SGK BORÇ YAPILANDIRMA GENELGESİ YAZI DİZİSİ (3)

30 Mart 2011

Sosyal Güvenlik Destek Prim Borçlarının Taksitler Halinde Ödenecek Tutarının Hesaplanması ve Taksitlerin Ödenme Süresi :
1) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayan sigortalıların sosyal güvenlik destek primi borçları için taksitle ödeme yolunu tercih etmeleri halinde;
– 1/10/2008 tarihinden önceki sürelere ilişkin borçların aylıklardan kesilmesi mümkün  bulunmadığından bu borçların, ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün/Sosyal Güvenlik Merkezinin T.C. Ziraat Bankası nezdindeki ilgili hesap numarasına, “T.C. kimlik numarası ve SGDP yapılandırma borcu” açıklaması yapılarak taksitler halinde ödenmesi ve banka dekontlarının bir suretinin ilgili Üniteye verilmesi,
– 1/10/2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin borçların aylıklardan kesilmek suretiyle ödenmesi mümkün olduğu gibi, aylık taksitlerin banka kanalıyla da ödenmesi mümkün bulunduğundan, söz konusu taksitlerin aylıklardan kesilmek suretiyle mi yoksa banka kanalıyla mı ödeneceği hususunun başvuru formunda belirtilmesi,gerekmektedir.
2) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b)bendi kapsamında çalışmaya başlayan sigortalıların sosyal güvenlik destek primi borçları için taksitle ödeme yolunu tercih etmeleri halinde, gerek 1/10/2008 tarihinden önceki sürelere ilişkin borçlar, gerekse 1/10/2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin borçların aylıklardan kesilmek suretiyle ödenmesi mümkün olduğu gibi, aylık taksitlerin banka kanalıyla da ödenmesi mümkün bulunduğundan, söz konusu taksitlerin aylıklardan kesilmek suretiyle mi yoksa banka kanalıyla mı ödeneceği hususunun başvuru formunda belirtilmesi gerekmektedir.
Kapsama giren alacağın aslının tamamının ödenmiş olması nedeniyle yalnızca fer‟i nitelikte bir alacağın bulunması halinde, hesaplanan gecikme zammının % 40‟ı yeniden yapılandırma kapsamında değerlendirilerek ödeme planı düzenlenecektir.
Kapsama giren alacağın aslının kısmen ödenmiş olması halinde, kalan asıl borç ve gecikme zammı ay be ay sisteme girilerek ödeme planı düzenlenecektir.
3) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (c) bendi kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayan sigortalıların sosyal güvenlik destek primi borçları için taksitle ödeme yolunu tercih etmeleri halinde;
– 1/10/2008 tarihinden önceki sürelere ilişkin borçların aylıklardan kesilmesi mümkün bulunmadığından bu borçların, ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün/Sosyal Güvenlik Merkezinin T.C. Ziraat Bankası nezdindeki ilgili hesap numarasına, “T.C. kimlik numarası ve SGDP yapılandırma borcu” açıklaması yapılarak taksitler halinde ödenmesi ve banka dekontlarının bir suretinin ilgili üniteye verilmesi gerekmektedir.
– 1/10/2008 tarihinden sonraki borçlara ilişkin taksitlerin, aylıklardan kesilmek suretiyle mi yoksa banka kanalıyla mı ödenmesi gerektiği hususu Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığınca ilgililere bildirilecektir.
4) Sosyal güvenlik destek prim borçlarının aylıklardan kesilmesi Yeniden yapılandırma talebinde bulunan sigortalılardan 4 üncü maddenin (b) bendi kapsamında çalışması olduğu halde tescil kaydı bulunmayanların, yeniden yapılandırma taleplerinin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle Sosyal Güvenlik Destek Primi Tescil Kütüğüne (SDES) tescil işleminin yapılması gerekmektedir.
Yeniden yapılandırma başvurusunda bulunanların çok zor durum olmaksızın yapılandırma taksitlerini bir takvim yılı içerisinde iki defadan fazla (üç defa) süresinde ödememesi veya eksik ödemesi durumunda yeniden yapılandırma anlaşmaları bozulacaktır.
Bununla birlikte, sigortalıdan kaynaklanmayan nedenlerle aylıkları durdurulanlardan, aylıkları durdurulduğu tarih itibariyle yeniden ödeneceklerin, taksitlerinin ikiden fazla sayıda aylıklarından kesilememesi halinde yeniden yapılandırma bozulmayacaktır. Bu şekilde, aylıkları durdurulduğu için kesilemeyen yeniden yapılandırma taksitleri, aylıkların ödenmeye başlandığı ödeme dönemindeki aylıklarından ya da varsa birikmiş aylıklarından sistem tarafından kesilecektir.
Aylığından kesinti yapılmaya başlanan sigortalının aylığının kesilmesi halinde, kalan borçların, taksitle ödenmeye devam edilmesinin tercih edilmesi halinde, kalan taksitler başlangıçta tercih edilen ödeme şekline göre bankaya yatırılmak suretiyle tahsil edilmeye devam edilecektir.
Vefat Eden Sigortalının SGDP Borçları Hak sahiplerinden Tahsil Edilecek:
Aylığından kesinti yapılmaya başlanan sigortalının vefatı halinde kalan borç hak sahiplerinin hisseleri oranında aylıklarından kalan taksit süresince borç bitinceye kadar kesilmeye devam edilecektir.
Ölüm aylıklarında söz konusu kesinti, kesintinin yapılacağı ay içinde aylığı ödenen tüm hak sahiplerinden hisseleri oranında yapılacaktır.
Aylıklarından SGDP yeniden yapılandırma borcu kesilmekte iken vefat eden sigortalıların kalan borçları da aynı şekilde hak sahiplerinin aylıklarından kesilecektir.
Aylık bağlanmasında hak sahiplerinden kaynaklanmayan gecikmeler nedeniyle süresinde kesilemeyen taksitler için yeniden yapılandırma ihlal edilmiş sayılmayacak ve aylığın başladığı tarihten itibaren kalan taksitler hak sahiplerinin aylıklarından kesilecektir.
1/10/2008 öncesi ve sonrasına ait sosyal güvenlik destek primi borçlarının takibi ayrı ayrı yapılacağından;



