ALİ TEZEL

Sözcü Gazetesi: Bağ-Kur Pürüz mü Seviyor? – Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (16)

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Bağ-Kur Pürüz mü Seviyor?


31.05.2008 tarihinde bir okurunuza verdiğiniz cevabınızda 5 yıl ve daha fazla Bağ-Kur’a prim borcu olanların bu borçlarını Ek 19. maddeye göre iptal ettirebileceğinden bahsetmektesiniz. Ben de Bağ-Kur’a giderek bu haktan yararlanmak için başvurdum. Genel Müdürlüklerinden Ek 19 taleplerini almamaları hususunda talimat aldıklarından başvuru talebimi kabul edemeyeceklerini söylediler. Sayın TEZEL benim anlayamadığım kanunlar Genel Müdürlükten gelen mesajla nasıl olur da durdurulur ve uygulanmaz? Kanunla verilen haklara da mı tutunamayacağız? Aykut AKIN


 


Sayın Okurum,


1479 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesi açıkça “Bu Kanun ve 2926 sayılı Kanuna göre kayıt ve tescili yapıldığı halde, beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalıların bu sürelere ilişkin prim borçlarının Kurumca yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde ödenmemesi halinde daha önce prim ödemesi bulunan sigortalının ödediği primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle, prim ödemesi bulunmayan sigortalının ise tescil tarihi itibariyle sigortalılığı durdurulur. Prim borcunun ait olduğu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez. Ancak, sigortalı veya hak sahipleri daha sonra sigortalının en son bulunduğu basamağın başvuru tarihindeki değeri üzerinden hesaplanacak borç tutarlarını tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir” diyor.


 


Pürüzler Azalmıştı


Ek 19 uncu madde çıkartıldığı ve Bağ-Kur’un 2007/47 sayılı Genelgesiyle ayrıntılarının netleştirildiği günden bugüne sigortalıların Bağ-Kur kayıt ve sürelerini netleştirmelerine, sanal borçların gerçekçi hale getirilmesine, dahası Bağ-Kur ile sigortalılar arasındaki pek çok sorunun çözülmesine yaradı. Pürüzlerin çözülerek mahkemelerin iş yükünün hafiflemesine yaradı.


Adeta pürüzleri azaltan bu düzenlemeden rahatsız olunmuşçasına bu konuda yasayla çelişilerek başvurular reddediliyor.


Bu kanun değişmediğine göre bırakın talimatı, Genelge ile de durdurulması yasaya aykırılık oluştururdu.


 


Yanlış Yanlışı Doğuruyor


Bu açık aykırılık, kaynağını başka bir aykırılıktan alıyor. Yasa koyucu bir yandan ödeme kolaylığı getirirken, bir yandan yasanın amacına aykırı engellemeler getiriyor.


Zira Prim Affı Yasası 26 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmesine ve içeriğinde bu yönde bir kısıtlama bulunmamasına rağmen konuya ilişkin 2008/50 sayılı SGK Genelgesinde yeni yapılandırma isteklisi Bağ-Kur sigortalılarından “Bu uygulamaya 1479 sayılı Kanunun ek 19 uncu maddesi hükümlerinden faydalanmak üzere müracaat edenlerin” başvuramayacakları belirtiliyor.


Eh, bu oldubitti yasak ortaya çıkınca Prim Affından yararlanmak isteyenlere bir kısıtlama oluşturmasın diye de bu defa ek 19 uncu madde uygulaması Yasaya aykırı şekilde askıya alınıyor.


Yani sizlerin 28 Temmuz 2008 tarihine kadar Prim Affından yararlanmak isteyebileceğiniz, oysa Ek 19 uncu maddeden yararlandığınız için de aftan mahrum kalacağınız endişesiyle(!) bu garip yasağı koymuş olabilirler.


 


Kaybınıza göre yasal hakkınızı arayın


Bunun için söz konusu uygulamayı neye göre yaptıklarına ilişkin sorunuzu, Bilgi Edinme Kanununa göre veya Noter aracılığıyla sorun. 


