ŞİRKET ORTAKLARININ ORTAKLIĞA GİRİŞ VE ORTAKLIKTAN ÇIKIŞLARININ YASAL SÜRE İÇERİSİNDE SGK’YA BİLDİRİLMEMESİ

9 Aralık 2014

ŞİRKET ORTAKLARININ ORTAKLIĞA GİRİŞ VE ORTAKLIKTAN ÇIKIŞLARININ YASAL SÜRE İÇERİSİNDE SGK’YA BİLDİRİLMEMESİ

 

“Torba Kanun” olarak bilinen 6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun, 11.09.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunla 5510 sayılı kanuna eklenen Geçici 57 nci madde ile şirket ortaklarının ortaklığa giriş ve ortaklıktan çıkışlarının yasal süre içerisinde SGK’ya bildirilmemesi nedeniyle uygulanan idari para cezalarıyla ilgili yapılan düzenleme konusunda, işverenlerimizin bilgilendirilmesine yönelik aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

 

Bilindiği gibi Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihte başlar ve bu tarih şirket yetkililerince on beş gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekir. Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortaklarının sigortalılıkları, ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte başlar ve bu tarih ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla şirket yetkililerince, on beş gün içinde,  Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gerekmektedir. 

Limited şirketi ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketinin komandite ortakları, şirket ortaklığından ayrılmaları veya anonim şirketinde yönetim kurulu üyesi olan şirket ortaklarının yönetim kurulundan çıkması halinde, sigortalılarca on gün içinde çıkışlarının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir. Yasal süre içerisinde bildirilmemesi halinde her bir işlem için ayrı ayrı aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

 

 6552 sayılı Kanunla getirilen düzenleme ile limited şirketi ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları ile anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakların,  4b kapsamında sigortalılıklarının başlama veya bitiş tarihlerinin 11.12.2014 tarihine kadar ( bu tarih dahil) bildirilmesi halinde yasal süresi içinde bildirilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır. 

Örnek; …. A.Ş. ünvanlı anonim şirket ortağı  X kişinin 18.03.2014 tarihinde yönetim kurulu üyeliğine seçildiğini, anonim şirketinin yönetim kurulunca X kişinin bildiriminin  24.10.2014 tarihinde yapılan kontrolde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmediğinin tespit edildiğini varsayalım.  Bu durumda aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanması gerekir.

Ancak, Bilindiği üzere; 11/09/2014 tarihli ve 29116 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6552 sayılı Kanun ile İş Kanununun bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklikler yapılmış ve bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanmıştır. Söz konusu Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 61 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna Geçici 57 inci madde eklenmiştir.

5510 sayılı Kanunun geçici 57 nci maddesinin birinci fıkrası gereği, şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11/12/2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır. Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan ve ödemesi yapılmayan idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecektir. İdari para cezaları tahsil edilmiş ise iade veya mahsup edilmeyecektir.