ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
1 Ekim 2008’den İtibaren İsteğe Bağlı SSK Sigortalıları Eşlerinden Sağlık Yardımı Alamayacaklar
11.05.1960 doğumluyum. 15.10.1979 tarihinde başladığım Emekli Sandığı hizmetimde 60 günüm, 01.09.1981 tarihinde başladığım SSK sigortalılığında 1986 yılına kadar 453 günüm var. 01.06.1999-31.12.2005 tarihleri arasında Bağ-Kur’da 6 ay 7 günüm var ve borcum yok. 01.02.2006 tarihinden itibaren tekrar SSK sigortalısı oldum ve o tarihten beri 810 gün SSK primi ödemiş bulunuyorum. Yazılarınızdan Bağ-Kur’dan sonra SSK’dan emeklilik için geçişte en az bin 260 gün SSK primi olması gerektiğini biliyorum. Nisan 2008 ayı sonu itibariyle bin 260 günü doldurmama 450 günüm var. Nasıl ve kaç yaşında emekli olabilirim? Kalan süreyi isteğe bağlı SSK sigortalısı olarak ödemek istiyorum. Şu an en düşük SSK aylığının 558 YTL olduğunu biliyorum. Bu rakam daha aşağıya düşer mi? İsteğe bağlı SSK sigortalılığına başlarsam SSK emeklisi eşimden dolayı sağlık yardımı alabilir miyim? Aynur DURANOĞLU/AYDIN
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre ilk sigortalılık tarihiniz 15.10.1979 olduğundan yaş şartına bağlı değilsiniz. Emekli Sandığı, Bağ-Kur da olsa sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olarak çalışılan ilk tarih ilk sigortalılık tarihinizdir. 5 bin günü tamamladığınızda SSK’dan normal emekli olabilirsiniz. Ama bunun için bin 307 gün eksiğiniz olduğundan tamamlamanız için 3 7 ay 17 gün geçmesi lazım. SSK’dan emeklilik için son yedi yıldaki prim çoğunluğunu SSK’dan yana sağlamanız için gereken 450 gün SSK’ya ödemeniz için de 1 yıl 3 ay daha geçmesi gerekiyor. Üstelik 1981 öncesi girişinizle kısmi emeklilik için 50 yaşa tabi olup, bu şartı 11.05.2010 tarihinde tamamlayacağınızdan bu tarihe kadar 450 günü doldurup 11.05.2010 tarihinde emeklilik dilekçenizi SSK’ya verebilirsiniz.
Yapmanız gereken Eylül 2008 ayı sonuna kadar isteğe bağlı SSK sigortalılığınızı aksatmadan sürdürüp, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren de normal çalışan olarak SSK sigortalısı olmanız ve 11.05.2010 tarihine kadar 450 günü tamamlamanızdır.
SSK emeklisi eşinizden sağlık yardımını Eylül 2008 ayı sonuna kadar sağlayabilirsiniz. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden başlayarak isteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kur’lu sayılacağından ve isteğe bağlı sigortalılardan da genel sağlık sigortası primi alınacağından bu sigortalılar da kendileri üzerinden sağlık yardımından yararlanacak, başka sigortalılar üzerinden sağlık yardımı alamayacaklar.
Zaten siz de SSK’lı olarak kalmak durumunda olduğunuz için aynı tarihte bir iş bulup SSK sigortasından primi çalışarak ödemek zorundasınız.
SSK Emekli Aylığı herkesin ortalama kazancına ve gün sayısına bağlı olarak değişen bir nicelik olmakla beraber, rakam olarak 558 YTL’nin altına düşmez.
İŞVERELER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler -10-
Aracı (Taşeron/Alt İşveren) Borçları
Aracıların (taşeronların/alt işverenlerin) SGK’ya olan borçlarından, aracı ile birlikte asıl işveren de sorumlu tutulmuş olduğundan aracısı bulunan işverenlerin Prim Affı kapsamına giren borçlarını peşin veya taksitle ödemek amacıyla başvuruda bulunmaları durumunda, kendi borçlarının yanı sıra aracılarının borçlarını da peşin veya taksitle ödemeleri gerekecek.
Asıl işveren, aracı borcunu da taksitle ödeme başvurusu yaptığında aracıdan alacağı matbu taahhütnameyi de SGK’ya ibraz edecek. Keza aracı da söz konusu borcu için Prim Affı kapsamında taksitlendirme yapmak amacıyla başvuruda bulunursa o da asıl işverenden alacağı matbu taahhütnameyi ibraz edecek.
Ancak gerek asıl işveren ve gerekse aracı ortak borçları için peşin ödemede bulunmak isterse taahhütname istenmeyecek.
İşyerinin Devri Halinde Prim Affından Yararlanma Yöntemi
Sigortalıların çalıştırıldığı işyeri devredilir veya intikal ederse, eski işverenin SGK’ya olan sigorta primi ile gecikme zammı ve faiz borçlarından aynı zamanda yeni işveren de müteselsilen sorumlu olup, eski işverenin sorumluluğu devir tarihine kadar olacak.
Dolayısıyla, işyerini devir alan ya da kendisine intikal eden işverenlerin, Prim Affı kapsamında peşin veya taksitle ödeme başvurusunda bulunmaları halinde, devir veya intikal tarihinden sonraki borçlarla birlikte, eski işverenin borçları da ödeme kapsamına dahil edilecek.
İşyerini devreden işverenlerin, devir tarihinden önceki dönemlere ilişkin borçları için Prim Affından yararlanma başvurusunda bulunmaları halinde ise yalnızca devir tarihinden önceki kapsama giren borçlar, peşin veya taksitle ödenebilecek.
Şirketten tahsil imkânı bulunmayan SGK alacaklarından limitet şirket ortakları, Prim Affı kapsamına giren şirket borçlarından sermaye hisseleri oranındaki tutarları peşin veya taksitle ödeyebilecekler.
Davalardan Feragat Şart
Gerek yeni Prim Affı Kapsamında ihyaya konu edilen bozulmuş önceki prim yapılandırmaları ve gerekse Prim Affı için yeni yapılandırma başvuruları için bu konularda açılmış davalardan feragat etmek ve anlaşmazlıkları sürdürmemek adına henüz dava açmamış bulunanların başvuru formuyla birlikte taahhütname vermeleri, dava açmış bulunanların ise ortada kesinleşmiş yargı kararı yoksa, itiraz ve davalarından feragat edildiğine dair ilgili mahkemeden alınacak yazı veya mahkeme kaleminin şerhini taşıyan dilekçeyi başvuru formuna eklemeleri şart.