Bu uygulamaya göre aylık bağlanacaksa, yani Kanunun yürütülmesinden imtina edilmesi somut olarak mağduriyetinize yol açacaksa gelecek cevaba göre dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz.


Değilse 28 Temmuz 2008’i, yani Prim Affı Yasasının son başvuru tarihini bekleyin. Ondan sonra başvurunuzu yineleyin.


SSGSS Yasasının 1 Ekim’de yürürlüğe girecek 106 ncı maddesi Bağ-Kur sigortalılığının durdurulmasına yarayan ek 19 uncu maddeyi yürürlükten kaldırıyor. Bunun için de uygulamadan yaralanmak isteyenlerin bu tarihe kadar davranmaları gerekiyor.


Haklarımızı aramayı öğrendiğimizde haklarımıza tutunmayı başaracağız. Ama öncelikle haklarımızın neler olduğunuz bilmemiz gerekiyor.


 


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Şerafettin MERT/GİRESUN – 05.03.1955 doğumlu, 10.07.1986 ilk sigortalılık girişli, 6 bin gün primi olan, ilk sigortalılıktan önceki 600 günlük askerliğini borçlanmış bir sigortalı olarak 25 yıllık sigortalılık sürenizi tamamlayacağınız 10.11.2009 tarihinde emekli olabileceksiniz.



İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler -16-


 


Prim Affında Süre Hesabı


Prim Affı kapsamındaki ödemelere esas sürenin hesabında bir ay motamot 30 gün kabul edilmeyecek. Örneğin 29 Mayıs 2008 günü peşin ödeme için başvuruda bulunan bir işverenin 30 Mayıs 2008 günü işlemeye başlayan ödeme süresinin son ödeme tarihi 30 Haziran 2008 tarihinde mesai bitimi olarak kabul edilirken, 30 Mayıs 2008 günü başvurusu yapan işverenin  31 Mayıs 2008 günü işlemeye başlayan ödeme süresi de ay sonu itibarı olması nedeniyle yine 30 Haziran 2008 mesai bitimi olarak kabul edilecek.


Resmi tatil günleri süreye dahil olacak. Ancak sürenin son günü resmi tatile rastlarsa, süre resmi tatili takip eden ilk iş gününün mesai bitimi (Tatil) saatinde bitecek. Örneğin bir aylık sürenin son günü hafta tatiline rastlarsa, süre takip eden mesai süresi sonuna kadar uzamış olacak.


 


Prim Affında Postayla Başvuru Adi Postayla Yapılmamalı


Borçlu işverenin başvurularını posta yolu ile yapmaları halinde;


 



 


başvuru tarihi olarak kabul edilecek.


 


Bu nedenle geç kalınmış olma riski nedeniyle adi posta yerine taahhütlü, iadeli taahhütlü veya APS yolu seçilmeli.


 


Aftan Yararlanmak İstemeyenlerin Borçlarına Yaptırım


28 Temmuz 2008 tarihine kadar yeni Prim Affı kapsamında ne eski borçlanmalarının ihyası için ne de yeni borç yapılandırılması talebinde bulunmayan işverenlerin mevcut borçları için bu nitelikteki borçların tahsili için 6183 sayılı Kanunda öngörülen yaptırımlar uygulanacak.


        Kanundan faydalanmak için başvuruda bulunmayanlar için icra, haciz ve satış işlemleri yürümeye devam edeceği gibi devletçe sağlanan üretim, yatırım, yardım gibi destek ve teşviklerden yararlanamayacaklar. Borcu Yoktur yazısı alamayacaklarından ihalelere giremeyecek, İstihdam Paketinde primleri yasal sürede ödeyen işverenlere tanınan sigorta primini yüzde 5 eksik ödeme biçimindeki prim indirimi hakkından da istifade edemeyecekler.


 

Exit mobile version