 44 yaşa ve 5225 güne tabii olduğunuza göre 24.05.1987-23.05.1988 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olduğunuzu anlıyorum. Sorduğunuz soru aslında birçok sigortalının olduğu ya da olacağı emeklilikle ve alacağı maaşla doğrudan ilintili. Yapmış olduğunuz doğumların zamanı emeklilik aylığı hesabında çok önemli yıllar, eğer sigorta gün sayınız bu doğum borçlanmalarını yapmanız halinde yeterli gelecekse kesinlikle yapmanızı öneririm, içinde bulunduğumuz zamandan prim ödeyeceğinize 1996 yılından başlayarak 4 yıl kazanacaksınız ve maaş hesaplamasında çok önemli bir avantaj elde edeceksiniz. Bir başka bilgi daha paylaşayım sizinle ve tüm okurlar ile ‘’Sigortalı kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurulan her tam yaş için ve 5000 günden fazla ödenen her 240 günlük prim için ABO (aylık bağlama oranı) 1 puan arttırılır. 5000 günden eksik her 240 günlük prim için 1 puan eksiltilir.’’ Yani 5225 günden değil 5240 günden emeklilik talebinde bulunursanız ABO oranınız 1 puan daha fazla olacak bu durumda alacağınız aylığın daha fazla olması demektir. Attığımız taşın ürküttüğümüz kurbağa değip değmediği konusunda tüm sigortalılık bilgilerinizle bir uzmana danışmanızı şiddetle tavsiye ederim.