SGK sigara içenlere kanser ilacı vermiyor mu?

17 Şubat 2016

DÜN bazı basın organlarında bir haber vardı. “SGK sigara içenlere kanser ilaçlarını vermiyor ve tedavi ettirmiyor” diye….

Dün gün boyu konuşuldu. Hatta 3 Şubat’tan itibaren geçerli olan tebliğ hakkında konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK’nın akciğer kanseri, MS, lösemi gibi hastalıklarda getirdiği geri ödeme şartlarının vatandaş sağlığını kötü etkilediğini belirterek, “Bu durum kabul edilebilir değil” açıklaması yaptı.

Önce düşündüm, son günlerde bu konuda bir mevzuat değişikliği var mı diye ama hafızam yok diyordu. Sonra Yazıişleri’nin konuyu bana sorması üzerine araştırmaya koyuldum.

SGK’daki yetkililer de böyle bir mevzuat değişikliği yok nerden çıktı bu haber diye birbirlerine soruyorlardı. Sonunda bulduk.

Meğer, olay bir kanser ilacının özelliğinden kaynaklanıyormuş. “TARCEVA” isimli kemoterapi ilacı yeni ve etkili kanser ilaçlarından birisi ve özellikle akciğer kanserlerinde tedavi de başarı şansı veren bir ilaç. Ancak ilacın en önemli özelliği sigara içenlerin kullanmaması LAZIMMIŞ.

KUTUSU 4.800 LİRA VE SGK ÖDÜYOR

Akciğer (CA) kanseri hastalarında 6 kür olarak uygulanıyor ve sigara içmeyen kişilerin kullanması gerekiyor, tablet olarak alınıyor ve kutusu 4800 lira. İlacın prospektüsünde de bakın benzer uyarılar var.

Dikkat Tedavi sırasında olası interstisyel akciğer hastalığı benzeri semptomlarına karşı dikkatli olunmalıdır. Renal ve/veya hepatik fonksiyon bozukluğu olanlarda dikkatle kullanılmalı ve hastalar yakından izlenmelidir.

Oluşabilecek diyareye karşı dikkatli olunmalı ve şiddetli diyare, bulantı, kusma, iştahsızlık ve dehidratasyon görüldüğünde Tarceva kesilmeli ve dehidratasyon tedavisi için gerekli önlemler alınmalıdır. Tedavi sırasında oluşabilecek karaciğer transaminazlarında asemptomatik artışlar nedeniyle karaciğer fonksiyon testleri yakından izlenmelidir.

Kesin gerekli görülmedikçe gebelerde kullanılmamalıdır.

Anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Tarceva kullanan anneler emzirmemeleri konusunda uyarılmalıdır.

Tarceva, klinik olarak anlamlı ilaç etkileşmeleri potansiyeline sahiptir. CYP3A4 inhibitörleri erlotinib’in metabolizmasını azaltarak plazma konsantrasyonunu artırırlar.

Bu nedenle olası toksisiteye karşı dikkatli olunmalıdır. Sigara kullanan hastalar, sigarayı bırakmaları konusunda uyarılmalıdır. Döküntü, diyare, enfeksiyon, pnömoni, sepsis, iştahsızlık, depresyon, konjunktivit, dispne, öksürük, bulantı, halsizlik, nötropeni ve karın ağrısı gibi yan etkiler görülebilir.

Doz

Önerilen günlük doz 150 mg’dır. 

Doz ayarlamaları gerektiğinde 50 mg’lık basamaklarla ayarlanmalıdır.

Endikasyon

Antineoplastik ajandır.Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisinde endikedir.

Daha önce en az bir basamak kemoterapi uygulanmış ve yanıt alınamamış veya progresyon gösteren, lokal ileri veya metastatik evrede bulunan, sigara kullanmamış ve histopatolojisi adenokanser (brokoalveolar kanser dahil) olan küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisinde kullanılır.

Ekşi Sözlük’te bakın ne yorumlar var

“Tüm evrelerdeki hastalarda çok yaygın olarak gözlenen yan etkileri; deri altı dokusu iltihabı, iştahsızlık, depresyon, göz bozuklukları, öksürük, diyare, bulantı, kusma, stomatit, karın ağrısı, döküntü, kaşıntı, cilt kuruluğu ve halsizliktır.

Asıl işlevi, vucuttaki tümörü besleyen kan damarlarını yok edip yavaş yavaş küçülmesini sağlamakmış. sigara kullanmayan insanlarda 10 kat daha fazla etkili olduğu doktorlar tarafından söylenmektedir.”

‘İran’la ticarette risk almayın’

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Osman Aksoy, “İran’a güvene dayalı mal satmamayı öneriyorum.

Risk almayın” dedi. Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği’nin (GYİAD) düzenlediği “İran’da Ticari Yatırımlar” panelinde, İran’a karşı ekonomik yaptırımların kaldırılmasının ardından bölgede ticaretin nasıl şekilleneceği masaya yatırıldı.

İran’a yatırım yapmayı planlayan iş adamlarını bekleyen olası fırsatlar ve tehditlerin de konuşulduğu panelde Osman Aksoy, katılımcılara İran’ın sosyo- ekonomik yapısını anlattı. Dünyadaki en büyük petrol rezervleri sıralamasında dördüncü, doğalgaz rezervlerinde birinci olan İran’da Türk firmalara karşı bir sempati olduğunu belirten Aksoy,

Türk yatırımcılar için en büyük sıkıntılardan birinin İran’da iş yapacak güvenilir partner bulmak olduğunu dile getirdi.

Para transferi sorunlu mu?

Aksoy, “Önerim Türk firmaların orada konuşlanması. Firmayı orada kendileri kurup, buradaki firmadan ürün gönderebilirler. ‘İran’da para transferlerinde sorun var’ söylentilerinden korkmayın, mutlaka finans konusunun bir çözümü var” dedi.

Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvene dayalı mal satmamayı öneriyorum. Risk almayın. Bedeli tahsil edilmeden, vadeli alışveriş yapmayın.”