ALİ TEZEL

Sebepsiz zenginleşmişsiniz ama…

Ali Tezel;
ali.tezel@aksam.com.tr 
ali.tezel@superonline.com



Sebepsiz zenginleşmişsiniz ama…
Ali Bey, Akşam Gazetesi’nde SSK’lıların sorunlarını aydınlatan köşenizi ilgiyle okuyorum. Ben de bir SSK’lı olarak çalışma hayatımın son aşamasında başıma gelen olay karşısında, izlemem gereken yol konusunda yardımınızı almak isterim. Şimdiden teşekkürler. 1983-2003 yılları arasında bir kamu kurumunca işçi olarak çalıştım. 03.03.2003 günü işyeri özelleştirmeye gideceğinden, SSK’ya ne zaman emekli olabilirim diye bir dilekçe verdim. Bir süre sonra gelen cevapta 2007 yılı nisan ayında emekli olabileceğim yazan bir cevap aldım. 06.11.2003 günü işyerimiz özelleşmeye girince, SSK’dan gelen cevaba istinaden tüm çalışanlar gibi ben de İş-Kur’dan 8 ay kadar iş kaybı tazminatı aldım. 19.10.2004 günü özelleştirme mağdurlarının yeniden işe yerleştirilme yasasının çıkması üzerine özelleştirme idaresine müracaat etmek için SSK’dan aldığım HİZMET CETVELİ’nde kendimin de bilmediği başka bir SSK sigorta sicil numarası ile 1977 yılından 33 günlük bir çalışmam olduğunu görüp SSK’ya sorduğumda bu defa 05.11.2003 tarihinde emekliliği haketmiş olduğum ve hemen ayrılmam gerektiği, bana sözlü olarak ifade edildi.

Ertesinde de, İş-Kur emekli olabilmeyi hak edenlere ‘İş kaybı tazminatı’ ödenmeyeceğinden bahisle bana ödediği tüm parayı faiziyle birlikte geri istedi. Ben de hatanın benden değil SSK’dan kaynaklandığını belirterek itiraz ettim. Şimdi, 2 yıldır alamadığım emekli aylıklarıma mı yanayım yoksa bana ödenen parayı faiziyle geri istemelerine mi yanayım. Mağdur H.D.

Beyefendi, siz zamanında SSK’ya müracaat edip ne zaman emekli olabileceğinizi sormuşsunuz ve resmi olarak verilen cevaba güvenerek İş-Kur’dan iş kaybı tazminatı almışsınız. Bu durumda kötüniyetli yani İş-Kur’u kandırma amaçlı olmadığınızı düşünüyorum. Olay mahkemeye intikal ettiğinde hakim de aynı kanata varırsa İş-Kur’a para ödemek zorunda kalmazsınız. Çünkü, Borçlar Kanunu’na göre sebepsiz zenginleşen kişi iyiniyetli ise elinde kalan miktardan sorumludur. Kötü niyetli ise bütün aldıklarını faizi ile birlikte geri ödemek zorundadır.

Bunlara göre sizi iyiniyetli kabul edersek, ücretle geçinen biri olarak aldığız paraları sanırım harcamışsınızdır, harcadığınıza göre de elinizde kalan ne ise o kadar parayı geri ödemek zorunda kalırsınız.

——————————————————————————–

Engelliye vergi indirimi

Sayın Ali Tezel, daha önce mail attım fakat her hafta gazetenizi takip etmeme rağmen soruma cevap alamadım. İlk gönderdiğim sorunun çok karışık olduğunu düşünerekten soru yineliyorum. %40 oranında özürüm bulunmakta. 1994 yılında sigorta girişim ve şu anda 3420 günüm mevcut. 2009 yılında emekli olabilmem için defterdarlıktan vergi indirimi almam gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa çok geç kalmış sayılır mıyım? Şu ana kadar almamış olmam emeklilik tarihimi etkiler mi? Barış Akçeltik-İzmir

Barış Bey, sadece siz değil birçok okurumuz epey sayıda ileti gönderiyor ama hepsine aynı anda cevap vermek imkansızlıklar nedeniyle bir zor. Durumunuza gelince, defterdarlıktan vergi indirim belgesi almanız şartıyla, 05.08.1994 ve öncesinde SSK’lı olmuşsanız 16 yıllık sigortalılık süresi (2010 yılı) ve en az 3760 gün sayısı ile 06.08.1994 ve sonrasında SSK’lı olduysanız 17 yıllık sigortalılık süresi (2011 yılı) ile 3920 gün sayısı ile SSK’dan emekli olursunuz. Vergi indirim belgesini ne zaman aldığınızın önemi yoktur mühim olan emeklilik dilekçesi verdiğiniz zaman bu belgeye sahip olmanızdır.

