Sosyal Güvenlikte Çözümler Kişiye Özgüdür

6 Mayıs 2014

Sosyal Güvenlikte Çözümler Kişiye Özgüdür

Soru: Şevket Bey yazılarınızı ve bilgilendirmelerinizi okuyorum. Konuları örnekleriyle açıklık getirmeniz bizleri aydınlatıyor. Size benim de bir sorum olacak. Cevaplarsanız çok memnun olacağım. 1955 doğumlu ve 2005 yılı sigortalılık girişli annem 7,5 yıl SSK’lı çalışan olarak prim yapmıştır. Şu an ise çalışmıyor. Emekli olabilmesi için ne yapılması gerekiyor. Normal şartlarda iki yıl içinde yaşı dolacak, ama primi eksik olduğu için emekli olamayacak. Bir yerde çalışmadığı için de primi artmıyor. Bu durumda;

1. İsteğe bağlı sigortalı olsa bu emeklilik işini uzatır mı?

2. Bu isteğe bağlı primler SSK çalışanı gibi mi yatar? Yoksa Bağ-kur primi olarak mı görünür?

3. Bağ-Kur primi olarak görünür ise emeklilik süresi daha da çok uzamış olur mu?

4. İsteğe bağlı sigortalı olur ise sağlık hizmetlerinden aynı SSK çalışanı gibi yararlanır mı? Yoksa emekli olan eşinden yararlanmaya devam eder mi? Hüseyin Y.

Cevap: Sosyal güvenlikte aynen tıp alanında olduğu gibi “Çözümler kişiye özgüdür” diye değişmez bir kural vardır. Bir çok kişi ve durum için özellikle 01.10.2008 sonrasındaki isteğe bağlı sigortalılık emekliliği öteleyici bir nitelik arz eder. Oysa anneniz için düşündüklerinizin tam tersi olarak isteğe bağlı sigortalılık en rasyonel ve en doğru yöntem olacaktır. Bir kere anneniz 08.09.1999 sonrasında sigortalılığa başladığı için SSK sigortalılığından emekliliği ya 7 bin günü tamamlamasına ya da 2030 yılına kadar 4 bin 500 günü tamamlamasına bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle iki yöntem bakımından da SSK’lılıktan emekliliği uzun yıllar gerektirmesinin yanı sıra, bu yaşta bilfiil SSK statüsünde çalışmasını zorunlu kılmaktadır. Oysa anneniz 60 yaşına tabi olduğu Bağ-Kur sigortalılığında 5 bin 400 günü doldurursa emekli olabilecektir. İşin bir diğer kolay tarafı annenizin 5 bin 400 günü doldurması için artık yalnızca Bağ-Kur kapsamında sayılan isteğe bağlı prim ödeyebilecek olmasıdır. İsteğe bağlı prim öderken anneniz üzerinden aylık aldığı babanızdan dolayı değil kendi sigortalılığından dolayı sağlık yardımlarından yararlanacaktır.

Sağlık yardımlarından yararlanma bakımından SSK çalışanı olma, isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olma veya dul-yetim aylığı alıyor olma arasında bir fark da bulunmamaktadır.

Bu tablo mevcut şartlara göre geçerli tablodur. Buna karşın bekleyip durduğumuz meşhur Torba Yasa çıkarsa daha erken emekli  olmanız da mümkün olabilecek. Zira Torba Yasadaki kadınların doğum borçlanması hakkını üç çocuğa çıkarmayı, sigortalılık öncesi doğumların da borçlanılabilmesini, Bağ-Kur sigortalılarının doğumlarını borçlanabilmesini de içeriyor. Yasa çıkarsa ve yasanın çıkması aşamasında bu vaatler de törpülenmezse ayrıyeten annenizin 2005 yılından önce meydana getirdiği üç doğum ve çocuğu var ise bunlardan dolayı yapacağı 6 yıllık doğum borçlanmasıyla hemen emekli olabilir.

Hasılı tablo budur ve sanırım düşündüğünüz tablonun çok uzağına düşen bir tablo diye tahmin ediyorum. Ama kabul etmeliyiz ki son derece karışık hale getirilmiş sosyal güvenlik mevzuatımız kahve köşelerinde arkadaş meclislerinde kulaktan dolma bilgilere dayanarak hareket edilemeyecek kadar özen ve bilgi gerektiriyor.

 

Soru: Üniversitede okuyan kızım var. Onun üzerine dükkan açabilir miyim? Yoksa ben kendim emekli olarak SGK’dan kendi üzerime mi açmak mantıklıdır? E.GÖKDENİZ

Cevap: Kendi üzerinize açarsanız her ay emekli maaşınızın yüzde 15’i tutarında sosyal güvenlik destek primi ödeyeceksiniz. Bu ödemenizin size hiçbir yararı da olmayacak. Oysa kızınız ileride emekli olabilmesi için çok güne ihtiyacı var. Şayet 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasında sigortalılığa başladıysa 7 bin güne ihtiyacı var. Bu tarihten sonra başladıysa yine emekli olacağı yaşın saptanması 4/1-a (SSK) sigortalılığından emekli olması için 7 bin 200 günü, 4/1/b (Bağ-Ku) sigortalılığından veya 4/1-c (Emekli Sandığı) sigortalılığından emekli olması için 9 bin günün tamamlandığı tarihe göre 58-65 yaşları arasında bir yaş şartına tabi olacak. Bu nedenle kesinlikle kızınız adına açmanız sigortalılık yönünden daha akılcı olacaktır.