SGK Ali’yi döven, Ethem’i öldüren polislerden de para ister

16 Temmuz 2013

SGK Ali’yi döven, Ethem’i öldüren polislerden de para ister

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, ister kamu görevlisi olsun ister olmasın emeklilere, sigortalılara ve bunların bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarına başkalarının verdiği zararı öder ama sorumlusundan da gider parayı ister..

 

Ali bey, dün bir yazı yazmışsınız evladı yanan babadan SGK, 16500 liralık sağlık faturasını istiyor diye, benim aklıma gelen şu, Gezi olayları sebebiyle yurdun değişik yerlerinde vefat eden veya ölenlerin veyahutta tedavi görenlerin giderlerini SGK polislerden istiyor mu? İsmi Saklı

 

Sayın okurum, istiyor mu istemiyor mu daha araştıramadım ama YASA uygulaması bakımından istemesi gerekir.

 

***SGK ZARARINI, ZARAR ETTİRENE ÖDETİR

5510 sayılı Kanun’un 21, 39 ve 76. maddeleri gereğince, Sosyal Güvenlik Kurumu kendisini zarara uğratanlardan parasını ister. İşkazası geliri, malüllük aylığı veya dul-yetim aylığı bağladığı kişilere ilerde ödeyecek oldukları dahil tüm aylıkların peşin sermaye değerinin belli bir oranı kadarını sorumlularından ister.

 

***POLİSLER İÇİN (KASITI BELİRTEN) MAHKEME KARARI BEKLENİR

SGK, bu konuda normal vatandaşlar için farklı, polis, MİT, jandarma için farklı uygulama yapmaktadır. Kanun’un 21. ve 39. maddelerine göre, vatandaşlar için kesinleşmiş mahkumiyet kararı aramaz iken MİT, polis ve jandarma için “kasten” bu fiili işlediği yönünde bir mahkumiyet kararı bekler. Yani, şimdi Gezi olayları sebebiyle polislere karşı açılacak davalarda kasten değil de kaza ile olayın vuku bulduğu mahkeme kararı haline gelirse SGK ilgili polislerden tek kuruş istemez.

 

”MADDE 39-Üçüncü bir kişinin kastı nedeniyle malul veya vazife malulü olan sigortalıya veya ölümü halinde hak sahiplerine, bu Kanun uyarınca bağlanacak aylığın başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı için Kurumca zarara sebep olan üçüncü kişilere rücu edilir.

 

Malullük, vazife malullüğü veya ölüm hali, kamu görevlilerinin veya er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana gelmiş ise, bu fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunanlar hariç olmak üzere, sigortalı veya hak sahiplerine yapılan ödemeler veya bağlanan aylıklar için Kurumca, kurumuna veya ilgililere rücu edilmez.”

 

***SAĞLIK MASRAFLARINI DA KAZA İLE DE OLSA MAHKEME KARARI VARSA ÖDETİR

Sorunuzun içinde ismi geçen Eskişehir’deki olayda uzun süre yoğun bakımda tedavi gören, Ali için SGK yaptığı sağlık masraflarını da ilgili resmi görevli kişilerden veya özel şahıslardan mahkemede suçlu bulunmaları halinde ister. Kanun’un 39. maddesi ile Kanun’un 76. maddesi arasındaki fark sadece KASIT yani kasden olayın işlenmiş olmasıdır. Ödenen veya ödenecek aylıklar için mahkemece “kasden fiili” işlediği kararı verilmiş olması gerekir, sağlık giderlerinin ödettirilmesinde ise kasden olmasa da kaza ile de olsa mahkemece sorumlu bulunan polislerden SGK’nın yaptığı tüm sağlık masrafları tahsil edilir.

 

Madde 76 – … Genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere kastı veya suç sayılır bir hareketi veya ilgili kanunlarla verilmiş bir görevi yapmaması ya da ihmali nedeniyle Kurumun sağlık hizmeti sağlamasına veya bu kişilerin tedavi süresinin uzamasına sebep olduğu mahkeme kararıyla tespit edilen üçüncü kişilere, Kurumun yaptığı sağlık hizmeti giderleri tazmin ettirilir.

 

***İŞYERİNDE OLSAYDI YİNE KASIT ARAMADAN POLİSTEN PARA İSTENİR

Kanun’un 21. maddesine göre; herhangi bir işyerinde olay meydana gelmişse, SGK MİT, Polis ve jandarma gibi kamu görevlilerinin kastı veya hatası ile meydana gelen olaydan sonra ödediği paraları kamu görevlisinden ister. Mesela, Taksim veya Ankara’da çevre esnafı veya yanında çalışan birisi polislerin attığı gaz fişeği ile yaralanır veya vefat ederse SGK polisin kastı da olsa, hatası ile de olsa ödediği veya ödeyeceği tüm Sürekli İşgöremezlik Geliri paralarını PEŞİNEN ilgisinden ister. (bkz. Madde 21)