Sosyal Güvenlikte Akla Gelmeyen Akla Gelenden Daha Önemli Olabilir
Köşemde sık sık gerçek hayattan örnekler vererek sosyal güvenlikteki doyurucu ve en rasyonel bilgi açlığı konusunda farkındalık meydana getirmek istiyorum. Vatandaşlarımızın yüzde 90’ı bilgi ihtiyacının farkında olmadığı gibi kalan yüzde 10’un da yüzde 90’ı neleri öğrenmesi gerektiğinden bihaber. Bu durumun en büyük sorumlusu karmaşıklaşmış sosyal güvenlik ve iş hukuku mevzuatımız maalesef. Bugün size vereceğim örnek de önemli bir şirketi yöneten ancak, bilgi almaya geldiği nokta ile asıl sorgulaması gereken noktalar arasında büyük bir fark olan bir yurttaşımız.
Altı sıfıra takılmıştı
Vatandaşımız bize gelerek 2000 yılında aldığı hizmet dökümü ile şimdi aldığı hizmet dökümü arasında bir fark görmüş bu farka kafası takılmış ve bizden bilgi talep etmişti. Gördüğü fark 2005 yılında TL’den altı sıfırın atılması nedeniyle SSK hizmet dökümünde 2004 ve öncesindeki prime esas kazanç matrahları toplamlarından da altışar sıfır atılmasından kaynaklanıyordu. Elbette hesaplama da bu fark göz önüne alınarak yapılacağından endişelenecek bir şey yoktu.
Oysa manzara nasıldı?
Müşteri SSK emekliliği için gerekli gün sayısını yeni doldurmuş ve emekliliği de yeni hakketmişti. Buna bağlı olarak emekli olmasam devam etsem aylığım ne kadar artar diye sordu. Ben de 1800 TL aylık matrahlı bu SSK’lı çalışan müşterime artmaz düşer dediğimde yüzü ekşidi haklı olarak. SSK’lı çalıştığı anonim şirkete daha sonra 2011 yılı Şubat ayında ortak ve yönetim kurulu üyesi olan bu müşterim asıl sarsıntıyı bunda yaşadı. Zira emeklilik başvurusu yaptığında SGK’nın 5510 sayılı Kanundaki "Ortağı olduğu şirkette SSK’lı bildirilme yasağı" yönündeki hüküm nedeniyle 3 yıl 4 aylık primlerini geçersiz sayıp Bağ-Kur borcu çıkartacağını hatta iki ay içinde ortaklığına son vermezse emeklilik açısından da Bağ-Kur’a geçmiş olup emekliliğinin daha da öteleneceğini belirttiğimde "Dost acı söyler" kuralı kendini bir kez daha göstermişti.
Akla Gelen ve Gelmeyenin Farkı
Müşteri görüşmemizde kendi sosyal güvenlik geleceğine ilişkin edindiği bilgiler nedeniyle yaşadığı bütün bu şoklara rağmen "İyi ki gelmişim" deyip teşekkür ederek ofisimizi terk etti. Önemli bir şirketi yöneten bu müşterim kendi emekliliğine ancak zaman ayırabilmişti. Neyse ki son yedi yıl kuralına göre henüz 3 yıl 6 aylık Bağ-Kur süresi tamam olmadığından en azından kısa zamanda telafi edilebilir bir arıza zamanında saptanabilmişti. Zira biraz geç de olsa doğru bilgiyi almasa ve aylık başvurusunda bu halde bulunsa 3-4 ay sonra SGK olumsuz yanıt verecek, yanıt aldığında da son yedi yılda en çok hizmeti Bağ-Kur’a geçmiş olacak, o zaman da bu arızayı ancak mahkeme yoluyla giderebilecek tabii bu arada emekliliği de gecikmiş olacaktı.
Soru: 01.05.1962 doğumluyum. 1981’de başladığım SSK sigortalılığında halen 2 bin 716 günüm var. 540 günlük borçlanmadığım askerliğim ve 810 günlük primi ödenmemiş Bağ-Kur sigortalılığım var. Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? D.GİRAY
Cevap: Bağ-Kur borcunuzu ödeyip 74 gün daha prim öderseniz 01.05.2021’de SSK’lılıktan yaştan emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur borcu ile askerlik borçlanmasını ödeyip 589 günü bilfiil SSK’lı olarak çalışarak olmak üzere toplam 1009 gün daha prim öderseniz bu sürenin sonunda SSK’lılıktan emekli olabilirsiniz.