——————————————————————————–

Kaynakçılara ayrım yok

Ali Bey, kardeşim kaynakçı olup aynı zamanda çalıştığı işyerinde kalorifer ve buhar kazanlarını yakıyor. Buhar kazanını yılın 12 ayı iş gereği sürekli yakıyor kontrol ediyor bakım ve onarımını da yaptığı gibi iş yerinin tüm kaynak işlerini de yapıyor. Kardeşim bu itibari hizmet sürelerinden yararlanabilir mi? Çünkü, 1990 yılından beri kesintili de olsa farklı işyerlerinde de olsa fakat son 2900 gününü aynı işyerinde çalıştı. SSK hizmet cetvelinde A2 olması gereken prime esas kazançlar A1 olarak görünüyor. Eğer bu hakkı varsa bundan nasıl yararlanır ve ne yapması gerekir? İsmi Mahfuz-Sivas

Sayın okurum, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun ek 5 ve ek 6’ncı maddelerinde sayılan işler ve işyerlerinde çalışanlara çalıştıkları her yıl için 90 gün (yani 1 /4 oranında) ilave sigortalılık süresi verilmektedir. Ancak, bu işler arasında kaynakçılık ve kazancılık yok. Bu nedenle kardeşiniz için yapılacak bir şey yok.



——————————————————————————–



Emekli aylıkları düşer mi?

Ali Bey, gazetelerde Başbakanlığa yeni sosyal güvenlik kanun tasarıları gönderildiğini ve kabul edilirse T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olacakların emekli aylıklarının düşürüleceği yazıyor. 25 yıl çalışanların emekli aylıklarının oranı %75’ten %62’ye indirilecekmiş ve yasa 2006 yılında uygulamaya geçecekmiş. V.M.

Sayın okurum, Sosyal Güvenlik Kurumları Başkanlığı tarafından hazırlatılan ve SSK, Bağ-Kur, T.C. Emekli Sandığı ile özel banka ve borsaların emeklilik sandıklarının tek çatı altında, ‘Emeklilik Sigortaları Kanunu’ diyerek birleştiren yasa tasarısından bahsediyorsunuz. Sorunuza gelince, bu daha tasarı taslağı ve Bakanlar Kurulunca imzalanınca yasa taslağı olacak yani daha köprünün altından çok sular akar. Ayrıca, gerek kanunu TBMM’de oylayacak olanlar ve gerekse uygulayacak olanlar T.C. Emekli Sandığı iştirakçileri olduklarını unutmazlar, siz de unutmayın. Şili’de darbeyle iktidara gelip, ertesi günü tüm kamu sosyal güvenlik kurumlarını kapattım, gidin özel emeklilik sigortalarına prim ödeyin diyen General Pinochet bile asker, polis ve memurların emeklilik sandığını kapatamadı.



——————————————————————————–



Okurlara Cevaplar

Mustafa Ünal-Bağ-Kur’dan 17 yıllık prim ödemesi ile bundan sonra prim ödemeseniz dahi 57 yaşında (20.01.2009) kısmi aylık ile emekli olabilirsiniz.

Göksel Gürsaf-İzmir-24.08.1981 başlangıcıyla 46 yaşında (05.12.2012) en az 5075 gün sayısı ile emekli olabilirsiniz.

Serpil Muratdağ-42 yaşında en az 5075 gün sayısı ile emekli olabilirsiniz.

Celal Kıyılmak-Çorum-Emekli keseneğinize esas dereceniz 1 /4 iken, memur aylığınıza esas dereceniz 2/6 iken emekli olduğunuzda T.C. Emekli Sandığı’nın ek göstergenizi 2’nci derecenin karşılığı olan 1600 üzerinden ödemesi 5434 Sayılı Kanuna göre doğrudur.

