ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
657’de Yapılacak Değişiklikler Cezaların Sonuçları Açısından Ne Getiriyor?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılması tasarlanan değişiklikler yasalaşırsa aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılanlar, daire başkanı kadrolarıyla daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara atanamazken yeni durumda bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine de atanamayacaklar.
Aday memurların adaylık dönemlerinde disiplin cezası almaları halinde memuriyetleri son bulmuş olacak.
Kınama ve uyarı cezaları gibi aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarına karşı itiraz yolu kurum içi organlara yapılacak iken sadece memuriyetten çıkarılma halinde yargı yolu açık tutuluyor.
Yeni Kanunla ihdas edilecek 2 bin 540 adet uzman ve uzman yardımcısı kadrolarında fiilen çalışan personelden üstün gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre daha başarılı çalışma yaptıkları tespit edilenlere, bağlı oldukları birim amirinin teklifi ve üst yöneticinin onayı ile Haziran ve Aralık aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarına kadar teşvik ikramiyesi vergisiz ve kesintisiz olarak ödenebilecek. Ancak;
Uyarma ve kınama cezası alanlar ile birim amirleri tarafından çalışmalarında başarısız olduğu veya verimsiz çalıştığı bildirilenlere altı aylık dönem için,
Aylıktan kesme cezası alanlara bir yıllık dönem için,
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara iki yıllık dönem için,
teşvik ikramiyesi ödenmeyeceğinden cezaların niteliği bu yönden de ayrıca önem taşıyacak.
Disiplin amirleri özel yönetmeliklerle değil genel yönetmeliklerle belirlenecek ve bu meyanda valiler il, kaymakamlar ilçe sınırları dâhilindeki kamu kurum ve kuruluşlarının taşra teşkilatında görev yapan her düzey personelin üst disiplin amiri olarak kabul edilecek. Yani yapılacak değişikliklerde devlet yönetiminde merkeziyetçilik düşüncesinin daha bir öne çıkacağı göze çarpıyor.
YARIN: 657’de Yapılacak Değişiklikle Sicillerin Kaldırılması Çözüm Olur mu?