1/10/2008 öncesi borçlara ilişkin yeniden yapılandırmanın ihlal edilmesi halinde 1/10/2008 sonrası,



1/10/2008 sonrası borçlara ilişkin yeniden yapılandırmanın ihlal edilmesi halinde de 1/10/2008 öncesi



yeniden yapılandırma ihlal edilmiş sayılmayacaktır.
6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi gereği tecil ve taksitlendirilmiş olan borçların yeniden yapılandırma kapsamına alınması :
6111 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasında, “22/2/2006 tarihli ve 5458 sayılı Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre yapılandırmaları devam edenler hariç olmak üzere, bu Kanun kapsamına giren alacakların, bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce 6183 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit tutarları için borçlular, talep etmeleri halinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilirler. Bu takdirde tecil şartlarına uygun olarak ödenen taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılır. Bu şekilde ödenmiş taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için sadece ilgili kanunun öngördüğü faiz uygulanır. Kalan taksit tutarları vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilir ve bu alacaklar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Buna göre, yeniden yapılandırma başvurusunda bulunan borçluların, kapsama giren borçlarının 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş olması ve tecil ve taksitlendirme işleminin 6111 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 25/2/2011 tarihi itibariyle devam ediyor (bozma koşuluna girmemiş) olması halinde, yeniden yapılandırmaya esas alacak tutarı, kalan taksit tutarlarına ilişkin alacak asılları ile varsa 6111 sayılı Kanun kapsamına giren ancak tecil ve taksitlendirme kapsamına girmemiş alacak asıllarına, 6111 sayılı Kanuna göre hesaplanacak tutar ilave edilmek suretiyle hesaplanacaktır.