Hayrettin Karabulut-Yalova-

01.04.1985 başlangıcıyla 01.04.2010 günü en az 5225 gün sayısı ile emekli olabilirsiniz.

Gülseren Karabulut-5000 günü tamamladığınız gün emekli olabileceğiniz gibi 3600 gün sayısı ile 50 yaşında (2009) emekli olursunuz.

Alaattin Ç.-İzmir-Memur sicil affı ile 10 günden fazla süre mazeretsiz işe gitmeyerek müstafi sayılmaz arasında ilişki yok. Müstafi sayılmanızın üzerinden 1 yıldan fazla süre geçtiği için bakan izni ile açıktan atanabilirsiniz ama zor bir olay. Bundan sonra SSK’lı bir işe girer ve 1260 gün prim öderseniz SSK’dan daha önceki memuriyet süreniz ile birlikte 49 yaşında SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Duran Görmez-1982-1985 arasında vergi kaydınız yok ise Bağ-Kur’a yaptığınız ödemeleriniz geçersizdir. Bundan sonra Bağ-Kur’u kapatıp SSK’ya geçer ve geçtikten sonra 1260 gün prim öderseniz SSK’dan 44 yaşından sonra emekli olursunuz.

İsmail Aslan-44 yaşında (16.01.2007) emekli olacaksınız.

Adem Canyurt-Kırıkkale-Bağ-Kur’a devam ederseniz askerlik sürenizi de borçlanıp ödeyin ve önceki SSK günleriniz ile birlikte 9000 günü (25 tam yılı) tamamlamak şartıyla 46 yaşından sonra emekli olursunuz. Bağ-Kur’u kapatıp SSK’ya geçer ve geçtikten sonra 1260 gün prim öderseniz askerlik sürenizi borçlanmana gerek kalmadan 45 yaşından sonra SSK’dan emekli olursunuz.

Yunus Genç-506 Sayılı Kanun’un 63’üncü maddesi gereğine yaşlılık (emeklilik) aylığınızı kestirerek çalışmaya başladığınız için emekli değil normal çalışan statüsündesiniz.

Münir Muratdağ-Bursa-Askerliğinizi borçlanırsanız başlangıcınız 09.05.1982 olur ve 46 yaşında SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Selahaddin Akıllı-Uzunköprü-SSK’dan emekli olduktan sonra taksicilik işine başlamanız nedeniyle Bağ-Kur’a her ay sosyal güvenlik destek primi ödemek zorundasınız ilerde tespit edildiğinde gecikme zamları ile birlikte ödemek zorunda kalırsınız. Eşiniz ise 3600 günü tamamladıktan sonra prim ödemeyi durdurabilir.

Ayşegül Atasoy-SSK prim ödeme gün sayınızı 3600 güne çıkarmanız şartıyla 54 yaşında SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Cüneyt Durak-Durumunuz T.C. Ziraat Bankası Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Tandoğan-Ankara adresine ayrıntılı olarak bildirin sonuç alamazsınız dava açmanız gerekecek.

——————————————————————————–

SSK arsaları ve Belediyeler

SSK’nın en kıymetli arsaları üzerindeki hastaneleri Sağlık Bakanlığı’nın kullanımına verildi. Aynı arsalar üzerinde SSK’nın sigortacılık yapan üniteleri ile bölümleri de var. SSK, bu üniteleri ve bölümlerinin de üzerinde bulunduğu arsaları ifraz etmek (ayırmak) istiyor ama arsaların bağlı olduğu belediyeler her türlü zorluğu çıkarıyorlar. Onlar da biliyorlar ki bir seneye kalmaz cumhurbaşkanının veto edip TBMM’ye geri gönderdiği, ‘Kamu Yönetim Reform Kanunu’ yeniden kanunlaşır ve şimdi Sağlık Bakanlığı’na devredilen hastane ve arsalar belediyelere devredilir. Ağızlarını açmış, SSK’nın 60 yılda biriktirdiği arsaları bekliyorlar.


——————————————————————————–

Teşekkür…

Gazetemin dünkü Pazar Eki’nde benimle yaptığı sohbeti yazılı hale getiren Dilek Kaykılar ile o anı fotoğraflayan Mustafa Seven’e teşekkürler. Yorgunluğumu azalttınız…

Exit mobile version