ALİ TEZEL

SORU VE CEVAPLARLARLA 6645 (SON TORBA KANUN) BÖLÜM 1 BAĞ-KUR 4b BORÇLARI

         

 

BAĞ-KUR BORÇLARININ SİLİNMESİ İLE İLGİLİ (md.56 5510 geçici 63)

Soru 1     :  Kimler yararlanabilir, silinecek borcun alt sınırı var mıdır ?

Cevap 1 :  Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar yararlanabilecekler, şirket ortaklığı nedeni ile 4b sigortalısı olanlar yararlanamayacaklardır. Yararlanabilecek olanlardan  30.04.2015 öncesine ait en az 12 ay prim borcu bulunanlar yararlanabilir.

Soru 2   :  En erken ne zaman bu  hakkı kullanabilirim?

Cevap 2:  1 Mayıs 2015 tarihinden sonraki üç ay içinde ödenmeme halinde borçlar silinecek.

Soru 3 : Borcumu daha önce sildirebilir miyim ?

Cevap3: Kanun 3 ay bekleme süresi öngörüyor, daha önce bu hükümden yararlanacağım diyenler için

uygulamanın nasıl olacağını düzenlemediğinden, 3 aylık süre beklenmelidir. Ancak çıkacak genelgesinde zor bir yorum olsa da farklılık sağlanabilir.

Soru 4 : Silinen borçlar yeniden hizmet sayılabilir mi ?

Cevap4: İhya denilen sistemle güncel prim ödenebilir. Ancak kısmi ihya olmayacağı düzenlenmiştir.

Soru 5 : Emekli olduktan sonra ihya edebilir miyim ?

Cevap 5: Sosyal güvenlik sistemimizde emekli olduktan sonra ihya ve borçlanmalar yapılamamaktadır.

Soru 6 : Silinen borç döneminde genel sağlık sigortalısı olur muyum ?

Cevap6: 2012 ile 30.04.2015 arasında GSS borcu çıkmayacaktır.

Soru 7  : Borç silinince yeninden ne zaman sigortalı olurum.

Cevap 7:  1 Mayıs 2015 ten yeniden sigortalı olursunuz.

Soru 8  : Borçlarım silinince emekli olacağım, halen kayıtlı sigortalıyım neye dikkat etmeliyim.

Cevap 8: Mayıstan itibaren yeniden tescil edileceğinizden emekli olacağınız tarihe kadar 4b prim borcunuzu ödemeniz gerekecektir.

Soru 9:  6552 yapılandırmasından yararlandım, şimdi borçlarımı sildirebilir miyim?

Cevap 9: Yapılandırması olanların bu haklarının olup olmadığı düzenlenmemiştir. Yapılandırmanın bozulması için aranan şartlar 3 taksit ödenmemesi veya yapılandırma sonrası normal prim ödemelerinin yapılmaması olarak sayılabilir. Bir çok sigortalı için 3 taksit ödememe koşulu gerçekleşmemektedir. Önceki yapılandırmada sigortalılığın durması için2008 öncesi 5 yıllık borç arandığından bu yapılandırmada ise 12 ay ve üzeri borçlara imkan geldiğinden daha önce silinemeyen şimdi silinen borçlar söz konusu olmakla yapılandırma yapan sigortalıların kuruma yapılandırmamı bozmak istiyorum, geçici 63 ten yararlanmak istiyorum başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Sigortalılar için bu husus en çok sorunlu alan olarak görülüyor. Genelgeyi bekleyelim görelim.

Soru 10 : Borçlarımı sildirsem mi, sildirmesem mi hangisi yararlı?

Cevap 10: Gün ihtiyacı olanların sildirmeleri doğru olmaz. Ancak düşük kazançlı olanların ve fazla sigortalı günü olanları veya ileride günlerini tamamlama imkanı olan düşük kazançlı günlerin borçlarının silinmesi doğru bir seçim olabilir.

Soru 11 : 2008 sonrası primlerin yüksek ama Temmuz 2015 e kadar ödesem mi yoksa sildirip ihya mı etsem.

Cevap 11: İster yüksek prim borcu ister düşük prim borcu olsun prim gecikme zam ve cezaları ile güncel primi geçtiğinden ödemek yerine geçici 63 ile silinmesinden sonra ihya edilmesi, emeklilik hemen olsa da daha cazip olabilir. Her iki hesabı da yaptırıp mukayese etmek daha doğrudur.

 

Sorun 12: Ben aslında tüm dönem borçlarımı ödedim yanımda çalışanın kazancının yüksek olması benimde asgariden veya daha az ödememden doğan borcum var hizmetim silinir mi, haklarım neler.

Cevap 12: Sizin hizmetiniz silinmez ancak artık bu kural yürürlükten kaldırılmış olmakla borcunuz sadece geçmiş dönem için doğacaktır. Emekli planı yaparak, yüksek prim seçerek ödemenizi düşünebilirsiniz.

 

Soru 13: Ben BAĞ-KUR imtina davası açmıştım, davadan vazgeçersem kaybım ne olur.

Cevap 13: BAĞ-KUR imtina denilen hizmetlerden istenmeyenin dışlanarak emekli olmak isteklerinde BAĞ-KUR borçları silinmiyordu. Bu kanun borç ve hizmeti siliyor. Kanuni deyimle durduruyor. Bu kanundan yararlanırsanız aynı zamanda borçlarınızda silinecek, ancak diğer kapsamlarda daha önce aylığa hak kazanıyor iseniz davanızdan vazgeçmeyin. Zira vazgeçmeniz halinde aylığının muhtemelen 1 eylülden başlayacak.

Soru 14: Yeterli günüm var, hizmetlerimi durdursam Ağustosta mı Eylül demi emekli olurum.

Cevap 14: Süre sonu Temmuzun son günü bitiyor. Temmuz sonunda emekli dilekçesi verseniz durdurma süresi içinde vereceğinizden düşükte aylığınızın Ağustos değil Eylülden başlaması söz konusu olabilir.

 

Soru 15  :  BAĞ-KUR lu sürelerde SSK lı çalışmıştım. Kanundan yararlanınca hizmet çakışmalarım sonra erer mi ?

Cevap 15 : Genel olarak 4b yani BAĞ-KUR hizmetleri silinince diğer hizmet geçerli olur, ancak daha önce çakışma ve yapılandırma da SSK primleri 4b ye aktarılmış ise yeniden 4a sayılmayabilecektir.

İşlemin kurumca kendiliğinden yapılma hallerinde 4a sigortalılığı geçerli olmalı demek kolay olmakla birlikte, sigortalının isteğine bağlanması halinde yeniden bir çok ihtilaf çıkacaktır. Ayrıca 6111 sayılı yasa dönemine kadar olan dönemdeki çakışmalarda borcun silinmesi, hizmetin durdurulması değil ssk primlerinin aktarımı yapılmalıdır. Ancak bu sigortalı aleyhine olmakla, tüm dönemlerde aynı kuralın uygulanması ve durdurulan 4b yerine tüm dönemlerde SSK, 4a sigortalılığı geçerli olmalıdır.

Soru 16 :  Daha önce SSK, 4a tahsis talebim var, 4b borcum nedeni ile aylık bağlanmadı, hizmetlerim durunca aylığım ne zaman başlar.

Cevap 16: Borçsuzluk koşulu Temmuz sonu oluşacağından, BAĞ-KUR hizmetinin silinme tarihi olan 31.07.2015 te koşul gerçekleşir, aylık bu tarihten sonra başlayacaktır uygulaması öne çıkacaktır.

 

 

 

 

 

Exit mobile version