ALİ TEZEL

SGK Bir yandan ücretleri yükseltmek ister, diğer yandan ücretlerle ilgili davaya hayır der

SGK’nın başsızlığının göstergelerinden biri

Bir yandan ücretleri yükseltmek ister, diğer yandan ücretlerle ilgili davaya hayır der

 

Son zamanlarda duymuşsunuzdur, SGK prim kaybını azaltmak için meslek kodlarına göre ödenecek en az ücretleri belirlemeye çabalıyor, öte yandan ücretim yüksek olduğu halde beni asgari ücretten bildirmişler diye dava eden işçilerin karşısına dikilip, davası reddedilsin diyor…

 

 

Ali bey, 2004 yılından beridir aynı işyerindeyim ve yönetici asistanıyım, ayda 3000 lira net maaşım olduğu halde SGK’ya beni hep asgari ücretten bildirmişler. Bu sebepten işverenimi İş Mahkemesinde dava etmek istedim. Avukatım, bu davayı hem işverene hem de SGK’ya karşı açmamız lazım dedi. Bir de ekledi, davalı olacak olan SGK’da tıpkı işverenin gibi dava reddedilsin, davacı işçi yalan söylüyor der dedi. Bu doğru mu mantığım almadı. İsmi Saklı

 

 

Sayın okurum, açmak istediğiniz dava “hizmet tespit davası”dır. Özelliği gereğince hem işvereni hem de SGK’yı dava etmek zorundasınız, avukatınız doğru ifade etmiş. Öte yandan davalı olan SGK’da tıpkı işvereniniz gibi davaya göndereceği avukatı ile sizin aleyhinize çalışıp, davanın reddedilmesini ister.

 

***KAYITDIŞILIK ÇEŞİTLERİ

Üç çeşit kayıtdışılık var. Birincisi tam kayıtdışılık olup çalışan SGK’ya hiç bildirilmez. İkincisi aslında ayda 30 gün çalışıldığı halde SGK’ya 30 günden az bildirilmedir. Üçüncüsü de aslında daha yüksek ücret ödendiği halde SGK’ya asgari ücret veya daha düşük ücretle bildirilmektir. SGK bunlardan sonuncusu olan gerçek ücretten değil de daha düşük ücretten bildirilme olayına karşı şimdi meslek kodları ve mesleklere göre alınacak ücretleri belirlemeye çalışıyor. Daha doğrusu Primler Genel Müdürlüğü bu konuyla ilgili çalışıyor. Gerçi bu konu tartışmaya açık bir konu ama yine de SGK’nın primler dairesi mesleklere göre asgari ücret tarifesi çıkarmaya çabalıyor.

 

***SGK’NIN HUKUK İŞLERİ İSE TERSİNE ÇABALIYOR

Tıpkı sizin gibi ücretlerim SGK’ya düşük bildirilmiş diye İş Mahkemelerinde “hizmet tespit davası” açılırsa, davaya SGK’da avukat gönderecek ve davacının davası reddedilsin diyecek. Yani, sizin davanızın mahkeme tarafından kabul edilmemesini isteyecek. Mantığınıza uymadı biliyorum ama maalesef SGK bu. Davayı kazansanız aslında sizin cebinize tek kuruş girmeyecek, SGK, bu işverenden hem prim tahsil edecek hem de idari para cezası tahsil edecek ki verdiğiniz bilgilere göre bu dava sonunca SGK’nın işverenden isteyeceği rakam 300 bin lirayı geçer. Siz ise bu davanın kazanılması halinde ilerde emekli olduğunuzda daha yüksek bir emekli aylığına kavuşacaksınız.

 

***SGK’NIN BAŞSIZ OLDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR

Görüyorsunuz SGK’nın bir bölümü, düşük ücretlerden prim ödenmesin diye çabalarken, diğer birimi de düşük ücretlerin mahkeme yoluyla gerçek ücrete dönüşmesini engellemeye çabalar. Bu iki SGK biriminin başında birisi olsa birini Hanya’ya diğerini de Konya’ya gönderir mi?

 

Son KEY listesi yayınlandı

Kısa adı KEY olan Konut Edindirme Yardımı ödemelerinin tasfiyesi ile ilgili Kanunlar gereğince son KEY listesi mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayınlandı. İsminizi ve alacağınız öğrenmek için www.keyodemeleri.com web sayfasına giriniz.

 

Exit mobile version