SGK’dan harçlığı için çalışan öğrencilere GSS eziyeti tam gaz devam ediyor
Büyük çoğunluğumuz üniversitede okurken ana-babamızdan yeterli harçlık gelmezdi. Biz de okul dışı zamanlarda çalışır harçlığımızı çıkarıp okumaya devam etmek isterdik. 2012 Ocak ayından itibaren harçlığı için çalışan öğrencilere SGK eziyeti başladı ve tam gaz devam ediyor…
Merhaba Ali Bey, Adana Çukurova Üniversitesin işletme bölümü öğrencisiyim. Devlet yurdunda kalıyorum. 2012 Haziran ayından itibaren ayda en fazla 4 gün part-time olarak çalışıyorum. Ayda değişken olarak 100-150 lira kazanıyorum, ayrıca babamın yolladığı harçlıkla geçiniyorum. Çalıştığım günlerin sigortası yatmakta fakat diğer günler yatmadığı için şuan SGK’ya 860 lira GSS borcum var. Haziran ayından beri her ay 113 lira civarı tutarı aylık borç görünüyor. Daha önce hiç gelir tespiti yaptırmadım. İkametgahım Kayseri’de olduğu için yaptırmamda da sorun yaşadım. Babamın üzerindeki mal varlığını araştırırlar mı bu ne kadar etkili olur? Araştırmalarıma göre ikametgahımı Adana’da kaldığım Devlet yurduna aldırıp bağlı olduğu kaymakamlığa taahhütlü dilekçe postalayıp gelir tespitini yaptırırsam borç silinebilirmiş sizce silinebilir mi? Bunun başka bir yolu var mı? Lütfen bana yardım edin, zaten zor okuyorum bir de bu borcu asla ödeyemem. Şeyma Alkan
Bir çoğunuzun ailesi zengin değil, okumak için bize yeterince para gönderemezler ki ben tam böyleydim. Hem okumak hem de giderlerimizi karşılamak için de öğrenciyken çalışmak zorundaydık. SGK, 2012 ocak ayında başlattığı zorunlu genel sağlık sigortası uygulaması gereğince, öğrenciler 25 yaşına kadar sorgusuz-sualsiz ana-babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar. Ancak, ben öğrenciliğimin yanında çalışmak ve harçlığımı çıkarmak da zorundayım diyorlarsa karşılarına (deli dumrul) SGK çıkıyor.
***ÖĞRENCİSİN VE ÇALIŞIYORSAN SUÇLUSUN
Öğrencisin ve çalışıyorsan üstelik de ayda 30 gün değil de ayda 30 günden az çalışıyorsan SGK’ya HARAÇ ödemek zorundasın. Uygulama gereğince, ne olursa olsun ayda 30 günden az çalışanların öğrenci olup olmadığına bakmaksızın SGK, çalışmadığı (30 günden eksik) günlerin GSS primlerini ödemek zorundasın diyor. Ödeme rakamı için de gelir testine gitmek zorundalar. Gelir testinden de eziyet var okuduğun il veya ilçedeki Kaymakamlığa değil, ailenin ikamet ettiği il-ilçedeki Kaymakamlığa gitmek zorundasın. Yani, hem harçlığın yetmiyor, çalışmak zorundasın, çalışınca SGK sana GSS borcu yüklüyor, GSS borcun için de okuduğun yerden kalkıp Ailenin yanına gidp-gelmek lazım. Gariban öğrencinin omuzlarındaki yük yetmezmiş gibi bir SGK omzuna binip, eziyet üstüne eziyet yapıyor.
***KURTULMANIN ÜÇ YOLU VAR
Şeyma kardeşim (deli Dumrul) SGK’dan kurtulmanın üç yolu var. Birinci yol sana tuzak kuran devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmez ve KAÇAK yani kayıtdışı çalışırsan hiçbir GSS prim borcuyla karşılaşmazsın. İkinci yolu sana işveren açabilir. Hani ayda 30 günden az çalışıyorsun ya seni part-time (kısmi süreli) çalışan olarak değil de puantajlı (kod 7) çalışan olarak SGK’ya bildirirse 30 günden eksik kalan sürelerin için GSS primi ödeme zorunluluğun olmaz. Ayda kaç gün çalışıyorsan o kadar ücret alırsın, işverenin (veya O’nun muhasebecisi de SGK’ya 30 günden eksik günleri puantaj belgesi doldurup gönderir ve internetten de kod 7’yi seçer). Üçüncü yol ise gelir testinde ailenin gelirinin asgari ücretin üçte birinden az çıkmasıdır. Bunun için de atlayıp Kayseri’ye gidecek ve Kaymakamlığa müracaat edip gelir testi yaptıracaksın.
***GEÇMİŞ BORÇLARI KURTARAMAZSIN
Şayet, sana SGK tarafından gönderilmiş gelir testi davet yazısını aldın ve üzerinden bir ay geçtiyse yani zamanında gelir testine gitmediysen bugüne kadar birikmiş GSS prim borçlarını sildiremezsin. Daha davet gelmedi veya geldi de bir ay geçmediyse bu kere memleketine gidip gelir testine girip, asgari ücretin üçte birinden az kazanan aile olarak gelir testinden çıkarsan geçmiş borçları sildirebilirsin. Bu arada gelir testi yapılırken, baban-annen-deden-ninen ve kardeşlerinin tümünün gelirlerine bakıp ortalama kazancınızı bulacaklar.