SGK’nın, emekli Belediye Taşaron işçilerine eziyeti başladı–Samsun’da da cesur hakimler var–“Boşanan kadın kocasıyla yaşayabilir”—Osman Gidişoğlu’da emekli olamadan göçtü gitti…

25 Şubat 2013

SGK’nın, emekli Belediye Taşaron işçilerine eziyeti başladı

 

5335 sayılı Kanun’un 30. maddesine göre bazı istisnalara hariç nereden emekli olursa bir emekli kamuda veya kamuya ait şirketlerde çalışamaz. Çalışırsa da emekli aylığı kesilir. Ancak, kamuya ait şirketlerin özel sektör taşaron işçilerinden emekli olanlarının da emekli aylığı kesmeye ve geçmiş için borç çıkarmaya başladı… Sayısı da 30 binden fazla…

 

Ali bey, 2002 yılında SSK’dan emekli oldum, emekli aylığım yetmediği için, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mezarlıklarında özel sektöre ait taşaron şirketinde 2003 yılında işe başladım ve halen de çalışmaya devam ediyorum. Bugüne kadar da emekli aylığım ödenmeye devam etti. Şimdi SGK’dan yazı geldi emekli aylığımı kesmişler ve 2005 yılından beridir ödediklerini de faiziyle benden istiyorlar. Ben kamu yani devlete ait şirkette çalışmıyorum, özel sektörde çalışıyorum bu nasıl iş ben ne yapacağım? İsmi Saklı

 

Sayın okurum, siz haklısınız ama SGK bu konuda haksız. Ancak, SGK bu ne yapacağı belli olmaz siz özel sektörde çalıştığınız halde aylığınızı kesmiş. Dosyanızı da inceledim SGK sadece sizin SGK’ya bildirildiğiniz dosyayı baz alarak siz ve sizin gibi binlerce emeklinin aylığını kesmiş.

 

***ANA DOSYA KAMUYA AİT

İstanbul Belediyesi, mezarlıkların bakımı işini İstanbul Sağlık A.Ş.’ye ihale ile vermiş olup her ikisi de kamuya aittir. İstanbul Sağlık A.Ş.’de üstlendiği işi parçalara bölüp değişik mezarlıkları değişik özel sektör şirketlerine taşaronlara (alt işverenlere) vermiş. Siz de bu taşaron şirketlerden birisinin işçisisiniz. Sizin işvereniniz olan taşaron şirket dahil hepsi kamuya ait olan İstanbul Sağlık A.Ş. adına olan SGK dosyasından taşaron koduyla siz emekli çalışanları SGDP ile SGK’ya bildirmiş. SGK sadece işveren dosya numarası bakarak sizlerin emekli aylığını kesmiş, ana dosyadan SGK’ya taşaron olarak bildirilip bildirilmediğine de bakmamış.

 

***DAVA AÇMANIZ GEREKİR VEYA DAVAYI BEKLEYİN

SGK şimdi size borç bildirim bilgi yazısından sonra bir de icra belgesi gönderecek bu belgeye 7 gün içinde itiraz ederseniz de size karşı alacak davası açacak, ister bu işlemi bekleyin isterseniz de siz şimdiden (hızlandırıp bir an önce emekli aylığınıza kavuşmak için) İş Mahkemesinde menfi tespit davası açın. Kamuya ait bir şirkette çalışmadığınızı, kamuya ait şirketin alt işvereni olan özel sektöre ait işyerinde çalıştığınızı ve bu sebeple de hakkınızda 5335/30. maddenin uygulanamayacağını belirtin. Kesilen emekli aylığınızın yeniden bağlanmasını ve çıkarılan borcun da silinmesini talep edin. Kazanırsınız.

Samsun’da da cesur hakimler var

“Boşanan kadın kocasıyla yaşayabilir”

 

Samsun’da karı-koca boşanır ve ortak çocuklarının ihtiyaçları için de zaman zaman bir araya gelirler. Yani birbirlerinin evlerine giderler. SGK denetim elemanı bugünlerden birinde eve gider ve ikisini de aynı evde görünce tutanak ve rapor düzenleyip kadının babasından gelen yetim aylığını keser, olay avukat Yelda Kaya tarafından dava edilir. Samsun 3. İş Mahkemesi hakimi, İsmail Şengül davayı kabul eder ve SGK’nın kararını ortadan kaldırır (2011/319E.  2011/ 121K. sayılı 10.06.2011 tarihli karar). SGK konuyu Yargıtay’a götürür ve Yargıtay 10. Hukuk Dairesi jet hızıyla SGK’nın temyizini kabul eder (Yargıtay 10.HD 2011/11682E. 2011/16168 K) ve hakime dosyayı geri gönderir. Aynı cesur hakim bu kere  Ardından aynı kararında ısrar eder ve (2012/135E. 2012/595K) gerekçesi de gerçekten şapka çıkartılacak cinsten; karı ve koca boşansa dahi düşman değillerdir, ortak çocukları vardır ve ortak çocuklarının geleceği ve ihtiyaçları için zaman zaman bir araya gelmeleri gayet de doğaldır. Sırf zaman zaman aynı evde diye birlikte (karı-koca hayatı) yaşadıkları iddia edilemez. Son durumda artık Yargıtay 10. Hukuk Dairesi de bu kararı (2012/19282E. 2012/26266K.) onadığından, kadın yetim aylığını almaya devam ediyor ve SGK’nın kendisine çıkardığı borç da silinmiş durumdadır. Bize de hem hakimi hem avukatı tebrik etmek düşüyor.

Osman Gidişoğlu’da emekli olamadan göçtü gitti…

 

Yılların sanatçısı Osman Gidişoğlu 60 yıllık sanat hayatı sonunda çok istediği emekliliğe kavuşamadan, eline bir defa olsun emekli aylığı alamadan gitti. Son 1 bir yıldır defalarca görüştük defalarca aradı ve aradım tek isteği vardı ölmeden emekli olabilmek. Ancak, 60 yıl binlerce film ve dizide oynadığı Devlet Tiyatroları ile Şehir Tiyatrolarında binlerce rol aldığı halde sigortalı günleri yetmiyordu artık beraber kendisini sigortasız çalıştıranlara karşı dava açacaktık. Ömür vefa etmedi… Bugünün sanatçıları, yapımcıları ve devletin yöneticileri bir kez daha aynaya bakma zamanı gelmedi mi? Şimdi cenazesinde kendisini yıllarca sigortasız çalıştırıp sömüren yapımcılar ve yöneticiler timsah gözyaşı dökecekler…