İcra Servislerince Yapılacak Kontrollere Göre Karar Verilmesi:
Dolayısıyla, borçları, 6111 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş olan borçluların, yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, tecil ve taksitlendirme işleminin 6111 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bozma koşuluna girip girmediği, gerek taksit ödeme yükümlülükleri, gerekse cari ay primleri yönünden icra servislerince kontrol edilecek olup tecil ve taksitlendirme işleminin bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle;
– Bozma koşuluna girmiş olduğunun anlaşılması halinde, gerekli bozma işlemi yapılarak kapsama giren bakiye alacak asıllarına,
– Bozma koşuluna girmemiş olduğunun anlaşılması halinde ise, kalan taksit tutarlarına
ilişkin alacak asılları ile varsa 6111 sayılı Kanun kapsamına giren ancak tecil ve taksitlendirme kapsamına girmemiş alacak asıllarına, 6111 sayılı Kanuna göre hesaplanacak tutar ilave edilmek suretiyle yeniden yapılandırmaya esas toplam alacak tutarı belirlenmiş olacaktır.
Yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulan borçlara ilişkin tecil ve taksitlendirme işleminin 6111 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 25/2/2011 tarihi itibariyle devam ediyor olması halinde, öncelikle devam eden tecil ve taksitlendirme işleminin icra servislerince durdurulması gerekmektedir.
6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş olan borcun içinde, hem yeniden yapılandırma kapsamına giren, hem de girmeyen dönemlerin bulunması halinde, tecile konu taksitlerden kapsama giren alacaklar belirlenerek, yeniden yapılandırma kapsamına sadece bu alacaklar dahil edilecektir. Yeniden yapılandırma kapsamına girmeyen dönemlere ilişkin alacaklar ise tecil ve taksitlendirme işlemleri bozulmadan, kalan taksit sayısına bölünecek ve yeni bir ödeme planı oluşturularak tecil ve taksitlendirme devam ettirilecektir.
Borçları 5766 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmiş olan ve taksit ödeme yükümlülükleri devam eden spor kulüpleri, kapsama giren borçlarını 6111 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde belirtilen hükümler doğrultusunda yeniden yapılandırılabilecektir. Bu durumda, 5766 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesine göre
tecil ve taksitlendirme işlemi devam eden spor kulübünün, tecil ve taksite konu kalan taksitlerin ilişkin olduğu alacak asılları ile varsa 6111 sayılı Kanun kapsamına giren ancak tecil ve taksitlendirme kapsamına girmemiş alacak asıllarına anılan Kanuna göre hesaplanacak faiz tutarı ilave edilmek suretiyle yeniden yapılandırmaya esas tutar hesaplanacaktır.
İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca talep edilebilecek taksit sayısı Kanunun 18 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) alt bendine istinaden, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşların (belediyelere ait şirketler de dahil) kapsama giren borçları otuz altı eşit taksitte ödenebilecektir. Bu durumda, anılan borçluların aylık taksit tutarları, yeniden yapılandırılan toplam alacak tutarının talep edilen taksit sayısına göre,
1) Altı eşit taksit için (1,05),
2) Dokuz eşit taksit için (1,07),
3) On iki eşit taksit için (1,10),
4) On sekiz eşit taksit için (1,15),
5) Yirmi dört eşit taksit için (1,20),
6) Otuz eşit taksit için (1,25),
7) Otuz altı eşit taksit için (1,30),
katsayısı ile çarpılmak suretiyle hesaplanan toplam tutarın talep edilen taksit sayısına bölünmesi suretiyle belirlenecektir.
Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince talep edilebilecek taksit sayısı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu veya özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye‟de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerinin kapsama giren borçları kırk iki eşit taksitte ödenebilecektir.
Hal böyle olmakla birlikte, kapsama giren borçlar için yirmi dört ila kırk iki taksit arasında bir tercih yapılabilmesi için, talepte bulunan spor kulüplerinden, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu veya özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olduklarını, ilgili Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü veya federasyondan alacakları belge
ile kanıtlamaları istenilecektir.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu veya özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olduklarını belgeleyen spor kulüpleri, amatör veya profesyonel oldukları üzerinde durulmaksızın kapsama giren borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla kırk iki taksite kadar tercihte bulunabileceklerdir.
Bu durumda, anılan borçluların aylık taksit tutarları, yeniden yapılandırılan toplam alacak tutarının talep edilen taksit sayısına göre,
1) Altı eşit taksit için (1,05),
2) Dokuz eşit taksit için (1,07),
3) On iki eşit taksit için (1,10),
4) On sekiz eşit taksit için (1,15),
5) Yirmi dört eşit taksit için (1,20),
6) Otuz eşit taksit için (1,25),
7) Otuz altı eşit taksit için (1,30),
8) Kırk iki eşit taksit için (1,35),
katsayısı ile çarpılmak suretiyle hesaplanan toplam tutarın talep edilen taksit sayısına bölünmesi suretiyle belirlenecektir.



VEDAT İLKİ