Sosyal Güvenlikte Devlet – Vatandaş İlişkisinde Sorun Nerede?
Soru: 06.06.2014 tarihinde SGK’ya emeklilik için dilekçe verdim ve bunu takiben SGK kurumunu telefonla aradığımda SSK sigortalılığına ödemiş olduğum 01.10.2008 – 31.03.2009 arası ödemiş olduğum 6 aylık prim günlerimin Bağ-Kur'a yazıldığını öğrendim. Bundan dolayı da benden emekli olabilmem için SSK 133 gün daha prim ödememi istiyor. Bunu nasıl düzelttirip emekli olabilirim? O.POLAT
Cevap: Sanırım Bağ-Kur süresinden sonra 1260 gün SSK primi ödeyip SSK sigortalılığından emekli olmak istiyordunuz. Reform diye yutturulmaya çalışılan ve sadece sade vatandaşın haklarını törpüleyerek düşürme, bununla tasarruf yapmış olma amaçlı 5510 sayılı Kanunun hükümlerinden biri olarak 01.10.2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı SSK sigortalılığı kaldırıldı.
İsteğe bağlı SSK sigortalılığına Ekim 2008’den önce başlayıp ödemeye devam edenlerin de 01.10.2008’den sonraki isteğe bağlı süreleri Bağ-Kur süresi olarak sayılmaya başlandı. Vatandaşı aydınlatan www.alitezel.com sitesindeki yazılarımızda “Kritik noktada isteğe bağlı sigortalılara uyarılara devam” başlıklı 22.10.2008 tarihli yazımız, 09.10.2008 tarihli Ekim 2008 öncesinin isteğe bağlı SSK sigortalıları için yeni dönem uyarıları” başlıklı yazılarımız olmak üzere web sitemizde onlarca yazı yazıldı. Benim Sözcü Gazetesinde yayımlanan, Ali Tezel’in Habertürk’te yazdığı yazılarında da basılı medyada bu tuzaklara düşmemeniz için onlarca uyarı yapıldı.
Duyurmaya Çok Çalıştık
Ekim 2008 ayından sonra isteğe bağlı sigortalılığın tamamen Bağ-Kur sigortalılığına geçtiğinden en geç Şubat 2012 ayına kadar çıkılması gerektiğinin dışında, sizin de aralarında bulunduğunuz 1260 günü doldurmak için 2004-2007 arasında isteğe bağlı SSK sigortalılığa başlayanlar için durumun daha kritik olduğunu da defaatle vurguladık. Zira bunların 01.10.2008 sonrasında isteğe bağlı sigortalılıkta kaldıkları her bir ay kendileri için zarar demekti.
SGK da geç kaldı
SGK’nın kendisi bile bu geçişi tam zamanında karşılayamadı. Tam 2008 ekim ayından sigortalılar prim ödemeye bankaya gittiklerinde “Artık bu numara ile prim yatıramazsınız, ödemeye artık Bağ-Kur numaranızla gelin” uyarısıyla karşılaşmadılar. Yaklaşık 2009 yılının sonuna kadar isteğe bağlı SSK sigortalısı iken kullanılan hesap ve numaralar kullanılmaya devam etti. Hukuken Bağ-Kur sayılacak primlerde 2008 Ekim ayı öncesi dönemin uygulaması devam ediyor gözüktü. Bu arıza da sigortalının yanılsamasına katkı sundu.
Bilgi Eksikliğinin Zararı Büyük Oluyor
Maalesef ülkemizin onbinlerce vatandaşı gibi sigortalı olsanız da gelişmelerin çok uzağında kalmışsınız. Şu anki durumunuzda SSK sigortalılığından emeklilik için son 1260 günü tamamlamanız bakımından gerekli gün sayısını tamamlamanız gerekiyor. Altı aylık primlerinizi geri alamayacağınız gibi bu altı aylık primler maaşınızı da 20 TL kadar düşürecek. Altı ay da geç emekli olmak durumunda kalacaksınız.
Kimin iyiliği acaba (!)
Bizde sosyal bir devlet maalesef yok, sizi zaman zaman uyarmadığı için sık sık yaptığı uygulama değişiklikleri de doğal olarak tuzağa dönüşmüş oluyor. Hatta Reform Kanunu çıkardım deyip haklarınızı kuşa çeviriyor. “Sizin iyiliğiniz için yaptık” diyorlar. Ancak sizin için yaptıkları iyilikleri kendileri için de yapmaktan ise özenle (!) sakınıyorlar ve bunları yapanların haklarına hiçbir zarar gelmiyor. Zira milletvekilleri yaştan etkilenmemek için, tıpkı madenciler gibi FHZ almak için kendileri adına gerekeni yaptılar ve emekli maaşlarını cumhurbaşkanı maaşına endeksleyerek de emekli maaşı bakımından olumsuz etkilenmelerinin önüne geçtiler.
Gidiş daha kötüye
Şimdi son tahlilde, Mayıs 2008 ve sonrasında sonra ilk defa sigortalılığa başlayıp da ülkemizin çalışanlarının çoğunluğu gibi asgari ücretle çalışıp emekli olacakların emekli maaşlarının bugünkü 400 TL düzeyinde olacağını söylediğimde ülkemizin yarısının içlerinden “Hadi be!” diyeceklerini biliyorum ve ne yazık ki kendileri veya yakınları 65 yaşını ve 9 bin günü dolduruncaya kadar bizi hep yalancı belleyecekler. Hatta 2000 yılı sonrasında sigortalılığa başlayan asgari ücretlilerin 10-15 yıl sonra emekli olduklarında 550 TL kadar aylık alacak olmaları bile inanmalarını kolaylaştırmayacak.
Önlemi ucuzdu
Size gelecek olursak, neresinden baksanız zararınız 10 bin TL gibi bir rakam. Oysa zamanında durumunuzu sosyal güvenlik gündemini okuyup aksatmadan takip ederek veya bir uzmana danışarak 300-350 TL’ye sorgulatabilir, tuzağa düşmemiş olurdunuz.
Sorun nerede?
İşin devlete bakan yönünde sorun daha büyük, üstelik onu doğrudan değiştirecek konumda da değiliz. Buna karşın yurttaşa bakan yönüne katkıda bulunabiliriz. Yani değerli okurum, sorun en başta Devleti kutsayıp çıkardıklarını “Benim partim hep doğru yapar” deyip sorgulamadan kabul eden yurttaşlarımızda. Sizi altı yıl sonra sudan çıkmış balığa döndüren de işte tam olarak bu.